• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Štetni efekti duvanskog dima: Stručnjaci konačno otkrili način kako se trajno rešiti cigareta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučni samit o smanjenju štetnosti duvana koji je krajem septembra organizovan u Atini, održan je s ciljem da posluži kao svojevrsna platforma sa koje će naučnici iz različitih zemalja moći da deluju, raspravljaju i eventualno osporavaju najnovije podatke koji su u vezi sa konceptom smanjenja štete

  • 0
Šesti naučni samit „Novi proizvodi, istraživanje i politika u organizaciji SCOHRE asocijacije" Foto: Šesti naučni samit „Novi proizvodi, istraživanje i politika u organizaciji SCOHRE asocijacije"/SCOHRE

Koncept smanjenja štetnosti koje nosi pušenje cigareta ima jasnu strategiju kojom bi se moglo pomoći pušačima da se odreknu ove štetne navike, ali otpor da se on uključi u aktivnu borbu protiv pušenja je i dalje veoma snažan, zaključak je učesnika Šestog naučnog samita „Novi proizvodi, istraživanje i politika“.

Zato postoji hitna potreba da se jasno definiše korist koju koncept smanjenja štetnosti ima u pogledu konzumiranja duvanskih i nikotinskih proizvoda, te da se podstakne intenzivnija rasprava o potencijalnim pretnjama po javno zdravlje ukoliko se ovaj koncept zanemari i, konačno, da se podigne svest o postojećim saznanjima.

Naučni samit o smanjenju štetnosti duvana koji je krajem septembra organizovan u Atini, održan je s ciljem da posluži kao svojevrsna platforma sa koje će naučnici iz različitih zemalja moći da deluju, raspravljaju i eventualno osporavaju najnovije podatke koji su u vezi sa konceptom smanjenja štete.

Ovaj koncept se odnosi na svesnu praksu i politiku javnog zdravlja koja pomaže da se umanje negativne socijalne ili psihofizičke posledice ljudskog ponašanja.

Na skupu, u organizaciji Međunarodne asocijacije za kontrolu pušenja i smanjenja štete (SCOHRE) više od 250 lekara i naučnika iz Evrope, Južne Amerike, Novog Zelanda, Azije i Afrike, iznosilo je stručna iskustva ali i ustaljene prakse iz svojih regiona.

Ignatios Ikonomidis, profesor kardiologije na Nacionalnom i Kapodistrijanskom univerzitetu u Atini i predsednik SCOHRE-a naglasio je da, iako se globalna prevalenca pušenja smanjuje, ukupan broj pušača raste sa porastom stanovništva.

Prof. dr Ignatios Ikonomidis_ SCOHRE Međunaro asocijacija za kontrolu pušenja i smanjenja štete Prof. dr Ignatios Ikonomidis SCOHRE Međunarodna asocijacija za kontrolu pušenja i smanjenja štete/ Foto: SCOHRE

Novi bezdimni alternativni proizvodi sadrže i emituju manje toksičnih supstanci u poređenju s tradicionalnim cigaretama, što budi sve veći interes za strategije smanjenja štetnosti duvana“, rekao je Ikonomidis.

Prema njegovim rečima, Samit teži stvaranju okruženja gde regulatorna tela i donosioci odluka mogu uspešno da komuniciraju sa naučnom i medicinskom zajednicom kako bi oblikovali budućnost inicijative „Za svet bez dima“.

Iako postoje značajne razlike među proizvodima e-cigareta, što jeste izazov u donošenju konačnih zaključaka o njihovom ukupnom uticaju na zdravlje, rezultati sistematskih preglednih radova i meta analize, mogu varirati u zavisnosti od obima istraživanja, uključenih studija i primenjenih metodologija“, rekao je Đuzepe Bijondi Zokaji, profesor kardiologije na Univerzitetu Sapienza u Rimu. „Ipak, podaci iz sveobuhvatnih preglednih radova ukazuju da e-cigarete povećavaju stopu prestanka pušenja u poređenju sa terapijskom zamenom za nikotin (NRT)“, rekao je Zokaji.

Učesnici skupa u Atini zaključuju da otpor prema strategiji smanjenja štetnosti raste ruku pod ruku sa popularnošću takozvanih alternativnih, bezdimnih proizvoda.

Ovo je, smatraju učesnici Samita, loš put, jer je utvrđeno i više puta objašnjeno da su bolesti povezane sa pušenjem rezultat delovanja duvanskog dima koji je posledica sagorevanja duvana, a ne samog nikotina. To dokazuje da je upotreba ovih alternativnih proizvoda koji sadrže nikotin i eliminišu sagorevanje potrebna kao manje štetna alternativa za osobe koje nisu spremne da se u potpunosti odreknu rituala i senzornog iskustva koje pušenje pruža.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>