• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina u problemu zbog prekomernog ulaganja: Bore se da sačuvaju sopstevno tržište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova borba dovela je do pritiska na kineski kapitalni račun i valutu

  • 0
Nančang, Kina Foto: Shutterstock

Kineski novac se vrtoglavom brzinom sliva u fondove uložene u ofšor sredstva, suprotstavljajući se ograničenjima odlaznih investicija, zbog čega se komplikuju napori Pekinga da oživi domaća tržišta i stabilizuje juan. Žurba da se investira u ofšor odražava nisko poverenje "kod kuće" i evidentna je u prodaji sredstava izdatih u okviru programa Kvalifikovanih domaćih institucionalnih investitora (KDII), ključnog izlaznog investicionog kanala koji omogućava Kinezima da kupuju hartije od vrednosti u inostranstvu pod strogom kontrolom kapitala Pekinga.

Jedinice KDII fondova prodate u januaru skočile su za 50% u odnosu na prethodnu godinu na rekordno visok nivo, dok su jedinice zajedničkih fondova domaćeg kapitala pale za 35%, pokazuju podaci Kineskog udruženja za upravljanje imovinom. Sredstva pod upravljanjem za KDII fondove porasla su za 19% na godišnjem nivou.

Fondovi kojima se trguje na berzi otvaraju nove kartice, dok su akcije označene rizikom premije cena poslednjih nedelja pošto kupci licitiraju znatno iznad vrednosti osnovne imovine kako bi zgrabili svoj deo.

Ova borba dovela je do pritiska na kineski kapitalni račun i valutu, u želji da se obnovi poverenje domaćih investitora u njihovo domaće tržište. Kineske akcije (.CSI300), otvaraju novu karticu, padaju blizu petogodišnjeg najnižeg nivoa, dok su prinosi na 30-godišnje državne obveznice zemlje pali na rekordno niske nivoe.

- Osećamo hitnu potrebu naših bogatih klijenata da diversifikuju raspodelu sredstava. Posle 20 godina visokog rasta i visokih prinosa, kineska ekonomija se suočava sa usporavanjem u doglednoj budućnosti -  rekao je Le Rong, osnivački partner kompanije FR Harvest Asset Management sa sedištem u Šangaju, koja pomaže klijentima da investiraju preko KDII, prenisu Reuters.

Menadžeri se takođe bore da održe korak i odbijaju potencijalne investitore ili traže partnere i druge načine zaobilaženja ograničenja.

KDII šema je ograničena kvotom, ili ograničenjem odlaznih investicija, koje je postavila kineska državna uprava za devize (SAFE). Od jula nisu odobrene nove kvote, čime je kumulativna odobrena kvota ostala na 165,5 milijardi dolara, prema zvaničnim podacima.

Prošle nedelje, "ChinaAMC" je ograničio dnevnu pretplatu investitora na svoj "Huakia Global Technologi Pioneer Hibrid Securities Investment Fund", koji navodi američke tehnološke gigante među svojim najvećim fondovima, na 2.000 juana (277,84 dolara). "Manulife Fund Management" je odredio maksimalnu dnevnu kupovinu od 300 juana za svoj indijski fond za ulaganja u oportuniti akcije. Još jedan KDII proizvod koji se prodaje u Kini, a koji ulaže novac u Blackrock (BLK.N), otvara novu karticu UK hedž fond, doživeo je petostruki porast u prikupljanju sredstava ove godine, privlačeći skoro 12 miliona dolara u odnosu na 2,1 milion dolara koje je prikupio 2023. prema dva izvora upoznata sa materijom, ali nisu ovlašćena da govore javno.

- Potražnja lokalnih investitora za KDII fondovima je ove godine poludela - rekao je izvor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>