• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve više startapa u Novom Sadu: Evo zašto osnivači biraju baš ovaj grad

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Filip Injac objašnjava da rad u startapu nije uvek jednostavan, ali nije uvek vezan ni za jednu struku

  • 0

Mnoge IT kompanije u poslednje vreme biraju Novi Sad kao mesto za svoje kancelarije. Iz meseca u mesec, raste broj firmi u ovom gradu, a danas ih ima oko 400. Pored velikih korporacija u Srpskoj Atini stacvionirali su se i brojni startapi, a među njima je i "Atar" čiji osnivači blisko sarađuju sa Naučno-tehnološkim parkom ovog grada.

Kako za Telegraf.rs kaže jedan od osnivača ovog startapa, Filip Injac, u pitanju je startap koji je razvio sistem koji smanjuje upotrebu herbicida u poljoprivrednoj proizvodnji korišćenjem veštačke inteligencije i tako vode računa i o životnoj sredini. On pojašnjava da su odabrali ovaj grad jer su u njemu rođeni, rade u IT sektoru, a u Novom Sadu su okruženi poljoprivredom.

Često je mišljenje da su startapi samo za mlade, ipak, naš sagovornik pojašnjava da je su za razvijanje startapa potrebne godine, ako ne i decenije iskustva, te da su uvek dobra osnova za ljude koji žele u budućnosti da stvore nešto svoje.

- Prve startape u Novom Sadu osnivali su profesori sa Fakulteta tehničkih nauka, tako da nisu u potunosti samo za mlade. Zavisi, ako čovek završi fakultet i želi neku stabilnost, startap možda nije savršeno rešenje. Ipak, za sve ljude koji imaju ambiciju i žele da pokrenu nešto svoje bilo bi vrlo korisno da u početku krenu da rade u startapu i vide kako taj ekosistem funkcioniše - kaže Injac.

On dodaje da je činjenica da se Novi Sad razlikuje od drugih gradova u Srbiji kada je u pitanju IT sektor, a za to su zaslužna tri faktora.

- Novi Sad se svakako razlikuje od drugih gradova, imamo vrlo jak ekosistem. Tu su dva fakulteta, Naučno-tehnološki park, veliki broj sktručnjaka. Grad je mnogo velik i ima vrlo jak ekostistem, a opet dovoljno mali da sve to funkcioniše kao jedan entitret i svi su međusobno povezani - pojašnjava on.

Ono što je vrlo značajno za njegov startap, ali i mnoge druge kompanije u Novom Sadu svakako je otvaranje Naučno-tehnološkog parka u kom su mnogi stručnjaci na jednom mestu, te imaju odličnu saradnju.

- Sam NTP može da pruži različite usluge što se tiče samog prostora i infrastrukture, a pored toga i pristup velikom broju stručnjaka koji se nalaze na jednom mestu. Bez toga bismo teško funkcionisali. Sa NTP-om imamo vrlo dobru saradnju, podržavaju nas u različitim aspektima što se tiče prostora, finansija i pronalaska partnera. Baš smo skoro imali posetu naučnom sajmu u Kini gde smo zajedno predstavljali Srbiju kao startap i kao NTP. Velika prednost je i što se na jednom mestu nalazi hiljadu stručnjaka, tako da za bilo koju oblast vrlo lako možemo da dobijemo podršku - kaže Injac.

Objašnjava da rad u startapu nije uvek jednostavan, ali nije uvek vezan ni za jednu struku. U "Ataru" se prepliću poljoprivreda i veštačka inteligencija uz primese svih ostalih elemenata.

- Komplikovano je, rešavaju se konkretni problemi. Nije uvek vezano za jednu struku. S obzirom na to da smo mi iz poljoprivrede u istom danu moramo da se bavimo i razvojem veštačke inteligencije i problemima u poljoprivredi i finansijama, kao i svim ostalim elementima - kaže naš sagovornik.

Iako globalno nije zabeležen trend porasta startapa u poslednjem periodu, u Novom Sadu je situacija malo drugačija. Filip tvrdi da na to utiču dva primarna faktora u ovom gradu.

- Globalni trend je da nije veliki porast startapa u poslednjem periodu, dok se to kod nas ne oseti. Dva primarna faktora koja utiču na porast u Novom Sadu su sami uslovi, novi izvori finansiranja, odnosno podrška institucija kao što je NPT. Plus veliki broj ljudi već duže vreme radi u IT sektoru na razvoju stranih startapa i koriste njihove ideje da pokrenu neke svoje kompanije - zaključuje on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>