• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akcije Virdžin Galaktika u strmoglavom padu: Kako je jedna Brensonova izjava napravila milionske gubitke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je Ričard Brenson, osnivač i vlasnik kompanije rekao da više neće ulagati dodatna sredstva u ovu kompaniju, jer ona već "ima dovoljno novca", akcije Virdžin Galaktika pale su samo u ponedeljak za 16 odsto

  • 0
Ričard Brenson Ričard Brenson / Foto: Profimedia/AFP

Akcije kompanije za svemirski turizam Virdžin Galaktik su u strmoglavom padu. Nakon što je Ričard Brenson, osnivač i vlasnik ove kompanije rekao da više neće ulagati dodatna sredstva u ovu kompaniju, jer ona već "ima dovoljno novca", stvari na berzi se menjaju. Akcije Virdžin Galaktika pale su samo u ponedeljak za 16 odsto.

A bila je ovo dobra godina za kompaniju milijardera koji je pre nekoliko dana svojim Boingom 787 izveo prvi prekookeanski let sa ekološki prihvatljivim gorivom: Njegova već pomenuta kompanija za svemirski turizam odvela je prve "mušterije" nakon nekoliko godina čekanja na ivicu svemira.

Istina, kompanija se morala suočiti i sa izazovima jer je morala da otpusti petinu zaposlenih, a i proširi svoje delatnosti na proizvodnju nove suborbitalne letelice koja bi trebalo da olakša i omasovi svemirski turizam.

Brenson je u tekstu koji je ovog vikenda objavio Fajnenšel Tajms rekao da njegova insvesticiona kompanija Virdžin Grup nije u najboljem finansijskom stanju još od pandemije kovida. "Ali zato Virdžin galaktik ima oko milijardu dolara. Verujem da bi trebalo da ima dovoljno sredstava da samostalno obavlja svoj posao", izjavio je Brenson, prenosi CNN.

Nakon odvajanja VSS Unity ubrzava do ivice svemira Foto: Virgin Galactic

Prema poslednjim, novembarskim podacima, Virdžin Galaktik zaista ima oko 1,1 milijardu dolara u gotovini i hartijama od vrednosti, što je dovoljno da kompanija opstane do realizacije projekta letelice Delta - koja bi trebalo da olakša i omasovi svemirski turizam. Ova letelica na raketni pogon trebalo bi da debituje 2026. godine.

Uz sve ovo, važan je i podatak da je Brenson između 2020 i 2021. prodao oko milijardu dolara svojih akcija Viržin Galaktika. Ipak, kompanija Virdžin Grup - koja je najvažnija za Brensona i njegovo bogatstvo - i dalje je glavni akcionar Galaktika.

Ova kompanija je tokom 2023. godine odvela šest grupa turista na ivicu svemira. Istina, letovi nisu bili u potpunosoti komercijalni, jer je među putnicima bilo i počasnih gostiju i uposlenika kompanije.

U svom novembarskom izveštaju, Virdžin Galaktik je najavio da će usporiti ritam lansiranja i da će ubuduće svoje putnike prevoziti do ivice svemira kvartalno, a ne jednom mesečno, kako je bilo planirano. U 2025. treba očekivati da letovi Virdžin Galaktika na trenutak budu potpuno zaustavljeni, da bi se u upotrebu uvela letelica Delta, kako je najavio Majkl Kolglejzer, generalni direktor Virdžin Galaktika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>