• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razbijamo predrasude: Ovo su žene koje su dokaz da ne postoje "muški" poslovi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su pojedina zanimanja "rezervisana" isključivo za pripadnike određenog pola? Kakve nejednakosti ovo dalje donosi na radnom mestu? I da li ste nekada odlučili da se ne prijavite na oglas za posao jer ste mislili da je pozicija ipak više za suprotni pol?

  • 6
Coca-Cola HBC Srbija Foto: Promo/ Coca-Cola HBC Srbija

Globalno gledano, procenuje se da od ukupnog broja žena, svega polovina njih učestvuje na tržištu rada. Kada je reč o našoj zemlji, najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da muškarci u proseku zarađuju 15 odsto više od žena. Pored toga, žene se suočavaju i sa brojnim stereotipima koji ih često sprečavaju da se bave zanimanjima koja tradicionalno važe za "muška". Međutim, svedoci smo da se te predrasude polako, ali sigurno, ruše, a da se žene hrabro upuštaju u profesije i industrije koje su nekada bile isključivo domen muškaraca.

U ovom tekstu otkrivamo vam ambiciozne žene koje su rešene da promene ovu paradigmu.

Rajka, Maja i Milica svojim zalaganjem, rezultatima i uspešnim odnosima sa kupcima, menjaju tradicionalno ukorenjen narativ podele na muško – ženske poslove. Njihova priča je priča o upornosti i uspehu, a njihova zajednička destinacija i zdravo okruženje u kome se razvijaju kao business developer-ke je prodajni tim kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

-Podela na muške i ženske poslove je prevaziđena, naročito u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija gde radim već šest godina. Posao business developer-ke ponudio mi je dinamiku, izazove, priliku da se svaki dan usavršavam, ali i da na kraju svakog dana budem zadovoljna i srećna jer sam uspela da rešim određeni problem ili izazov sa kojim se naš kupac suočava - istakla je Rajka, koja na ovoj poziciji radi osam meseci.

Njena koleginica Maja je na poziciji business developer-ke već tri godine i ističe da je nebrojeno puta tokom svoje karijere čula od žena u svom okruženju kako ovo nije posao za ženu.

-Kako znaš da nije posao za tebe, ako nisi probala? Za ove tri godine, nebrojeno puta sam čula od žena u svom okruženju da im se čini kako ovo nije posao za ženu. Od kolega to nisam nikada čula i upravo od njih dobijam najveću podršku - kaže Maja.

Milica vodi tim od osam business developer-a u Nišu, a svake godine je mentorka na Coke Summership praksi, jer veruje da može da utiče na to da se mladi zainteresuju za rad u prodaji.

-Još kao studentkinja sam dobila priliku da učim i razvijam se u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija, što sam doživela kao veliku privilegiju, ali i izazov. Verujem da je važno upoznati mlade ljude, pogotovo studentkinje, sa pozicijama od kojih možda zaziru, jer se tumače kao muške. Uverena sam da bi se mnoge pronašle kao business developer-ke i da bi mogle da pruže jedinstveni doprinos ovoj profesiji - rekla je Milica.

Business development je ključna karika u rastu i razvoju jedne kompanije, a upravo žene na ovim pozicijama ne samo da donose jedinstvenu perspektivu i veštine, već i inspirišu nove generacije žena da slede njihov primer i grade karijere koje ne poznaju granice ili stereotipe.

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija otvorila je konkurs za poziciju business developer-a, pozivajući sve žene koje žele da se pridruže ovom dinamičnom svetu da pokažu svoj potencijal i postanu deo prodajnog tima koji pobeđuje na tržištu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoli

    27. oktobar 2023 | 11:50

    Aj dajte kontakt od ove sestorke ,stigao mi je ugalj,pa da mi pomognu ...

  • Hogar

    27. oktobar 2023 | 12:18

    DAVNO JE REKAO SOKRAT DA DEMOKRATIJA MORA PROPASTI DECA HOCE POSTOVANJE DTARIJIH I DEMOKRATIJA CE IM TO DATI....ZENE CE HTETI RAVNOPPRAVNOST I DEMOKRATIJA CE IM TO DATI.....LOPOVI I PREVARANTI CE HTETI VLAST I DEMOKRATIJA CE IM TO DATI...A KAD ONI UZMU VLAST NADTACE NAJVECA AUTOKRATIJA... SVE RECENO JOS DAVNIH DANA ..ZATO I OVAJ SVET IDE U PONOR

  • bojan

    27. oktobar 2023 | 13:51

    Taj posao mogu raditi i deca od 12 godina, kada se kaze ravnopravnost u poslu misli i na fizicke poslove a ove mi malo deluju buckasto za to.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>