• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je na pomolu globalna "glad" za gotovim novcem: Zašto ultra-bogati naglo prodaju svoje akcije?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Džef Bezos, Mark Zakerberg, porodica Valton, Džejmi Dajmon, Leon Blek samo su neki od onih koji su od početka do kraja februara prodali akcije za pravo bogatstvo

  • 0
berza, novac, biznis, South Korea Financial Markets Foto: Tanjug/AP

Od početka ove godine više ultra-bogatih Amerikanaca skrenulo je pažnju na sebe svojim transakcijama teškim na stotine miliona, pa čak i nekoliko milijardi dolara na berzi. Ono što zabrinjava je - da su svi oni - prodavali akcije svojih kompanija, i to kompanija zahvaljujući kojima su postali milijarderi.

Tako je Džef Bezos u nekoliko transkacija tokom februara prodao deonice Amazona u vrednosti od 8,5 milijardi dolara.

Mark Zakerberg, prvi čovek Mete, prodao je tokom februara deonice u vrednosti oko 638 miliona dolara. Istu aktivnost imao je tokom novembra i decembra prošle godine, kao i u januaru ove godine. U ta tri meseca prodao je deonice vredne oko 1,2 milijardi dolara.

Porodica Valton, koja poseduje oko 45 odsto deonica maloprodajne kompanije Volmart (Wallmart) prodala je deonice u vrednosti od oko 1.5 milijardi dolara u februaru.

Džejmi Dajmon, izvršni direktor i predsednik Upravnog odbora JPMorgan Chase prodao je prošle nedelje (po prvi put u 18 godina koliko obavlja tu funkciju) 150 miliona dolara vredne deonice ove banke.

U isto vreme, Leon Blek, suosnivač i bivši izvršni direktor Apollo Global Managementa, rešio se 172,8 miliona dolara deonica – takođe prva prodaja deonica ikad, piše Fortune.

Trend prodaje akcija je, doduše, otvorio Berkšir Hetavej (Berkshire Hathaway) na čijem čelu je Voren Bafet, koji je u drugom kvartalu prošle godine počeo sa agresivnom prodajom akcija iz svog portfolija i tako dodao 17 milijardi dolara svojoj "keš rezervi" koja je dosegla vrednost od skoro 150 milijardi dolara.

Da li je na pomolu globalna "glad" za gotovim novcem ili je u pitanju nešto drugo, pita se hrvatski portal Poslovni.

Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis Foto: Tanjug/AP

Zapadni ekonomski analitičari navode da nema razloga za zabrinutost: Zapravo, bogati investitori su još uvek u modu očuvanja svog bogatstva, rekao je Robert Frenk, ekonomski analitičar i urednik TV mreže CNBC, koji je precizirao da je to rezultat istraživanja koje su proveli: "Više od dve trećine investitora koji su učestvovali u našem istraživanju izjavili su da je očuvanje njihovog kapitala njihov glavni prioritet u ovom trenutku", prenosi Yahoo News.

Istovremeno, divljanje inflacije na svestkom ekonomskom planu i rastuće kamatne stope dovele su do toga da su akcije na berzama manje atraktivne u ovom trenutku, dok keš i njegovi ekvivalenti mogu da generišu i više od onoga što se može očekivati.

Tako američke državne obveznice sa dvogodišnjim rokom dospeća trenutno donose zaradu od oko pet odsto, dok trgovina sa akcijama 500 najjačih igrača na Vol stritu donosi maksimalno 4.08 odsto profita. Osim toga, akcije imaju značajno viši nivo rizika, pa su atraktivna investicija samo ako nude znatno bolji prinos od sigurnijih opcija poput državnih obveznica SAD.

Postoji još jedan faktor s kojim treba računati: Alan Džonson, konsultat mnogobrojnih finansijskih institucija kaže da bi prodaja deonica mogla biti rezultat činjenice da će američki izbori možda uzdrmati stvari na jesen za američki finansijski sektor.

- Zato, ako je direktor trenutno "u novcu" više nego što se očekuje, diverzifikacija vlasništva dobra je ideja - smatra Džonson i navodi kako bogati vlasnici deonica možda iskorišćavaju poreske olakšice uvedene tokom Trampove administracije, u slučaju da budu ukinute pod bilo kojom novom administracijom ili Kongresom nakon nadolazećih izbora, piše Poslovni Puls.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>