• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prigodne poštanske marke za Martina Jonaša, rodonačelnika kovačičke škole naivnog slikarstva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U filatelističkom izdanju Pošte Srbije objavljene su dve prigodne poštanske marke sa motivima ulja na platnu Martina Jonaša – Dom na dlanu, 1984, i Muškarac i žena na klupi

  • 0
Poštanske marke, Martin Jonaš Foto: Pošta Srbije/Vuk Branković

Ambasadoru Slovačke u Srbiji Mihalu Pavuku, porodice pokojnog slikara Martina Jonaša i najistaknutijim predstavnicima savremenog kovačičkog naivnog slikarstva čija su izuzetno vredna dela ostala zabeležena na tabaku emisije "100 godina od rođenja Martina Jonaša", v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević učio je danas poseban poklon izdanja maraka, na događaju obeležavanja 100-godišnjice rođenja Martina Jonaša (1924–1996), učitelja kovačke škole. naivnog slikarstva.

- Emisija Pošte Srbije znak je najvišeg priznanja života Martina Jonaša i njegovom delu svog i izuzetnog umetničkog izraza, koji je Kovačicu proslavio u celom svetu. To je i svojevrsni omaž naivnom slikarstvu slovačke nacionalne manjine iz Kovačice. Istovremeno, šalimo snažnu poruku podrške podnetoj kandidaturi Republike Srbije za upis kovačičkog nacionalnog. slikarstva na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, u čiji pozitiv ishod u decembru duboko verujemo - rekao je Zoran Đorđević.

U filatelističkom izdanju Pošte Srbije objavljene su dve prigodne poštanske marke sa motivima ulja na platnu Martina Jonaša – Dom na dlanu, 1984, i Muškarac i žena na klupi. Na prigodnom tabaku sa osam vina su radovi Pavela Hajka, Jana Glozika, Zuzane Vereski, Pavela Cicke, Pavela Povolnog Juhasa, Klare Babke, Vieroslave Svetlik i Miroslava Hraška. Izdanje je realizovano u stručnoj saradnji sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine u Srbija, Fondacija Babka Kovačica i Galerija naivne umetnosti Kovačica – Spomen dom Martina Jonaša. Grafička realizacija delo je Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije

Na događaju u Kovačici, ispred Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti Kovačica, Centar za digitalizaciju i certifikaciju kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji organizovao je javnu debatu o nacrtu Etičkog kodeksa za predstavnike kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji, koji slikari kovačičke škole i njeni poklonici, iz pijeteta prema utemeljivaču, nazivaju Jonaševim kodeksom. Govorili su Nj.E. Mihal Pavuk, slovački ambasador u Beogradu, doc. dr Jozef Vozar, direktor Instituta za državu i pravo Slovačke akademije nauka, Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

U nastavku programa, za brojne goste iz zemlje i Slovačke Republike, organizovani su obilazak Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti Kovačica i polaganje cveća na grobu Martina Jonaša.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>