• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriven moguć razlog "pada" Body Shopa u Velikoj Britaniji: Evo zašto to neće uticati na prodavnice u Srbiji

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"The Body Shop" je izgleda tapkao na istom mestu, dok su rivali brzo napredovali na istom polju

  • 0
The Body Shop Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Legendarni "The Body Shop" se suočava sa krizom, a njegov novi vlasnik, treći u sedam godina, doneo je drastičnu odluku da britansku stranu poslovanja stavi pod stečaj. Sada se navodi šta je mogući "krivac" propadanja nekada ekskluzivne radnje čarobnih mirisnih nota.

- Otkupio ga je L'Oreal - rekla je konsultantkinja za maloprodaju Meri Portas, misleći na ugovor iz 2006. kada su osnivači The Body Shop-a, Anita Rodick i njen suprug Gordon prodali posao francuskom kozmetičkom gigantu za više od 650 miliona funti.

- L'Oreal zna kako da koristi brendove, ali nije znao kako da vodi maloprodaju i tako je duša izašla iz toga - dodala je ona za Bi-Bi-Si.

"Duša" u slučaju The Bodi Shop-a bila je dama Anita, prema gospođi Portas.

Kako je nastao "The Body Shop" 

Gospođa Portes počela je posao iz jedne prodavnice u Brajtonu 1976. godine, inspirisana prirodnim sastojcima koje je videla na svojim putovanjima u inostranstvu, kao što je kakao puter. U isto vreme, ona je uvela praksu da kupci vraćaju prazne kontejnere da bi ih ponovo napunili u prodavnici.

- Sve smo reciklirali. Ne zato što smo bili ekološki prihvatljivi, već zato što nismo imali dovoljno flaša - pričala je ona jednom prilikom.

Do 1984. godine, The Body Shop je bio veoma popularan i objavio je svoje akcije na Londonskoj berzi, procenjujući kompaniju koja je pokrenuta sa 4.000 funti na 80 miliona funti.

- Bila je to velika radost i sve za šta sam se zalagala bilo je ono što bi posao trebalo da bude danas - pričala je gospođa Portas.

Sama kupovina u poznatoj radnji bila je potpuno drugačije iskustvo za kupce: "Kada je kupac tamo kupovao, uvideo bi sistem vrednosti za koji sam se zalagala i želeo je da bude deo te 'bande'", pričala je ona.

Anita je prodala posao L'Orealu i zaradila oko 130 miliona funti od prodaje, a već sledeće godine, preminula je u 65. godini.

Deset godina kasnije L'Oreal je prodao kompaniju brazilskoj firmi Natura za 880 miliona funti, koja je "oštećena" prodajom iz 2023. godine kada je dobila "samo" 207 miliona funti od Aureliusa.

Nekada pionir u zagovaranju etičkog trgovanja i lepote bez okrutnosti, The Body Shop je izgleda ostao i dalje na istom mestu, ako ne i "ispod toga", dok su rivali u prirodnom, čistom prostoru lepote, kao što su Lush ili Neal's Iard Remedies, napredovali.

Otkazi i radnje u Srbiji

S obzirom na to da legendarni "The Body Shop" odlazi u stečaj, malo je prerano reći šta će to značiti za 200 prodavnica u Velikoj Britaniji, ali se predpostavlja da će morati da smanji troškove, što će dovesti do verovatnih gubitaka poslova.

Ipak, kako smo već pisali, Telegraf Biznis je otkrio šta će se dogoditi sa radnjama koje se nalaze u Srbiji.

"Novi vlasnik kompanije The Body Shop, investicioni fond Aurelius, trenutno sprovodi proces restrukturiranja poslovanja u Velikoj Britaniji. Važno je napomenuti da ova promena u sedištu neće uticati na stabilnost i kontinuitet poslovanja brenda The Body Shop u Srbiji, kao i u ostalim državama u kojima poslujemo", naveli su za Telegraf iz kompanije Triple Jump Group, koja je ekskluzivni franšizni partner brenda The Body Shop za teritoriju Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Maloprodajna mreža brenda The Body Shop broji 13 maloprodajnih objekata u regionu, angažujući vise od 60 zaposlenih.

"Naglašavamo da i dalje nastavljamo svoje redovno poslovanje i planirane aktivnosti. Pozitivan pokazatelj nastavka dobrog poslovanja, predstavlja i otvaranje novog The Body Shop objekta u TC Ušće, na Novom Beogradu, koje sledi početkom marta meseca. Verujemo da će ove informacije doprineti razumevanju situacije", dodali su.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>