• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kakva ekonomija čeka svet? 5 razloga za optimizam u 2024. godini

B. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ono zbog čega Amerikanci trenutno mogu da se raduju jeste izvojevana pobeda nad inflacijom

  • 0
ekonomija Foto: Shutterstock

Mnogi su strahovali da će 2023. biti godina recesije. Ipak, ispostavilo se da je to bila godina izuzetne otpornosti. Čini se da najveća svetska ekonomija - američka - uživa u mekom sletanju za koje su mnogi tvrdili da je gotovo nemoguće.

Inflacija se dramatično ohladila, nezaposlenost je i dalje niska, a Federalne rezerve bi mogle da smanje stope već u martu, piše CNN, citirajući Džastina Volfersa, profesora na Univerzitetu Mičigen: "Ne samo da se ekonomija oporavila od najbrže recesije ikada, već je prevazišla rat u Ukrajini, šokove cena nafte, političku disfunkciju i bezbroj drugih pitanja".

Doduše, američka ekonomija se i dalje suočava sa stvarnim rizicima i izazovima, od rata između Izraela i Hamasa do najnepristupačnijeg tržišta nekretnina u poslednje vreme, pa ipak, postoje opipljivi razlozi za optimizam u pogledu ekonomije u 2024. godini, dodaje CNN.

5 razloga za optimizam

"Izvanredno" hlađenje inflacije

Mnogi na Volstritu i u Vašingtonu očekivali su da će se inflacija ohladiti nakon što je dostigla maksimum u četiri decenije u junu 2022. Ali, malo ko je očekivao koliko brzo će se to dogoditi. Brzina hlađenja inflacije je „izvanredna“, nedavno je napisao u izveštaju ekonomista Ijan Šeferdson. Mark Zandi, glavni ekonomista Moody’s Analytics-a, rekao je za CNN kako očekuje da će se inflacija vratiti blizu cilja Federalnih rezervi od 2% do kraja 2024. Nakon što su 2022. porasle na nivo iznad 5 dolara po galonu, cene gasa su značajno smanjene u 2023. Prosečna cena gasa u SAD će ponovo pasti 2024. godine, što će omogućiti potrošačima da troše 32 milijarde dolara manje na gorivo nego lane.

Iako se ovde govori o američkoj ekonomiji, jasno je da iz najveće svetske sile potiču brojni trendovi, promene i parametri na koje se kasnije "oslanja" ceo svet, odnosno koji se neminovno prelivaju na ostala tržišta, a posebno na ekonomije u razvoju.

Pobeda nad inflacijom

Inflacija se toliko ohladila da je FED zaustavio čudovišno povećanje kamatnih stopa koje je pretilo da izbaci ekonomiju iz koloseka i time je, bukvalno, izbezumio investitore. Zvaničnici FED-a sada, čak, predviđaju smanjenje kamatnih stopa za 2024. godinu, što bi predstavljalo proglašenje pobede u ratu protiv inflacije. Zandi je, međutim, rekao kako sumnja da će FED sniziti stope četiri puta u 2024, a Goldman Saks se kladi da bi Američka centralna banka mogla početi sa smanjenjem kamatnih stopa u martu. To bi, svakako, donelo olakšanje Mejnstirtu, snižavajući troškove za dobijanje hipoteke, zajam za automobil i saldo kreditne kartice. Stope na hipoteke su već pale sa skoro 8% u oktobru na 6,6% na kraju godine.

amerika, inflacija Foto: Shutterstock

"Blokbaster godina" za akcije

Hlađenje inflacije, strahovi od recesije koji blede i nadolazeće smanjenje stope pokrenuli su Volstrit, te su američke akcije završile godinu u velikom stilu: indeks S&P 500 je jačao devet nedelja do kraja 2023. godine – što je najduži niz pobeda od 2004. Nasdaq je porastao za 43 odsto, za dlaku propustivši svoju najbolju godinu u prethodne dve decenije. Ipak, istina je i da berza nije ekonomija, napominje CNN. Ponekad, ono što je dobro za Volstrit nije dobro za Mejnstrit, i obrnuto. Ali, u ovom slučaju, berzanski skup je u velikoj meri odrazio optimizam u pogledu ekonomije, inflacije i poverenja u meko sletanje, što je dobra vest i za Volstrit i Mejnstrit.

"Izuzetno niska" stopa otpuštanja

Uprkos povećanju stopa FED-a, nivo nezaposlenosti je na samo 3,7%, odnosno blizu najnižeg nivoa u pola veka. Inicijalni zahtevi za nezaposlene, koji predstavljaju zamenu za otpuštanja, ostaju istorijski niski na samo 218.000, što je znak da mnogi poslodavci nerado puštaju svoje radnike. "Da bi se oglasila zvona za uzbunu, potraživanja bi morala biti bliže 300.000. Daleko smo daleko od toga", kaže Zandi. Ako ovaj trend potraje, trebalo bi da podrži ličnu potrošnju, koja je glavni pokretač ekonomije SAD. "Sve dok otpuštanja ostaju relativno mala, ekonomija bi trebalo da bude u redu", dodaje Zandi za CNN.

Plate iznad cena

Tokom većeg dela ekonomskog oporavka od kovida-19, cene su rasle brže od plata, što znači da su se realne plate, prilagođene inflaciji, smanjile. Međutim, taj trend je nedavno počeo da se menja, a plate su sustizale inflaciju. I Zandi i Volfers su, stoga, izrazili optimizam da će realni rast plata dobiti zamah u 2024. godini. "Kako vreme odmiče ovde, a inflacija ostaje niska, prihodi će sustići i nadmašiti inflaciju", rekao je Zandi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>