• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Plata u IT sektoru skočila 100 odsto: Novi Sad je grad budućnosti, a ovo su njegove najveće prednosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

U poslednjih nekoliko godina sve je veći broj studenata koji se odlučuju za IT

  • 0

Naučno-tehnološki park  u Novom Sadu otvoren je 2021. godine, a samim tim započeta je nova era u razvoju IT sektora u ovom gradu. Poznato je da je Novi Sad broj jedan u Srbiji kada je u pitanju ovaj sektor, a kako za Telegraf.rs pojašnjava rukovodilac centra za razvoj u NTP-u, Vladimir Todorović, ova institucija je mesto susreta akademije, industrije i mladih koji imaju nove ideje.

- NTP je mesto susreta akademije, industrije i mladih koji imaju nove ideje i sve što treba da predstavlja pokretačku snagu naše zemlje i ono što će se pretvoriti u zamajac za privredu i neke nove kompanije, nove ideje i proizvode koji već izlaze odavde u prethodne dve godine - objašnjava naš sagovornik.

Iako je mlad, NTP je već uspeo da osvoji veoma važnu nagradu. Naime, projekat "Update" osvojio je prvo mesto u kategoriji najboljeg interreg projekta za 2023. godinu, a ono što bi on trebalo da ponudi jeste unapređivanje veština.

- Jedan od projekata u kojima učestvuje NTP je upravo interreg, ondosno projekat koji upravlja veštačkom inteligencijom. On je osvojio nagradu za najbolji interreg projekat za 2023. godinu u konkurenciji 30 projekata koji se trenutno izvode, a koji imaju unapređenje veština u svom cilju. Ono što projekat treba da ponudi jeste unapređivanje veština jer je 2023. godina evropska godina veština. Naš projekat "Update" je izabran za najbolji i ono što projekat omogućava jeste unapređenje veština u novim tehnologijama kod mladih pogotovo u veštačkoj inteligenciji, robotici, elektronici i svim novim stvarima koje su trenutno dostupne u svetu. Pre svega kod mladih u osnovnoj i srednjoj školi jer mi želimo da usadimo te veštine na vreme u nove generacije koje će imati priliku da sa tom tehnologijom proizvedu dodatnu vrednost i naprave neku uslugu. Na njima je kasnije da osmišljaju nove ideje i realizuju kod nas - pojašnjava Todorović.

Činjenica je da je IT sfera u Novom Sadu procvetala u poslednjih nekoliko godina, ipak, Todorović potvrđuje da ovaj vojvođanski grad neguje IT duh već čitave dve decenije, a svakako zahvaljujući Fakultetu tehničkih nauka.

- Razvoj Novog Sada nije se dogodio samo u poslednjih nekoliko godina. Novi Sad neguje IT duh već nekoliko decenija, barem dve. Početkom 2000-ih Novi Sad je prepoznat kao grad gde je svoje poslovanje smestilo nekoliko važnih igrača u IT sektoru. Dobar primer je dat kroz Fakultet tehničkih nauka koji obrazuje više od 1.000 inženjera koji su na neki način u IT sferi godišnje. Od njih 1.000, 80 odsto diplomira svake godine. Vidite koliki broj inženjera Novi Sad proizvodi. FTN je omogućio taj razvoj jer su iz fakulteta nastale prve kompanije i to je pokrenulo razvoj ovog grada. Danas ima više od 400 kompanija sa više od 10.000 softverskih inženjera. Pozicionirao se kao prvi u Srbiji kada je u pitanju IT struka - kaže on.

Kako kaže naš sagovornik ono što najviše privlači kompanije i stručnjake u ovaj grad svakako je opuštenost kojom zrači. Mnogim inženjerima odgovara način života kakav nudi Novi Sad, a samim tim raste i ponuda poslova.

- Očigledno da su atmosfera i mogućnosti drugačije, pa ih to privlači. Pre svega poznat je po opuštenosti, sprijem ritmom života i to nekima odgovara. Kada imate dobru podlogu sa jakim kompanijama koje su već privukle veliki broj inženjera, onda dolaskom na tržište možete privući više radnika. Imali smo primere da neka kompanija dovuče zaposlene iz svog mesta kada se prebaci u Novi Sad nudeći im bolje uslove. Time smo došli do povećanja kvaliteta i ponude - navodi Todorović.

U poslednjih nekoliko godina sve je veći broj studenata koji se odlučuju za IT. Ono što ih najviše privuče su primanja, ali i mogućnosti. Todorović pojašnjava da u Novom Sadu i nije tolika zabluda ako studenti misle da će nakon Fakulteta tehničkih nauka lakše naći posao.

- Niko vam ne može garantovati posao, ali iskustvbo govori da u poslednjih 10 godina nemamo nekog ko je završio IT, a nije pronašao posao osim ako to sam ne želi. Dosta studenata upiše IT, a nisu svesni šta je to. Čak i završe, pa kažu "ja se ovim neću baviti". Svi koji završe imaju priliku da se zaposle, a imamo situaciju da čak i na trećoj godini studija dobijaju pohnude za posao da ih poslodavac čeka da uzavrše fakutet, a sve manje njih se odlučuje da upiše master studije, što ponovo nije dobro. Bilo bi dobro da se vratimo u vreme kada su studenti završavali fakultet, pa se onda zapošljavali jer master studije na FTN traju 5 godina - poručuje naš sagovornik.

Prosečna plata u IT sektoru skočila za 100 odsto

Naučno tehnološki park Novi Sad Foto: Marko Jovanović

Pored toga što je potražnja za radnicima velika, IT sektor važi za jedan od najplaćenijih. To potvrđuje i Todorović koji kaže da je prosečna plata inženjera u Novom Sadu skočile čak 100 odsto, te je nekada junior zarađivao od 600-800 evra, dok je danas cifra porasla na čak 1.500.

- Neminovno je da sa dolaskom većih broja kompanija veći broj zaposlenih traži nekretnine. Kada govorimo o broju od 400 i više kompanija onda možete zamisliti koliko je to mladih koji nisu rešili stambeno pitanje, a vide priliku da ga u tom momentu reše. Potražnja za stambenim, ali i poslovnim prostorom je veća. Prosečne plate u IT sektoru su rasle i uvećale su se verovatno duplo. Sećamo se kada su početne plate bile 600-800 evra, a sada je ta cifra 1.300-1.500 evra - navodi on.

Todorović dodaje da je Novi Sad zasigurno grad budućnosti. Kako nam objašnjava, sa ovom grupom ljudi i softverskim inženjerstvom koje je razvijeno grad predstavlja budućnost i pokretačku snagu ovog dela regiona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>