• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Privredna komora Vojvodine organizuje početnu obuku za berzansko trgovanje: Obuka počinje u aprilu

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Namera države da sistemski pristupi uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda nameće potrebu da se najšira poljoprivredna javnost uključi u ovaj projekat

  • 0
Algoritam, računar Foto: Shutterstock/PopTika

Privredna komora Vojvodine, Produktna berza Novi Sad, Zadružni savez Vojvodine i Poljoprivredni fakultet Novi Sad organizovaće od aprila obuku za sticanje početnih znanja iz oblasti razumevanja tržišnog algoritma, tržišnih predikcija, upravljanja tržišnim rizicima i funkcionisanjem robnih SPOT i terminskih berzi.

- Namera države da sistemski pristupi uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda nameće potrebu da se najšira poljoprivredna javnost uključi u ovaj projekat. Da bi se taj cilj realizovao, neophodna su elementarna predznanja o tržištima i berzama kao organizatora tržišta- saopšteno je iz PKV.

Planirano je da se nastava odvija interaktivno sa direktnim učešćem polaznika, pitanjima i diskusijom, a u toku nastave predviđene su praktične vežbe.

Predavanja će se realizovati u prostorijama Privredne komore Vojvodine, Produktne berze u Novom Sadu, kao i kompanijama koje trguju na fjučers tržištima.

Predavači su direktor Produktne berze Vlada Kovačević, profesor Poljoprivrednog fakulteta Branislav Vlahović, kao i agroekonomski analitičar Žarko Galetin, dok su učesnici panel diskusije koja će biti održana u okviru ove obuke predstavnici novosadskih kompanija i to Zoran Trifunjagić iz “Agrotradinga”, Marko Slijepčević iz “Konzula” i Milan Zorić ispred kompanije CHS Srbija.

Po završetku nastavnog dela obuke izvršiće se evaluacija u formi testa, a polaznici će dobiti sertifikat o odslušanom, i položenoj obuci osnovnih veština o trgovanju na SPOT, odnosno terminskom tržištu.

Mileta Slankamenac ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije objasnio je da je ovakva obuka dobar početak za ono što se u proteklim pregovorima poljoprivrednika i Vlade stavljalo u fokus - a reč je o uređenju robne berze.

- Pokazuje se volja da se ovo pitanje reši, ali ide jako sporo. I dalje glavni problem ostaje kako privoleti skladištare da uđu u sistem javnih skladišta i da se na taj način pokrene ceo taj sistem- rekao je Slankamenac za Tanjug.

Najveći problem pre samog uspostavljanja sistema je opremljenost skladištara za merenje kvaliteta robe i sve ostalo što je potrebno za izdavanje adekvatnog robnog zapisa.

- Tu je i razvrstavanje robe po kvalitetu, a kada govorimo o berzi, tu osim žitarica postoji mogućnost da se berzanski trguje i sa svim ostalim poljoprivrednim proizvodima kao što su jabuka, malina pa i meso-  rekao je Slankamenac.

Berzansko trgovanje na ovaj način, dodaje Slankamenac, je velika novina za poljoprivrednike.

-Treba urediti da svako ko ima uslove za skladištenje robe, sa tom robom može da trguje u novom sistemu. Do sada je bila praksa da se mali (organizatori proizvodnje) oslanjaju na velike, a u novom sistemu bi trebalo da budu ravnopravni. Ako ja imam 10 tona robe dobrog kvaliteta, a neko 100 tona istog kvaliteta, da mi možemo da prodamo robu po istim uslovima i cenama- objasnio je Slankamenac.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>