• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Besplatno uvedite bezgotovinska plaćanja - Prilika za razvoj biznisa koja se ne propušta

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezgotovinska plaćanja postaju sve popularnija, a sa razvojem novih tehnologija i dostupnija. Prema podacima istraživanja Ipsos, svaki drugi građanin Srbije koristi neku vrstu bezgotovinskog plaćanja, dok privrednici ističu da čak 40% kupaca koji uđu u radnju tokom dana, račun ne plaćaju gotovinom

  • 0
Muškarac plaća kreditnom karticom elektronsko plaćanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Ukoliko i vi želite da svojim mušterijama ponudite mogućnost plaćanja putem kartica, mobilnih novčanika ili QR koda, možete da se prijavite za subvenciju POS programa Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje "Bolji način" i obezbedite besplatnu instalaciju i korišćenje POS-a za svoje radnje, bilo da je reč o klasičnom POS-u, softPOS-u koji može da se instalira na vašem mobilnom telefonu, android all-in-one uređaju koji u isto vreme može da služi i kao fiskalna kasa i kao POS, ili eCommerce rešenju za vašu onlajn prodavnicu.

U okviru Programa obezbeđena je subvencionisana trgovačka naknada od najviše 0,99% za plaćanja Mastercard i Visa karticama, bez fiksnih ili dodatnih obaveza. Period subvencije traje godinu dana, a nakon toga uređaje možete da nastavite da koristite po unapred dogovorenim uslovima sa bankom ili da ih vratite bez dodatnih troškova.

Do sada se za POS program prijavilo više od 3.500 preduzetnika iz cele Srbije. Jedna od njih je Vesna Rakić, vlasnica frizerskog salona iz Loznice, koja kaže da je zabeležila rast prometa od oko 30% nakon što je dobila POS terminal, jer su se klijenti lakše odlučivali i za dodatne usluge i proizvode, dok je proces naplate brži i jednostavniji.

Prijave za program dostupne su preko sajta www.boljinacin.rs, ili u nekoj od devet partnerskih banaka - AIK, Banca Intesa, Erste, Halkbanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen i UniCredit. Dobavljači POS terminala su Payten, Mellon i Unipos.

Žena plaća račun mobilni  i elektronsko plaćanje NFC tehnologija Foto-ilustracija: Shutterstock

Kako bi se građani dodatno motivisali za bezgotovinska plaćanja, koja su jedan od ključnih mehanizama u borbi protiv sive ekonomije, u saradnji sa inicijativom Bolji način, novi ciklus nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" donosi i jednu novinu – duplu šansu za sve koji robe i usluge plaćaju elektronski. Skeniranjem računa na kojem je zabeležen bezgotovinski način plaćanja (karticom, instant ili dr) dobijaju se dva jedinstvena alfanumerička koda. Samim tim veća je mogućnost za osvajanje najvrednijih nagrada do sada.

POS program okosnica je Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način, zajedničkog projekata Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, a sprovodi se pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>