• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlje članice EU pristale na zakon koji sprečava kompanije da koriste prinudni rad i rad dece

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompaniije moraju da se obavežu da u njihovom lancu nabavke neće biti prekršeni ovi uslovi poslovanja

  • 0
Dečiji rad, Child labour Foto: Shutterstock/Tinnakorn jorruang

Države članice Evropske unije pristale su na zakon koji od kompanija zahteva da osiguraju da njihovi lanci snabdevanja ne uzrokuju štetu okolini ili koriste prisilni rad. Većina od 17 od 27 zemalja članica podržala je zakon u petak a glasova protiv nije bilo.

Do dogovora je došlo tek nakon značajnih izmena izvornog teksta. Kritičari tvrde da je zakon sada previše razvodnjen da bi bio efektan.

Direktiva o korporativnoj održivosti Due Diligence (CSDDD) značiće da evropske kompanije moraju da dokumentuju da proizvodi koje uvoze poštuju standarde zaštite okoline i ljudskih prava, kao što je nekorišćenje rada dece. Od njih će se takođe tražiti da spreče ili minimiziraju bilo kakvu potencijalnu štetu kao i da saopšte svoje nalaze, prenosi Bi-Bi-Si.

Međutim, kompromisi postignuti nakon višenedeljnih pregovora o nacrtu teksta znače da će biti pogođene samo veće kompanije koje imaju 1000 ili više zaposlenih i koje imaju neto promet od najmanje 450 miliona evra (489 milijuna dolara).

Izvorni predlog je bio da se zakon odnosi na kompanije sa 500 ili više zaposlenih i prihodom od 150 miliona evra.

Nacrt zakona mora da odobri Europski parlament da bi postao zakon - a očekuje se da će ga zastupnici podržati.

Kompanijama bi potom bilo dato vreme da implementiraju nove prakse poslovanja.

Odobrenje nacrta zakona u petak dolazi nakon što blok dvaput nije uspeo u februaru da ga odobri.

Među zemljama koje su se protivile izvornom tekstu bile su Nemačka i Italija, koje su strahovale da će to više pogoditi njihove industrije zbog velikog broja malih i srednjih poduzeća. Postojala je i zabrinutost da će se kompanije skloniti iz EU zbog birokratije i pravnih rizika.

Markus Bejrer, generalni direktor lobističke grupe BiznisJurop, rekao je da će nova pravila dodati neuporedive obaveze, postaviti oštre sankcije s potencijalnim egzistencijalnim implikacijama za kompanije i jednostrano ih izložiti sudskim sporovima iz svih delova sveta.

- Europske kompanije sa globalnim operacijama, neke sa milionima indirektnih odnosa, biće stavljene u nepovoljniji položaj u poređenju sa svojim globalnim konkurentima - dodao je Bejrer.

Borci za zaštitu okoline i ljudska prava pozdravili su potez za poboljšanje odgovornosti kompanija, ali su izrazili razočaranje nacrtom zakona.

Prema Svetskom fondu za prirodu (WWF), gotovo 70 odsto evropskih kompanija uklonjeno je iz novih obaveza zbog izmena nacrta teksta.

- Ovaj kukavički dogovor u potpunosti zanemaruje potrebe kompanija i zajednica da se efektno bore s uticajima klimatskih promena- rekao je Uku Lilevali, portparolWWF-a.

Čelnik odeljenja za ekonomsku pravdu Oxfama Marc-Olivije Herman rekao je da su skratili pravila kako bi udovoljili velikim kompanijama, zadajući udarac evropskom samoproglašenom statusu prvaka demokratije i ljudskih prava.

Grupa Anti-Slavery International (Anti-Ropstvo Internašnal) napisala je na društvenoj meži X, nekadašnjem Tviteru, da je vrlo srećna da vidi da je Evropsko veće uspelo da se složi i podržati ovu obavezu, dajući ljudima i planeti prednost ispred političkih i poslovnih interesa.

- Iako je današnji razvoj vrlo pozitivan, znamo da je kvalitet zakona narušen ovim izazovima nakon sporazuma- dodali su.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>