• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ćemo se smejati naredne godine: Stomatolozi zabrinuti zbog ideje EU, sive plombe će biti zabranjene?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plan za postepeno ukidanje amalgama do 1. januara sledeće godine primenjivaće se u Severnoj Irskoj

  • 5
zubar stomatolog popravka zuba, popravljanje zuba Foto: Tanjug/AP

Severna Irska izražava zabrinutost u vezi sa budućom dostupnošću srebrnih zubnih ispuna zbog skorog postepenog ukidanja amalgama širom EU. Sindikat stomatologa kaže da će region biti „nesrazmerno“ pogođen ukidanjem amalgama u EU jer je zdravstvena služba u Severnoj Irskoj najslabija u Velikoj Britaniji.

Plan za postepeno ukidanje amalgama do 1. januara sledeće godine primenjivaće se u Severnoj Irskoj kao rezultat trgovinskih aranžmana za Bregzit i takođe će uticati na stomatološku uslugu u drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, rekli su predstavnici stomatologa.

To je zato što zabrana uključuje i zabranu izvoza proizvoda iz Evropske unije, a pošto veći deo snabdevanja amalgama dolazi iz Nemačke, postoji strah da će snabdevane NHS-a presušiti.

Britansko stomatološko udruženje saopštilo je da će Severna Irska biti "neproporcijalno" pogođena ne samo zbog Bregzita, već i zbog stanja zdravstvene službe u regionu, najslabije u Ujedinjenom Kraljevstvu sa najdužom listom čekanja... prenosi Guardian.

Portparol je rekao da podaci iz Severne Irske pokazuju da je amalgam korišćen u 46 odsto plombi, što je najveća upotreba amalgama u Velikoj Britaniji, što je odraz lošijih zdravstvenih ishoda u regionu. Engleska je, naprotiv, koristila samo amalgam u oko 33% ispuna.

Propisi u Velikoj Britaniji i EU ograničili su upotrebu delimičnih živinih ispuna 2018. godine kao deo Minamata konvencije o živi u cilju smanjenja globalnog zagađenja životne sredine izazvanog živom, uključujući oslobađanje teškog metala tokom proizvodnje dentalnog amalgama.

Iako, prema literaturi NHS Education for Scotland, nema dokaza o bilo kakvoj šteti uzrokovanoj amalgamom, upotreba amalgamskih plombi kod dece mlađe od 15 godina i trudnica ili dojilja zabranjena je propisima iz 2018, osim ako stomatolog nije smatrao da je to neophodno.

BDA navodi i da je amalgam oko 50 odsto jeftiniji nego ispuni od belog materijala i duže traju, što povećava strah od povećanja cena stomatoloških usluga, koja je i inače veoma skupa.

- Stav Ujedinjenog Kraljevstva je jednostavno da postepeno smanji upotrebu stomatološkog amalgama, ali naš prioritet ostaje da svako ko traži stomatološku negu može da je dobije kada im je potrebna - zaključuje se.

Evropska komisija je 14. jula usvojila predlog za reviziju Uredbe o živi. Ovo je uključivalo uvođenje potpunog postupnog ukidanja upotrebe stomatološkog amalgama i zabranu proizvodnje i izvoza stomatološkog amalgama iz EU od 1. januara 2025. – pet godina ranije nego što se očekivalo prenosi dentistry.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    20. januar 2024 | 12:31

    Može li pitanje? Gde su naučni radovi o štetnosti amalgama? 2. Ima 15-20 godina kako naša zubarka priča o kolegi koji je sve svoje pacijente nagovorio da zamene amalgamske plombe za ove "kratkotrajne". Pita ona njega "a ko je tvoje amalgamske plombe zamenio?" i dobije odgovor: "Ja moje ne menjam, zašto bih?". I stvarno, ZAŠTO? (osim zbog zarade).

  • Lol

    20. januar 2024 | 12:49

    Meni i ove plombe od belog materijala traju duže nego što je očekivano. Nisu uopšte toliko slabe da bi se dizala frka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>