• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Goldman Saks uvećao profit za 51 odsto: Bolje im ide bez novih kredita i Epla?

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka banka je lane smanjila ambicije na potrošačkim tržištima i prestala da nudi nove kredite, dok trenutno pokušava da okonča partnerstvo oko kreditnih kartica sa kompanijama Epl i Dženeral Motors

  • 0
goldman saks Foto: Shutterstock

Prvih pet najjačih banaka u SAD su DžejPi Morgan Čejs, Banka Amerike, Vels Fargo, Sitigrup i Ju Es Bankorp. Sledi PiEnSi Fajnenšl Servisis, a na sedmom mestu je Goldman SaksOva potonja je, međutim, ostvarila bolji rezultat od svojih uspešnijih rivala u 2023. godini, budući da je profitirala za čak 51%.

Podsećamo, Banka Amerike, DžejPi Morgan Čejs i Sitigrup su podbacile s profitom, pri čemu institucija kojom upravlja Džejn Frejzer otpušta čak 20.000 radnika.

Investiciona banka Goldman Saks (GS) saopštila je da je u poslednjem kvartalu ostvarila profit povećan za oko 51 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, odnosno nešto više od 10 milijardi dolara, što je daleko premašilo očekivanja na Volstritu.

Kako prenosi CNN, zarada GS po akciji bila je oko pet dolara, dok su stručnjaci predviđali zaradu od oko tri dolara. Zanimljivo je da najveći deo profita nije došao od investicionog bankarstva i trgovine, koji su pali za oko 12 odsto kada je reč o investicionoj politici i za oko 2,5 odsto kada je reč o trgovini, već je najveći deo došao od usluge upravljanja imovinom i bogatstvom klijenata, što je usko povezano sa stanjem na berzi.

- Ovo je bila izvrsna godina za GS. Sa svime što smo postigli u 2023, zajedno sa našom jasnom i pojednostavljenom strategijom, imamo mnogo jaču platformu za 2024 - poručio je izvršni direktor i predsednik banke, Dejvid Solomon.

Prošle godine, američka banka je smanjila ambicije na potrošačkim tržištima i prestala da nudi nove kredite, dok trenutno pokušava da okonča partnerstvo oko kreditnih kartica sa kompanijama Epl i Dženeral Motors. Pre takve odluke, GS je zabeležio pad profita u osam uzastopnih kvartala.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>