• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajtdens se obratio sudu kako bi blokirao američki zakon koji zabranjuje TikTok

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema američkom zakonu, prodavnicama aplikacija bi bilo zabranjeno da nude TikTok u SAD od januara 2025. osim ako matična kompanija Bajtdens ne pronađe kupca

  • 0
TikTok Lite Foto: Shutterstock

TikTok je podneo tužbu sa ciljem da blokira američki zakon koji bi zabranio video aplikaciju u zemlji osim ako je ne proda njena kineska matična kompanija. Naime, kompanija za društvene mreže nazvala je taj čin "izuzetnim upadom u prava na slobodu govora" kompanije i njenih 170 miliona američkih korisnika.

Rečeno je da su SAD iznele samo "spekulativnu zabrinutost" da bi opravdale meru i zatražile od suda da je zaustavi. Predsednik Džo Bajden potpisao je zakon prošlog meseca, navodeći opravdanja za nacionalnu bezbednost.

To je usledilo nakon višegodišnje debate u Vašingtonu, koji je tvrdio da kinesko vlasništvo TikToka povećava rizik da podaci o američkim korisnicima dospeju u ruke kineske vlade ili da se koriste za propagandu. TikTok tvrdi da je nezavisan od vlade, dok je matična kompanija Bajtdens rekla da ne planira da proda posao. Kineska vlada kritikovala je zakon kao američko "maltretiranje" strane firme i nagovestila da će se protiviti prodaji.

Na brifingu sa novinarima u utorak, sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da zakon "nije zabrana. To je dezinvestiranje". Dalja pitanja bila su upućena Ministarstvu pravde koje je odbilo da komentariše.

Prema američkom zakonu, prodavnicama aplikacija bi bilo zabranjeno da nude TikTok u SAD od januara 2025. osim ako matična kompanija Bajtdens ne pronađe kupca. Predsednik Bajden bi mogao da produži taj rok za 90 dana ako pregovori budu napredovali.

U podnesku Apelacionom sudu okruga DC u utorak, TikTok je rekao da zahtev za prodaju "jednostavno nije moguć: ni komercijalno, ni tehnološki, ni pravno. I svakako ne u vremenskom roku od 270 dana koji zahteva zakon".

Rečeno je da je mera nepravedno izdvojila TikTok, stvarajući "dvoslojni režim govora sa jednim skupom pravila za jednu imenovanu platformu i drugim skupom pravila za sve ostale".

Napominje da su slični pokušaji zabrane, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, naišli na probleme na američkim sudovima.

Kompanija je dodala da je odluka mnogih političara, uključujući gospodina Bajdena, da vode račune u aplikaciji, potkopala tvrdnje o bezbednosnoj pretnji. SAD su u prošlosti ograničavale strano vlasništvo nad televizijskim i radio stanicama, koje zahtevaju vladine dozvole za pristup javnom etru. TikTok je rekao da je njegovo poslovanje različito i da vlada ne može da diktira vlasništvo nad "privatno kreiranim govornim forumima".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>