• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

Direktor Microsoft-a u Srbiji, Milan Gospić: Digitalna transformacija je prioritet

A. V.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Direktor Microsoft-a u Srbiji, Milan Gospić, zadužen je za strateški razvoj kompanije i blisku saradnju sa domaćim klijentima i partnerima i odgovoran je za podršku digitalnoj transformaciji, što je jedan od glavnih prioriteta kompanije na lokalnom tržištu

  • 1
Direktor Microsoft-a u Srbiji, Milan Gospić Direktor Microsoft-a u Srbiji, Milan Gospić/ Foto: Promo/ Microsoft

Imali smo priliku da u razgovoru sa njim, saznamo mnogo više detalja, kao šta je trenutni fokus u poslovanju kompanije, šta je to obeležilo Microsoft u više od dve decenije u Srbiji, šta se to od Microsoft proizvoda stvara u Beogradu, ali i koji su planovi kompanije za budući period.

  • Na čelu ste jedne od najuspešnijih američkih kompanija u Srbiji. Šta podrazumeva vaš posao direktora Microsoft-a Srbija?

Kompanija je punih 20 godina prisutna u Srbiji, što sa sobom nosi i veliku odgovornost. Lokalno smo rasli od startup-a do unicorn-a, pa je danas Microsoft u Srbiji kompanija koja zapošljava preko 700 talentovanih ljudi, sa jednim od najinovativnijih razvojnih centara.

Cilj nam je da u lokalnu zajednicu i našu zemlju prenesemo iskustva, trendove i praksu sa drugih tržišta i time potpomognemo digitalni napredak u Srbiji. Podržavamo startap zajednicu kroz saradnju sa svojim partnerima, jer je to direktno ulaganje u digitalizaciju koja snažno deluje na sveopšti razvoj države. Kao direktor, odnosno country manager kompanije Microsoft, imam pre svega strateški zadatak razvoja kompanije, što podrazumeva blisku saradnju sa domaćim klijentima i partnerima, uz podršku napretku zajednice i društva, sa posebnim osvrtom na kreiranje i privlačenje talenata. Jedan od naših poslovnih prioriteta u Srbiji je digitalna transformacija, a moja je odgovornost podrška klijentima iz privatnog i javnog sektora, koji prolaze kroz proces transformacije da bi podigli poslovanje na viši nivo. Srbiju vidim kao zemlju koja je na dobrom putu da postane inovacioni centar regiona, pri čemu Microsoft igra ključnu ulogu podrške u tom procesu. Srbija trenutno radi na strategiji primene veštačke inteligencije 2025 – 2030, a Microsoft je u radnoj grupi te svojim iskustvom i znanjem pomaže u formulisanju ciljeva.

  • Šta biste istakli kao najveća postignuća Microsofta tokom 20 godina poslovanja u Srbiji?

Položaj kompanije Microsoft, koji ima i komercijalne i razvojne timove u našoj zemlji, utiče na digitalnu ekonomiju zemlje i razvoj ljudskog kapitala i gradi ogroman potencijal za Srbiju. Microsoft je već 20 godina posvećen digitalizaciji društva i industrije u Srbiji, obezbeđujući najsavremeniju tehnologiju, donoseći iskustva i prakse sa globalnih tržišta, razvijajući lokalne talente i digitalne veštine. Rast lokalne privrede se podstiče kontinuiranim ulaganjem u mrežu lokalnih partnera. Microsoft razvojni centar u Srbiji okuplja skoro 700 zaposlenih i velike inženjerske timove koji rade na razvoju i poboljšanju nekih od najvažnijih Microsoft proizvoda, kao što su Cloud servisi i razvoj generativne veštačke inteligencije.

Ovih 20 godina, digitalna transformacija je temeljna misija Microsoft-a u Srbiji. Kroz saradnju sa partnerima, sa javnim i privatnim sektorom, pomogli smo preduzećima, organizacijama i pojedincima da usvoje digitalna znanja i rešenja, optimizuju svoje poslovanje i postignu brojne uspehe. Naše napredne tehnologije, znanje i stručnost daju nam odgovornost da budemo na čelu oblikovanja digitalne slike Srbije. Ulazimo u novu digitalnu eru, eru upotrebe veštačke inteligencije, sa ciljem da tehnologija uvek bude dostupna svima i osnaži pojedince i organizacije da postignu više. Verujemo da je veštačka inteligencija tehnologija koja definiše našu eru. Nudi beskonačne mogućnosti za svaki poslovni sistem bez obzira na njegovu veličinu ili razvijenost, a mi smo fokusirani na njenu odgovornu primenu.

  • Šta je novo po pitanju veštačke inteligencije i inovacija koje na tom području predvodi Microsoft?

