• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Američke kompanije masovno smanjuju radnu snagu: Evo šta se krije iza toga

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnoge fabrike su odlučile da obuzdaju ili eliminišu zapošljavanje

  • 0
Radnici fabrika Foto: Shutterstock

Dan Ariens je otpustio radnike, smanjio smene i zaustavio skoro sve zapošljavanje prošlog leta nakon što je pala prodaja u njegovoj kompaniji, najpoznatijoj po tome što proizvodi jarko narandžaste čistače snega i kosilice za travu koje se prodaju širom sveta. Broj zaposlenih pao je za 20%, na 1.600 ljudi, a on ne vidi poboljšanje poslovanja do 2025.

Iskustvo kompanije Ariens, porodične firme četvrte generacije u Brilionu, Viskonsin, pokazuje ravnu liniju više od godinu dana, a za sada, Deere & Co, Vhirlpool Corp, 3M Co i drugi veliki proizvođači najavili su otpuštanja, iako su uglavnom smanjenja ciljana, a ne nedavno masovno smanjenje tehnologije.

Mnoge fabrike su odlučile da obuzdaju ili eliminišu zapošljavanje. Kondek Corp., proizvođač sečiva koje se uglavnom koriste na poljoprivrednim mašinama, sa 280 zaposlenih, ne tako davno plaćao je trostruko više od uobičajene plate da dovede radnike čak iz Džordžije, smeštajući ih u hotele u blizini Lomire, Viskonsin, biljka. To je odavno gotovo. Predsednik Kondeka Keith Johnson rekao je da očekuje smanjenje broja zaposlenih za oko 5% ove godine bez otpuštanja.

Uticaj zamrzavanja zapošljavanja i ciljanih rezova se pogoršava kada se dešavaju na više lokacija u ruralnim područjima i malim gradovima. Deere je prošlog meseca saopštio da će otpustiti 150 radnika u svom velikom kampusu u Ankeniju, u državi Ajova, što je relativno mali pogodak u fabrici koja zapošljava oko 1.700 ljudi. Samo nekoliko dana kasnije, Tison Foods Inc je saopštio da će zatvoriti obližnju fabriku za pakovanje svinjskog mesa, ostavljajući 1.200 radnika bez posla.

Udeo proizvodnje u zapošljavanju u SAD, otvara nova kartica, činio je otprilike trećinu svih radnih mesta nakon Drugog svetskog rata. Decenijama je bio u stalnom padu kako se ekonomija preorijentisala na usluge i kako su poboljšanja efikasnosti i automatizacije značili da je bilo potrebno manje tela na proizvodnim linijama. Nedavno su se američki proizvođači suočili sa povećanom konkurencijom iz Kine i drugih jeftinijih izvora proizvodnje.

Erozija u fabričkim poslovima se smanjila uoči pandemije COVID-19, ali se nastavila krajem 2022. nakon što je preterana potrošnja robe izbledela. Od kraja 2022. godine, fabrike su u proseku činile nešto više od 2.000 od skoro 250.000 radnih mesta svih vrsta koje se dodaju mesečno. U februaru je rad u fabrici pao na rekordno niskih 8,2% zaposlenih u SAD, što je pad od 13,8 poena u odnosu na vrhunac iz 1979. od 22%.

Podaci Instituta za upravljanje snabdevanjem ove nedelje pokazali su da je zaposlenost u proizvodnji smanjena šesti mesec zaredom u martu, što je neuobičajeno dug period van recesije. Naravno, radna mesta i proizvodnja u proizvodnji mogu da rastu uz pomoć novih tehnologija, a istovremeno postaju manji udeo u ukupnoj ekonomiji – jer su drugi delovi privrede rasli još brže.

Za Džejsona Andringu, izvršnog direktora Vermeera, proizvođača mašina u Peli, Ajova, sa 4.500 zaposlenih koji još uvek zapošljava, tržište rada predstavlja olakšanje.

- Sada možemo biti selektivniji - rekao je on.

Industrijska politika predsednika Džoa Bajdena, na osnovu koga je usvojen zakon 2022. koji je izazvao porast fabričke izgradnje, usmerena je na jačanje poluprovodnika, električnih vozila i zelenih tehnologija, kao i drugih sektora.

Dok predsednička kampanja prelazi na veću brzinu uoči novembarskih izbora, Bajden obilazi fabrike kako bi pohvalio svoja dostignuća, posebno glasačima u državama na polju borbe. Čak i dok građevinarstvo cveta, a neki segmenti teške industrije nastavljaju da brujaju, kao što su oni koji snabdevaju robu za infrastrukturne projekte koje finansira vlada, veći izgledi za radna mesta u proizvodnji su slabi. Ekonomisti to uglavnom pripisuju kombinaciji visokih kamatnih stopa, usporavanja ekonomije i kraja porasta potražnje za mnogim vrstama proizvodnih dobara zbog COVID-19. Bajdenova administracija tvrdi da je prerano da se vide puni plodovi njenih napora. Potrebno je oko šest do osam kvartala da se investicije u proizvodnju pretvore u fabrička radna mesta, rekao je član Saveta ekonomskih savetnika Bele kuće u intervjuu Rojtersu. A kako se Federalne rezerve kreću da smanje kamatne stope, što se očekuje kasnije ove godine, uslediće više poslova.

- Ako pogledate u različite džepove zemlje – u Severnoj Karolini ili Džordžiji – kompanije već zapošljavaju pre nego što probiju. To je znak stvari koje dolaze - rekla je Elisabeth Reinolds, istraživačica proizvodnje i ekonomskog razvoja Masačusetskog instituta za tehnologiju, koja je ranije radila u Bajdenovom nacionalnom Ekonomski savet.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>