• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uskoro novi porez na vikendice i neke kuće u Hrvatskoj: Može se izbeći pomoću potvrde lekara opšte prakse

S. Ž.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Država je porez na kuće za odmor, koji je već bio prisutan u zakonu, ali kao prihod središnjeg državnog proračuna, od prvoga januara prepustila gradovima. Taj se porez, naime, odnosi i na vlasnike apartmane, bilo fizičke ili pravne osobe, ali i na građane, bilo Republike Hrvatske ili EU-a, koji imaju nekretnine koje koriste za povremeni boravak

  • 0
Moderna kuća, vikendica Foto: Tanjug/AP

Iako građani imaju obavezu da do 31. marta prijave nekretninu za povremeni boravak u Hrvatskoj, zanimljivo je da u zakonu nisu predviđene nikakve kazne za one koji ne prijave kuću koju ne koriste ili je povremeno koriste.

Poreska uprava pozvala je sve građane da do 31. marta ove godine predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a ako to ne učine, dužnost i nadležnost gradova i opština je da to učine umesto njih.

Kako piše Novi list, početkom godine stupila je na snagu dopuna zakona o porezu na kuće za odmor prema kojem svaki grad ili opština imaju odgovornost naplate tog poreza. Opštine i gradove koji su doneli odluku o povećanju ili smanjenju poreza na kuće za odmor možete pronaći na internet stranicama Poreske uprave.

Od 566 jedinica lokalne samouprave na povećanje poreza na vikendice odlučilo se 240 jedinica, ali većina gradova i opština, njih 303, među kojima su turistička središta Split i Zadar, ipak je zadržalo postojeći poreski namet.

Država je porez na kuće za odmor, koji je već bio prisutan u zakonu, ali kao prihod središnjeg državnog proračuna, od prvoga januara prepustila gradovima. Taj se porez, naime, odnosi i na vlasnike apartmane, bilo fizičke ili pravne osobe, ali i na građane, bilo Republike Hrvatske ili EU-a, koji imaju nekretnine koje koriste za povremeni boravak.

- Kod apartmana neće biti problem ući u trag vlasniku apartmana i razrezati mu porez jer već postoji evidencija po gradovima, dok će kod fizičkih osoba biti malih problema jer se to uglavnom radi stihijski, na način da bi gradovi trebali utvrditi nekakvim neposrednim opažanjem ili drugim načinom prikupljanja informacija tko koristi koju kuću za odmor - kazao je Brkan za Novi list. Kaže i kako je država bila maštovita kod sprječavanja izbjegavanja plaćanja poreza.

Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine rekao je:

– Da bi neko dokazao da kuću ne koristi za odmor, mora imati dokaz o prebivalištu na toj adresi i na istoj primati račune od komunalnih preduzeća, a možda je najzanimljivija treća odredba po kojoj se dokazuje da tamo stanujete, a to je potvrda lekara opšte prakse, iz koje će biti vidljivo da tamo stanujete i kod njega/nje dolazite na preglede. Država je bila temeljna i dosta se dobro pripremila - zaključio je Brkan.

Iako građani imaju obvezu do 31. marta da prijave nekretninu za povremeni boravak, zanimljivo je da u zakonu nisu predviđene nikakve kazne za one koji ne prijave kuću koju ne koriste ili je povremeno koriste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>