• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japan više nije treća ekonomija sveta, Zemlja izlazećeg sunca u recesiji: Slična sudbina i u Velikoj Britaniji

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja izlazećeg sunca ustupila je treće mesto Nemačkoj, dok Britanija čeka novi budžet

  • 0
Britanija Japan ekonomija Foto: Shutterstock

Japan, do nedavno po jačini treća ekonomska sila sveta, neočekivano je zapao u recesiju nakon pada bruto-društvenog proizvoda (BDP) za o,4 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i poteškoća koje je ekonomija zemlje imala u poslednjih šest meseci.

Slična sudbina zadesila je i Veliku Britaniju, koja je bila na šestom mestu najjačih svetskih ekonomija. Ova zemlja je tokom poslednja tri meseca prošle godine pala u recesiju, kada je BDP opao za 0.3 odsto. S obzirom na to da je i u prethodnom kvartalu (od jula do septembra) zabeležen pad BDP, Britanija je i zvanično u recesiji, što je ozbiljan udarac na premijera Rišija Sunaka koji je došao na vlast obećavanjem ekonomskog oporavka i rasta.

Mnogi ekonomisti u zemlji izlazećeg sunca smatraju da će se situacija veoma brzo značajno popraviti, jer, kako navode, "podaci o padu BDP nisu konačni". Iako je Japan u ovom trenutku ustupio treće mesto na listi najjačih ekonomija - Nemačkoj, MMF iščekuje da ove ekonomije daju konačne podatke u kretanjima u prethodnoj godini, da bi napravili novu tabelu ekonomski najrazvijenijih zemalja, javlja BBC.

Što se tiče Britanije, ona do daljeg ostaje na šestom mestu ove liste, ali sa strepnjom iščekuje na izlaganje kancelara (ministra finansija) Džeremija Hanta, koji će za nešto manje od tri nedelje obrazlagati najnoviji budžet, najavljuje BBC u posebnom tekstu.

Osnovni razlog za pad Japana u društvu najjačih bili su problemi njihove nacionalne valute u odnosu na dolar koji su se pojavili krajem 2022 o čemu je Telegraf Biznis već pisao. Ti problemi protegli su se i na 2023. kada je jen za 12 meseci oslabio za 9% u odnosu na američki dolar.

Kako bilo, pad jena pomogao je rastu cena akcija najvećih japanskih kompanija, da bi istovremeno doprineo i rastu izvoza (naročito automobila), koji je pojeftinio na prekomorskim tržištima.

Rast glavnog indeksa na berzi u Tokiju, indeksa Nikei225 koji je po prvi put od 1990. prešao granicu od 38.000, kao i očekivanje da će Centralna banka verovatno odložiti odluku o podizanju referentne kamatne stope, govori u prilog tome da Japan još uvek nije rekao poslednju reč.

Ni u Velikoj Britaniji ne zvone zvona za paniku: Rut Gregori, zamenica glavnog ekonomiste Kapital Ekonomiksa (vodeće istraživačke i konsultantske kompanije u Britaniji) kaže da bi najnovije ekonomske brojke "mogle da podstaknu Banku Engleske da razmisli o smanjenju kamatnih stopa":

"Ali, sumnjam da će Banka Engleske biti previše zabrinuta zbog onoga što će verovatno biti blaga i kratka recesija“, dodala je ona. Nedavni podaci pokazuju da je inflacija - koja meri tempo rasta cena - ostala na 4% u januaru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>