• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

AmCham najbolji ambasador u privlačenju američkih investicija

Vreme čitanja: oko 5 min.

Stefan Lazarević, Predsednik Američke privredna komore u Srbiji (AmCham): Ključ za nove investicije je ekonomsko povezivanje regiona

  • 1
Stefan Lazarević, Predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Stefan Lazarević, Predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham)/ Foto: Promo/ AmCham

AmCham u Srbiji snažno podržava ekonomsko povezivanje regiona, zašto je regionalna saradnja važna, šta su prepreke i šta nas na tom putu očekuje?

Zapadni Balkan je region velikih ekonomskih potencijala, kvalitetnih stručnjaka, prirodnih resursa, rastuće inovativne industrije, i cilj regionalnog povezivanja jeste razvoj tržišta na kome će se roba, usluge, kapital i kvalifikovana radna snaga kretati neometano. Stvaranjem jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora, sadašnji i potencijalni investitori dobiće pristup mnogo većem tržištu.

Uvažavajući važnost i ogromne prednosti ekonomskih integracija, AmCham Srbija posvećeno podržava sve inicijative za ekonomsko povezivanje zemalja u regionu, od Inicijative Otvoreni Balkan, preko CEFTA-e i Berlinskog procesa, do konačne integracije celog regiona u Evropsku uniju.

Samo u okviru Inicijative Otvoreni Balkan, na primer, rešavanje dugogodišnjih necarinskih barijera i prepreka ubrzalo je uvoz i izvoz prehrambenih proizvoda do 50 odsto, a direktni troškovi taksi i naknada smanjeni su do 80 odsto, što je zajedno rezultiralo uvećanjem obima trgovinske razmene u regionu Otvorenog Balkana za skoro 30 odsto.

Dakle, regionalne integracije snažan su motor ekonomskih promena i pravi put do Evropske unije, a na tom putu Srbija ima podršku i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je period godine kada očekujemo AmCham-ovo trdicionalno godišnje istraživanje o uslovima poslovanja, kako kompanije članice ocenjuju reforme?

AmCham Srbija danas ima rekordan broj članica. Okupljamo više od 250 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u Srbiju investirale preko četrnaest milijardi evra i koje zapošljavaju preko 100.000 građana. Kroz partnerstvo sa Vladom, više od 20 godina, radimo na unapređenju poslovne klime, promovišemo najbolje evropske i američke poslovne prakse i pružamo platformu za profesionalni razvoj članova u skladu sa potrebama privrede.

Kako bismo uvek bili konstruktivna podrška reformama, i na izvoru informacija o potrebama biznisa, AmCham više od deset godina sprovodi i objavljuje opsežno godišnje istraživanje o zadovoljstvu investitora poslovnom klimom u Srbiji i uskoro očekujemo rezultate najnovijeg istraživanja - „Jedanaesto prolazno vreme“.

U načelu, privreda je saglasna da su globalna geo-politička dešavanja ključni faktor nepredvidivosti. U svetlu globalne krize, u Srbiji kao najveću pretnju prepoznaju u inflaciji, nedostatku radne snage prelivanju recesije sa partnerskih tržišta, povećanju cene kapitala i političkoj nestabilnosti regiona.

Imajući u vidu globalnu neizvesnost, još je značajnije da se na unutrašnjem planu u svim reformskim procesima očuva predvidivost regulative i stabilnost tržišta. To konkretno znači da bi sve mere trebalo donositi pažljivo i u bliskoj saradnji sa privredom, uz što realniju procenu uticaja na dugoročno poslovanje. Ma koliko teške i nepopularne bile, reforme imaju bolji efekat na ekonomiju i građane, ako su donete planski i kao rezultat dogovora.

Koje smo zadatke na reformskom putu uspešno savladali, a na čemu je neophodno da i dalje radimo?

Svedoci smo poboljšanja poslovne klime, na primer na polju digitalizacije javne uprave i razvoju e-usluga za privredu i građanstvo, značajno je uloženo u infrastrukturu, održane su prve aukcije za dodelu tržišnih premija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i sl.

Posebno se izdvaja podrška ministarstva nadležnog za telekomunikacije i informacione tehnologije u brojnim incijativama na temu optimizacije javne uprave i digitalizacije regulative koje omogućavaju savremeno digitalno poslovanje. Uz najavu aukcije za 5G mrežu dobijamo okruženje za dalji, brži i snažniji razvoj digitalnih usluga, automatizaciju industrije i slično.

