• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvih 100 dana argentinskog predsednika: Broj siromašnih je porastao na 57 odsto, a inflacija opada

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milej se našao na udaru kritika zbog gašenja agencije za borbu protiv diskriminacije i ukidanja finansiranja za naučna istraživanja

  • 0
Havijer Mileji Foto: Tanjug/AP

Dok siromaštvo raste a inflacija opada, prvih 100 dana novog argentinskog predsednika Havijera Mileja daju povoda za nadu, ali istovremeno i brigu. Tzv. Socijalna opservatorija Katoličkog univerziteta (UCA) iz Buenos Ajresa registrovala je povećanje siromaštva. Broj siromašnih, koji je ionako bio veliki sa oko 45 odsto, povećao se na 57 procenata.

Unicef, organizacija UN za pomoć deci, očekuje porast siromaštva među decom i mladima sa 62 na 70 odsto. To je sigurno najveći problem nove liberarno-konzervativne vlade. Porast socijalnih napetosti otvara mogućnosti za kritike, prenosi DW.

Nasuprot tome uočljivi su prvi uspesi Milejeve finansijske politike. Inflacija je smanjena sa oko 25 odsto kolika je bila u decembru, najpre na oko 20 procenata u januaru, a zatim u februaru na 13,2 odsto.

- Snažno usporavanje inflacije rezultat je rada nacionalne vlade na sprovođenju stroge discipline državnog budžeta - prokomentarisao je Milej. Ali, i inflacija od 13,2 odsto za stanovništvo je teško podnošljiva.

- Najvažniji uspeh je pad inflacije koji prevazilazi dosadašnja očekivanja. Uprkos teškoj recesiji kursevi argentinskih deonica i obveznica snažno su porasli. To oslikava raspoloženje stanovništva koje je bolje nego što bi se očekivalo s obzirom na još uvek dramatično lošu ekonomsku i socijalnu situaciju - kaže za DW ekonomski konsultant Karl Moses iz Buenos Ajersa.

Milej do sada nije uspeo da pokrene svoje ambiciozne ekonomske reforme. Reformski projekti su na čekanju, delom i zbog poraza u Kongresu – u kome Mileijeva stranka „Sloboda nastupa“ (La Liberdad Avanza) – nema većinu, kao i u Senatu.

- Za sada nedostaju stvarne reforme koje bi omogućile trajno poboljšanje stanja. Kratkoročno postignuta uravnoteženost državnih finansija, na koju je vlada toliko ponosna, do sada počiva na realnom smanjenju vrednosti penzija i plata, kao i drugim provizornim merama - dodaje Moses.

Oštre mere štednje

Milejeva vlada pokušava da strogim merama štednje sanira državni budžet koji je preuzela od prethodne vlade. Državna novinska agencija TELAM je zatvorena a svi zaposleni otpušteni i ulaz prostorije agencije im je blokiran. Na Nacionalnom radiju brojni ugovori na određeno vreme neće biti produženi. Neke državne institucije već su zatvorene, a pokrajinskim vladama uskraćen je deo novca.

Argentina, Telam Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Kada je došao na funkciju, prepolovio je svoju vladu, na devet ministarstava, ukinuo 50.000 javnih poslova, suspendovao sve nove ugovore o javnim radovima i ukinuo velikodušne subvencije za gorivo i transport. Milei se našao na udaru kritika zbog gašenja agencije za borbu protiv diskriminacije i ukidanja finansiranja za naučna istraživanja i filmsku industriju.

Vlada se pohvalila svojim prvim budžetskim suficitom u više od decenije i dobila odobrenje Međunarodnog monetarnog fonda, koji ima kreditni program sa Argentinom od 44 milijarde dolara.

-Para nema -  rekao je Milej nakon preuzimanja dužnosti opisujući stanje u državnoj kasi. Uprkos oštrim merama štednje i porastu siromaštva, podrška Mileiju među stanovništvom relativno je stabilna, iako je predsednik u najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja izgubio nekoliko procenata.

Mileiju za sada ide u prilog to što je najavio „tešku prvu godinu“. Deo stanovništva uveren je da se te žrtve isplate, dok drugi sa velikom zabrinutošću prate razvoj situacije.

Iz redova socijalnih organizacija i opozicije čuju se, međutim, oštre kritike vladine politike. Katolička crkva skreće pažnju na ugrožene a sveštenici koji brinu o siromašnima izveštavaju da se osetno povećao broj onih koji u narodnim kuhinjama traže pomoć.

VoA prenosi da je Milejeva vlada zamrzla pomoć za oko 40.000 narodnih kuhinja do završetka revizije njihovog poslovanja.

Sveštenik „Pako“ Olveira, inače poreklom Španac, optužuje Mileija da ciljano ugrožava socijalne pokrete, tradicionalno povezane s peronizmom, koji je dugo dominirao u Argentini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>