• 34

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić povodom 5. oktobra: "To je istorijski dan za Srbiju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petog oktobra 2000. zbačen je sa vlasti Slobodan Milošević

  • 34
BEOGRAD DEMONSTRACIJE PETIOKTOBAR Foto: Tanjug Arhivska fotografija Rade Prelic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je danas, na godišnjicu 5. oktobra, da se na taj dan 2000. godine Srbija otvorila prema svetu i da je sve što se danas dešava, a pre svega ekonomski rast i razvoj zemlje, posledica tih dešavanja.

- Zanimljivo mi je kada slušam 0 5. oktobru od ljudi koji ga ’nisu ni videli’, niti su u njemu učestvovali. Ima onih koji misle da imaju prao da baštine 5. oktobar, iako nisu u tome učestvovali - rekao je Vesić za TV Prva, i istakao da je 5. oktobar istorijski dan za Srbiju, kada se otvorila prema svetu.

- Srbija je, svesno ili nesvesno do tada išla pogrešnim putem, zemlja je bila pod sankcijama, bili smo deo građanskog rata u Jugoslaviji, došli smo u situaciju da se izvrši agresija na nas. Tu agresiju nismo mi izazvali, ali vlast nikada ne sme da dovede zemlju u takvu situaciju da je napadne najjača sila sveta... Peti oktobar je odgovor naroda i način da se ponovo vratimo u svet, da se zemlja razvija... Ovo što se danas dešava u ekonomskom razvoju zemlje i sve boljoj poziciji u međunarodnoj zajednici je posledica otvaranja Srbije prema svetu 5. oktobra - rekao je Vesić.

Podsetio je da su pre 23 godine ciljevi građana bili da se Srbija vrati u međunarodnu zajednicu, što se i desilo, da se izvrši demokratizacija društva, do čega je, kako kaže, takođe došlo; zatim, da se spreče izborne krađe... Cilj je, dodaje, bio i da se Srbija ekonomski poveže sa svetom i da se omogući njen razvoj, čemu danas svedočimo, kao i da postane članica Evropske unije, o čemu se danas pregovara.

- Taj datum pripada svima, jer su se tada država i društvo promenili. Niko nema tapiju na 5. oktobar niti može da pravi politički program na ovom događaju, jer su ta dešavanja bila posledica, ne politike, već želje građanki i građana da živimo kao sav ostali svet. Ne bismo danas imali ovakav ekonomski razvoj, a imali smo prošle godine 4,4 milijardi direktnih stranih investicija, dok ove očekujemo oko četiri milijarde, da osnove nisu stvorene 5. oktobra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    5. oktobar 2023 | 10:11

    5.oktobar jeste primenio Srbiju ali na gore

  • Dario

    5. oktobar 2023 | 10:51

    Slažem se sa Vesićem da su dešavanja tog dana rezultirala promenama koje su bile vođene željom građana, a ne političkim interesima.

  • Dario

    5. oktobar 2023 | 10:48

    Naravno tačno je da je 5. oktobar bio ključan za povezivanje Srbije sa svetskim ekonomskim tokovima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>