Sledeći značajan korak u podizanju atraktivnosti radnog okruženja u Srbiji bio bi potpuna digitalizacija radno pravne dokumentacije. Ukoliko želimo da privlačimo investitore u sektore visoke dodatne vrednosti, koji u praksi imaju fleksibilne politike rada van kancelarije, tražiti fizičko prisustvo zaposlenog na način kako je to bilo pre 30 godina, prosto je prevaziđen koncept.

Za pohvalu je i novi Zakon o planiranju i izgradnji Ministartsva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koji otklanja velike prepreke za investitore kojima su neizgrađene parcele više od deceniju stajale neupotrebljene, a čime se dodatno podstiču nove investicije, kao i razvoj građevinske industrije. Taj zakon već daje rezultata i pojedine kompanije pokreću nove investicije što će dovesti do povećanja obima poslovanja, ali i novog zapošljavanja.

Za naredni period očekuje nas veliki posao na polju zelene agende. Ministarstvo rudarstva i energetike pokazalo je da prepoznaje značaj koji zakonska regulativa ima u podsticanju kompanija da ulažu u smanjivanje svog karbonskog otiska, kroz individualna ulaganja u zelenu energiju za sopstvene potrebe. Nadamo se nastavku dijaloga u tom pravcu i obezbeđivanje neprekinutog, sigurnog pravnog okvira za sve kompanije koje sopstvenim sredstvima olakšavaju zelenu tranziciju koja je pred nama na putu ka EU.

U pojedinim oblastima prepoznajemo želju za unapređenjem, ali nažalost određene promene se ne dešavaju dovoljno brzo. Pored institucionalnih reformi, među kojima su unapređenje efikasnosti pravosuđa, vladavina prava i veća transparentnost kroz uvođenje e-suda i nastavka digitalne transformacije na prvom mestu, privreda bi volela da vidi veći i brži napredak u domenu zdravstva, daljoj digitalizaciji i integraciji privatnog u javni sektora, što će uz trend češćeg uvođenja inovativnih terapija, sve zajedno omogućiti kvalitetnije zdravstvo za naše građane.

Kako kao čovek na čelu Američke privredne komore ocenjujete danas srpsko-američke odnose? I kako ih vide američki investitori?

Uz regionalne i evropske integracije, dobri ekonomski odnosi sa SAD-om preduslov su za održavanje postojećih i privlačenje novih investicija. Samo ove godine imali smo dve značajne aktivnosti na ovom polju: dolazak u Srbiju preko četrdeset predstavnika velikih američkih kompanija i letošnji boravak privredne delagacije AmCham-a u SAD-u.

Naš put u Vašingoton za cilj je imao jačanje institucionalnih i ekonomskih preduslova za povećanje bilateralne trgovine i mogućnosti za nova ulaganja između Srbije i SAD-a. Američkim parterima predstavili smo pozitivna iskustva američkih kompanija koje već posluju na našem tržištu, uz uverenje da će Srbija, i u periodu pred nama, biti konkurentna i stabilna investiciona destinacija. Uspostavljanje institucionalnog ekonomskog dijaloga između Srbije i SAD-a u mnogome bi omogućio da se saradnja u oblasti ekonomije još više unapredi u narednom periodu.

U oba slučaja dobili smo jasne signale da aktuelna američka administracija daje snažan podsticaj razvoju ekonomske saradnje sa našom zemljom.

Da li u periodu pred nama možemo da očekujemo nove američke investitore?

Američke kompanije koje već posluju u Srbiji veoma su zadovoljne svojim investicijama. U poslednje dve decenije ove kompanije investirale su više od četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od 30.000 ljudi. Nivo razmene usluga porastao je toliko da je SAD partner broj jedan kada je u pitanju ovaj vid razmene, pre svega u sektoru IT usluga.

Velike američke kompanije zainteresovanije su za ulaganje u Srbiju. Reč je pre svega o tehnološkim kompanijama, zatim onima iz oblasti infrastrukture i energetike. U svojim svakodnevnim naporima, AmCham će se i ubuduće truditi da bude najbolji mogući ambasador Srbije kao otvorene, stabilne i konkurentne investicione destinacije. Da bi od planiranih investicija došlo do realizacije jako je važno da nastavimo sa regionalnim integracijama i usaglašavanjem regulative sa Evropskom unijom. U ovim procesima, AmCham će uvek biti pouzdan partner.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    13. novembar 2023 | 18:01

    Пословна и економска политика Владе Србије и председника Србије довели су до успона и веома великог побољшања у односима са САД. И то ће све ићи узлазном линијом. АПК је такође томе дала огроман допринос. Између осталог, евроинтеграције су и због овога битне. Јер економија је живот. А животни стандард грађана и квалитет живота на европском нивоу су циљ.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>