• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bankar otpušten zbog sendviča i kafa: Oprez kada uzimate dnevnice za poslovni put

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fekete je u Sitibanci radio sedam godina, kao analitičar specijalizovan za finansijski kriminal

  • 1
tost sendvič sa lukom foto: printscreen/instagram/morganhipworth

Sitibanka (Citibank) je dobila spor na specijalnom sudu u UK, koji je, zapravo, organ odgovoran za pravdu na radnom mestu; ima ulogu da rešava sporove između radnika i poslodavaca.

Sve je došlo do suda, nakon što je bankarski div otpustio radnika, koji je lažirao troškove vezane za hranu i piće na poslovnom putu.

U pitanju je radnik Szabolcs Fekete, koji je optužio banku za nepravedno otpuštanje. On je lane dobio otkaz zbog, navodi se, "grubog, nedoličnog ponašanja".

Fekete je prvobitno tvrdio da je sam pojeo dva sendviča, dve kafe i dva obroka paste tokom poslovnog putovanja u Amsterdam, ali je kasnije priznao da je neke obroke delio sa partnerkom.

U Sitiju je, inače, radio sedam godina kao analitičar specijalizovan za finansijski kriminal. U Amsterdamu je, zarad posla, bio između 3. i 5. jula 2022. godine, a po povratku u London podneo je zahtev da mu firma isplati za tamošnje rashode.

Verovao je da su troškovi pokriveni dnevnicom od 100 evra.

Međutim, menadžer kome je podneo zahtev pitao se da li su hrana i piće koje je konzumirao zaista koštali onoliko koliko je tražio od firme. Prepiska mejlova govori o tome kako se Fekete "pravda" da je popio dve kafe, jer su bile male, te da je jednog dana "preskočio doručak i popio samo jednu kafu ujutru".

"Za ručak sam pojeo sendvič sa pićem i jednu kafu u restoranu, i poneo sam još jednu kafu u kancelariju sa sobom, i uzeo drugi sendvič popodne, koji je poslužio kao moja večera. Svi moji troškovi su u okviru dnevnice od 100 evra. Možete li, molim vas, da mi kažete šta vas brine jer ne mislim da moram da opravdavam svoje navike u ishrani do te mere", napisao je ovaj radnik.

Banka je navela da se njen upit nije odnosio na iznos, već na to da li je tužba prekršila njenu politiku upravljanja troškovima, koja kaže da se putovanja i obroci supružnika ne nadoknađuju. Takođe se navodi da se moraju navesti svi putnici/korisnici, za koje se traži dnevnica.

Bankar je kasnije priznao da je delio obroke sa svojom partnerkom. Takođe je rekao da je imao ličnih poteškoća nakon smrti bake, da je uzeo šest nedelja odsustva i da je bio na jakim lekovima kada je odgovarao na mejlove. Međutim, banka ga je na kraju otpustila.

Fekete je tužio Sitibanku na sudu zbog, kako navodi, "nepravednog i nezakonitog otpuštanja". Ali u presudi, koju je prvi objavio Fajnenšel tajms, sudija za zapošljavanje je odlučio u korist Sitija:

"Utvrdio sam da se u ovom slučaju ne radi o novčanim iznosima; ovaj slučaj se odnosi na podnošenje zahteva za trošak i ponašanje podnosioca zahteva nakon toga. Podnosilac zahteva nije dao potpuno i iskreno obelodanjivanje prvom prilikom i nije direktno odgovarao na pitanja".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pihhh

    19. oktobar 2023 | 09:05

    Koliko nasi potrose na putovanju, pa nikom nista .😊

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>