• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši analitičar Goldman Saksa osuđen zbog upotrebe insajderskih informacija: Zaradio preko 175.000 dolara

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mohamed Zina tvrdi da nije kriv

  • 1
Goldman Sachs Goldman Saks / Foto: Shutterstock

Londonska porota proglasila je bivšeg analitičara Goldman Sachs Group Inc. Mohameda Zinu krivim za trgovinu insajderskim informacijama i prevaru.

Muhamed je radio u Grupi za rešavanje konflikata u Goldmanu, a optužen je za trgovinu insajderskim informacijama, zbog kojih je ostvario profit od oko 140.000 funti (175.780 dolara).

Jednoglasna porota suda u Southvark Crovn Courtu proglasila je Zinu krivim po šest tačaka za trgovinu insajderskim informacijama i po tri tačke za prevaru.

Ipak, Mohamed Zina ne priznaje krivicu.

Uprava za finansijsko ponašanje je takođe optužila njegovog brata Suhaila Zinu, bivšeg advokata Kliforda Čensa. Međutim, Suhail je ranije ovog meseca oslobođen svih optužbi nakon što je sudija dao uputstva za njegovu oslobađajuću presudu.

Mohamed Zina nije bio svestan da je na insajderskoj listi banke i nije znao da su ažurirane insajderske informacije, tvrdio je njegov advokat tokom suđenja. Dokazi koje je predstavila FCA nisu bili dovoljni da dokažu njegovu krivicu, tvrdio je njegov advokat koji je odbio da komentariše nakon izricanja presude.

Zaštita poverljivih informacija o klijentima je od najveće važnosti za Goldman Sachs i banka je "veoma blisko sarađivala“ sa FCA kako u napretku svoje istrage tako i u pripremi ovog krivičnog postupka", rekao je ranije portparol Goldmana.

- Zina je koristio račun svog brata za ostvarivanje profita putem trgovanja kompanijama uključujući ARM Holdings Plc, Alternative Netvorks Plc i Punch Taverns Plc - rekli su tužioci tokom suđenja.

On je kupio akcije u ARM-u sat vremena nakon što je dobio poverljive informacije povezane sa planom Softbank Group Corp da kupi proizvođača čipova 2016. godine, navodi FCA.

(Telegraf Biznis/BnnBloomberg)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    15. februar 2024 | 18:38

    Kakvi lopovi i secikese rade u toj kompaniji, on je sitna riba koju su odavno trebalo otpustiti, jer je nekompetentan :) Ukrao je sicu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>