• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gorka istina bariste poznatog lanca: "Menadžeri su nam rekli da varamo mušterije kad nam ponestane kafe"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U objavljenom postu, radnik kaže da je na njihovoj lokaciji ponestalo espresa brenda Starbaks i svih njihovih drugih rezervnih mešavina, te je menadžment došao na sledeću ideju

  • 0
starbaks Foto: Shutterstock

Rano je jutro i potrebna vam je uobičajena doza kofeina pre odlaska na posao. Zgrabite svoju porudžbinu u kafiću, popijete kafu, ali ste ubrzo i dalje umorni. Ako nije došlo do naglog skoka, pa pada energije, onda se možda desilo ovo... Naime, prema pisanju američkog dailydot.com, baristi u Starbaksu ponekad vrlo svesno služe kafu bez kofeina umesto regularne.

U popularnoj temi na Starbucks Reddit-u, jedan radnik zaposlen u ovlašćenom kafiću koji nije Starbaks, ali prodaje njihove kafe (We proudly serve Starbucks location), hteo je da mu neko na forumu objasni dilemu: "Bukvalno ne znam da li je ovo etički ili dozvoljeno, pa sam hteo da pitam ovde".

U objavljenom postu, radnik kaže da je na njihovoj lokaciji ponestalo espresa brenda Starbaks i svih njihovih drugih rezervnih mešavina (blendova), ali da je ostalo decaf-a, odnosno beskofeinske kafe.

Umesto da kupce obaveste o tome, kako bi oni sami mogli da odluče da li žele Starbaks kafu bez kofeina ili kafu nekog drugog brenda, menadžment je predložio drugu ideju.

"Uprava sada želi da koristimo kafu bez kofeina u svim mlinovima, što smo odmah videli kao crvenu zastavicu", kaže ovaj radnik i dodaje da su ranije radili u korporativnim i licenciranim prodavnicama, tako da znaju koja je stvarna procedura kada ponestane standardnih zrna espresa.

"Sada nam je, takođe, rečeno da nikome ne govorimo da kupcima služimo kafu bez kofeina. To je očigledno na granici sa etikom", piše dalje ovaj barista i otkriva kako im je naloženo da istinu kriju čak i od svojih kolega.

Nizali su se razni komentari, a osoba koja je sebe nazvala supervizorom Starbaksa - savetovala je ovog radnika da otkrije kupcima da na raspolaganju imaju samo opciju bez kofeina i da pita šefa zašto traži od radnika da lažu klijente.

Dodaje i da radnik može da prijavi problem HR službi.

Dalje u tekstu se navodi kako je, na osnovu istraživanja, utvrđeno da obmana ove vrste - u vezi sa kofeinom - krši državni statut o neovlašćenju hrane, tako da će to pitanje izneti svom menadžmentu. Barista je izgleda bio u pravu. Zamena jedne namirnice drugom izgleda da delimično potpada pod federalnu definiciju neovlašćenog pristupa hrani, prema američkom Ministarstvu pravde.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>