• 64

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U decembru će naš BDP biti 69 milijardi €, duplo više nego pre 10 godina": Vučić naveo šta to znači za plate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Srbije ocenio da je to veliki korak napred

  • 64
Aleksandar Vučić, Godišnje obraćanje Foto: Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas za Tanjug da će bruto domaći proizvod Srbije u decembru iznositi 69 milijardi evra, dvostruko više nego pre 10 godina.

"Ukupna vrednost svega što smo stvarali 2012. godine je bila 32 milijarde evra. Sve što napravimo, sve što vi ovde proizvedete, u svom programu, sve što neki drugi ljudi proizvedu, u cipelama, u železu, u krofnama, u kiflama, u svemu drugom, sve što neko proizvede u Srbiji tokom jedne godine, vredelo je 32 milijarde, sve što je napravljeno, vredelo je 32 milijarde evra. Danas, u decembru mesecu ove godine, naš bruto domaći proizvod biće 69 milijardi evra. Pogledajte, sve što smo radili i pravili do 2012. je više nego dvostruko manje u odnosu na to što smo uradili u prethodnih deset godina. I to su ogromni koraci napred", naveo je Vučić.

On je dodao da je zato njemu stopa rasta od suštinskog značaja, jer kad Srbija ima dobru stopu rasta, onda mogu da se povećavaju plate i penzije.

"Zato smo mi sada penzije najviše povećali, rekao bih, u gotovo svim delovima Evrope. Zato što, kad nemate rast, kad idete u minus 0,8 ili minus 0,4 ili Italija koja je bila procenjena plus 1, pa plus 0,8, pa plus 0,4, pa sad je negde plus 0,1 ili 0, onda ne možete to da radite. Nemate iz čega to da finansirate. Nemoguće. Ne može ni privreda, ne može ni država i javni sektor", rekao je Vučić.

On je ocenio da Srbija radi po ekonomski čistim parametrima i dodao je da je MMF rekao da "jedino Srbija odlično stoji".

Vučić je naveo da je postojalo mišljenje da Srbija zaostaje za Hrvatskom 20 ili 30 godina, dok sad, on smatra, Srbija u kvalitetu života i u primanjima zaostaje za Hrvatskom po procenama u različitim sferama između 4 i 6 godina.

"Ljudi, zaostajali smo i 30 i 35 godina. Dakle, mi ćemo za 4 godine imati prosečnu platu u Srbiji 1.400 evra. Ja sam danas rekao, što će značiti da će u Leskovcu morati da bude svakako preko 1.050. Da ne kažem skoro 1.100 evra, ali brzo će morati i brže će morati da raste na jugu Srbije. U Beogradu će vam to značiti svakako 1.750-1.800 evra prosečna plata. Pogledajte sada, ako ste videli podatke za Vračar, Novi Beograd, Stari Grad i Savski Venac. Dakle, tu su vam plate svuda preko 1.100 evra prosečno. Već sada. Ali sa rastom, mi imamo dobar rast i sve zavisi od toga. Zato mi ulažemo ovoliki novac u sve ove radove. Ne možete bez rasta, ne mogu da rastu plate ako nemate rast privrede", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija imala "flash" procenu rasta od 3,6 za treći kvartal, što je među najboljim u Evropi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    5. novembar 2023 | 18:56

    Ako to znači da će mi se povećati plata sa višom školom onda me zanima, u suprotnom ne. Nemogu da sr radujem za drugoga ako ide meni na štetu.

  • Tara

    5. novembar 2023 | 19:51

    Upravo kroz povećanje plata ogleda se stabilnost finansija i eknomske situacije.

  • Sasa

    5. novembar 2023 | 20:51

    Srbija uz Vučića beleži napredak na svakom polju, veće su plate, veće su penzije, smanjena je nezaposlenost i javni dug..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>