• 32
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić: Železnica je budućnost za mobilnost, Srbija će uložiti veliki novac

J. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je dodala da će Srbija nastaviti da ulaže milijarde u brze železnice, ne samo kako bi povezala Srbiju već i Srbiju sa celim regionom

 • 32
ana brnabić, taker karlson

Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić  učestvovala je danas na Svetskom samitu vlada u Dubaiju na panel diskusiji "Budućnost mobilnosti" i u uvodnom govoru poručila da je železnica budućnost za mobilnost i da će zbog toga Srbija u novom ciklusu ulaganja uložiti veliki novac u svoju železnicu.

"Upravo smo izgradili prvu fazu naše brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja povezuje naša dva najveća grada u Srbiji, Beograd i Novi Sad. I videli smo da je to najpovoljnije, najudobnije, najefikasnije i očigledno ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će Srbija nastaviti da ulaže milijarde u brze železnice, ne samo kako bi povezala Srbiju već i Srbiju sa celim regionom, od Beograda do Severne Makedonije, Budimpešte i Mađarske, Zagreba i Hrvatske, Ljubljane i Slovenije, Crne Gore.

"U tom smislu, železnice su svakako nešto što je apsolutna budućnost za mobilnost", poručila je Brnabić i navela kako će se mobilnost sigurno oslanjati na tri stvari u pogledu osnovnih principa, da bude zelena, digitalna i automatizovana".

Ona je ocenila da se Srbija potrudila da promeni zakone kako bi bila na čelu trke u automatizovanoj vožnji.

"Izdali smo pre nekoliko meseci dozvolu nivoa 3 i sada se spremamo da izdamo dozvolu za nivo 4 i nivo 5 do 2027. Do 2027. bićemo domaćini specijalizovane svetske izložbe. Pobedili smo prošle godine i do 2027. zapravo želimo da predstavimo svu najsavremeniju tehnologiju u Srbiji kao naciji koja je u tom pogledu veoma konkurentna", navela je Brnabić na panelu.

Što se tiče mobilnosti, ona smatra da Srbija treba da uči i sluša, a zatim da vidi kako može da primeni inovativne modele u Srbiji, da bi povećali našu konkurentnost i kvalitet života i istakla da veruje da su pametne vlade te koje zaista slušaju i uče, pa primenjuju ono što znaju.

Ona poručuje da bi Srbija mogla da bude zemlja pobednik četvrte industrijske revolucije.

"Tako smo počeli da se menjamo prilično brzo 2017. godine. Uveli smo programiranje i kodiranje u naše osnovne škole. Uveli smo specijalizovanu informatičku nastavu, uložili mnogo u obrazovanje, infrastrukturu za inovacije, naučne i tehnološke radove i videli smo fantastične rezultate. Pre 11 godina, godišnji izvoz našeg IKT sektora bio je samo 375 miliona evra. Prošle godine bio je 3,6 milijardi. A naš cilj je da imamo 10 milijardi do kraja 2027. Inovacije igraju veliku ulogu u tome", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija mora da ima kvalitetan internet u celoj zemlji i zato vlada ulaže 500 miliona evra da bi se do 2025. godine sva domaćinstva u Srbiji povezala brzim internetom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lenka

  12. februar 2024 | 17:16

  Poslednjih godina Srbija je uložila ozbiljnu količinu sredstava u infrastrukturu, što je rezultiralo i dolaskom novih investitora.

 • Joca

  12. februar 2024 | 20:03

  Obrazovne inicijative, kao što su programiranje u osnovnim školama, predstavljaju temelje za razvoj stručnjaka u oblasti informacione tehnologije.

 • Laki

  12. februar 2024 | 20:03

  Vlada Srbije je brzo reagovala na četvrtu industrijsku revoluciju, čime je postala predvodnik u regionu.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>