Verujemo da, investirajući u veštačku inteligenciju, investiramo u tehnologiju koja može da pomogne svim ljudima, poslovnim sistemima i društvu da postignu više, baveći se i velikim izazovima i svakodnevnim rešenjima. Zaista postoje problemi koje ne možemo da rešimo bez veštačke inteligencije pa značajno investiramo u našu AI for Good laboratoriju. U svakodnevnom poslovanju veštačka inteligencija nam pomaže da kreiramo rešenja koja zaposlenima omogućuju da se fokusiraju na ono što je zaista važno i posvete svoje vreme zadacima koji traže ljudsku intervenciju.

Na primer, objavili smo najnoviju seriju naših proizvoda koji se zovu Copilot i koji koriste tehnologiju generativne veštačke inteligencije da budu vaši lični asistenti, koji će vam pomoći kroz sve Microsoft aplikacije i to tako što komunicirate sa svojim računarom na prirodnom, odnosno svom govornom jeziku. Kao primer, kroz prompt u Wordu mozete traziti Copilot-u da vam napiše tekst na temu ili obradi odredjeni dokument, tako što će ga sumirati a potom od toga napraviti Power Point prezentaciju sa slikama, pa tako od dokumenta od 50 strana dobijete 5 slajdova za prezentaciju u roku od par minuta. Korišćenjem Copilot-a svako od nas može da postigne više i uštedi vreme. Sproveli smo anketu među nekim Copilot korisnicima – 70% kaže da su primetili povećanje produktivnosti, a 80% kaže da ne žele da se vrate u vreme pre Copilota. To pokazuje kako primena veštačke inteligencije zaista može da promeni način na koji radimo.

Posebno sam srećan što mogu da podelim da Microsoft razvojni centar Srbija sa ponosom doprinosi evoluciji Copilot-a razvijanjem inovativnih funkcija koje dodatno poboljšavaju njegove mogućnosti. Posvećenost tima predstavlja ilustraciju naše predanosti unapređenju tehnologije i pružanju korisnicima iskustava sa najnovijom veštačkom inteligencijom.

  • Na koji način Microsoft podržava i sarađuje sa startap kompanijama?

Startapi su veoma važni za ekonomiju jer pokreću inovacije i ekonomski napredak. Naša kompanija kontinuirano podržava startap zajednicu, kroz program Microsoft for Startups Founders Hub okuplja osnivače startapova u svim fazama razvoja. Svi domaći startapi mogu da apliciraju za podršku kroz Microsoft for Startups Founders Hub, koji objedinjuje tehnologiju, stručno vođstvo i podršku kako bi dostigli sledeću fazu svog razvoja. Kroz ovaj program, pružamo mogućnost startapima da izgrade ili unaprede svoje poslovanje i prodaju svoje rešenje kroz Microsoft kanale, kao i uslugu izlaska na tržište uz Azure kredite u vrednosti do 150.000 dolara.

U Srbiji dodatno podržavamo startape kroz sporazum o saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost u okviru programa akceleracije Katapult. Startapima Katapult zajednice su na raspolaganju Microsoft usluge za bolju organizaciju prodaje i odnosa sa kupcima na globalnom nivou. Takođe, ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji je potpisan i sa Ventures fondom Telekoma Srbije, koji predviđa zajedničku podršku izabranim startapima. Jedan od saveznika kompanije Microsoft u promociji i podršci startap zajednici je Inicijativa Digitalna Srbija, koja svojim aktivnostima podržava startap zajednicu. A tokom Sinergije smo kroz Memorandum o Razumevanju sa Ministartstvom Nauke i tehnološkog razvoja i inovacija, otpočeli saradnju na institucionalnom nivou sa ciljem podrške inovacijama, institutima i startapima.

Ponosni smo na svaki uspeh srpskih startapa koji učestvuju u programu i nadamo se da će nastaviti da budu pokretači inovacija i ekonomske promene u regionu.

  • Niz godina ste aktivni u radu Američke privredne komore u Srbiji. Na kojim aktualnim projektima trenutno radite i kakvi su budući planovi?

Kao član borda Američke privredne komore poslednje 2 godine, zajedno sa ostalim članovima borda, izvršnim timom, komitetima i članovima komore radimo na definisanim strateškim ciljevima koji se tiču unapređenja poslovnog okruženja, proširenja tržišta kroz regionalne inicijative i proširenja saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kao poseban strateški cilj izdvojio bih digitalizaciju, koja je ujedno bila moj primarni fokus. Svi smo veoma zadovoljni značajnim rastom ICT sektora u Srbiji, koji je postao velika industrijska grana srpske privrede. A posebno smo ponosni time da neke od najboljih praksi dolaze baš iz tog sektora. Takođe, veliki broj uspešnih američkih kompanija iz IT sektora je aktivno prisutan u Srbiji, stvaraju proizvode visoke vrednosti i zapošljavaju veliki broj talenata. Ovo sve pozitivno utiče i na razvoj društva, posebno u sferi obrazovanja čijoj ćemo modernizaciji dati punu podršku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    31. januar 2024 | 13:47

    Sta ce drugo prodavac da kaze nego da je njegova roba potrebna....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>