• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupio je stan, ali bivši vlasnik ne želi da se iseli: Ova rečenica u kupoprodajnom ugovoru vas štiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored jasno definisanog datuma izlaska iz poseda, u kupoprodajnom ugovoru treba da stoji još nešto

  • 3
Svađa muškaraca oko stana Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Koje su vaše šanse ako bivši vlasnik ne želi da se iseli iz stana za koji ste mu isplatili novac? Da li vam jedino preostaje tužba ili pak postoji način na koji možete već prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora da se zaštitite od ove nemile situacije?

Povod za ovu temu jeste objava jednog Srbina na društvenoj mreži, koji se požalio da mu bivši vlasnik stana konstantno odlaže iseljenje, uz argument da nije uspeo još uvek da nađe novu nekretninu.

- Kupio sam nekretninu od dva vlasnika (brat i sestra). Brat trenutno živi sa porodicom u stanu. Nije stigao da uradi vezanu kupovinu, tj. da kupi novi stan od njegove polovine para. Produzio sam mu par nedelja rok za "primopredaju nepokretnosti", ali me zove svaki dan i moli da ostane još malo jer je očajan što ne može da nađe novi stan - stoji u objavi muškarca, koja se nastavlja:

- Od papira i dokumentacije imam kupoprodajni ugovor, original stari ugovor (poreklo imovine), založnu izjavu, sve od banke, potvrde da sam platio u celosti, kopije računa da su plaćani računi i godišnji porez.

Ono sto nisam uradio je plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava, nisam još prebacio struju/infostan i nisam išao u MUP/Opštinu da prebacim prijavu na novi stan.

U poslednjoj rečenici objave, ističe kako će pokušati da reši sve dogovorom, ali bi za svaki slučaj želeo da zna koji je najbolji pravni način da uđe u posed svog novog stana - pa su svi saveti dobrodošli.

Jedan od predloga bio je da dogovori sa bivšim vlasnikom stana da plaća kiriju dok ne pronađe novi stan.

Ali kako vas jedna rečenica u kupoprodajnom ugovoru može spasiti ovog bespotrebnog stresa?

U kupoprodajnom ugovoru ne samo da treba jasno da definišite dan izlaska bivših vlasnika iz poseda već treba da imate i sledeću rečenicu:

"Prodavac daje izričitu i neopozivu saglasnost, ukoliko ne preda kupcu u posed predmetnu nepokretnost u roku iz stava 1 ovog člana (odnosno datuma koji ste stavili), da na osnovu ovog ugovora kao izvršne isprave, po predlogu kupca, može se sprovesti neposredno prinudno izvršenje njegovim iseljenjem sa svim licima i stvarima iz stana iz čl. 1 ovog ugovora i predaja istog u isključivu državinu kupcu preko javnog izvršitelja (sve shodno odredbi čl. 41. stav 1. tačka 6. Zakona o izvršenju i obezbeđenju i člana 85 stav 1 i stav 5 Zakona o javnom beležništvu).

(Telegraf Biznis)

Video: Ušli smo u najstariju berbernicu u gradu kojoj preti zatvaranje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Advokat Pera

    25. maj 2024 | 20:32

    - Alal vam pamet, pardon, savet ! Pa niko (prodavac!) nije lud da sam sebi 'puca u nogu' ovakvom klauzulom ! Covek, kako deluje, za pare koje je dobio jos nije nasao sebi novi smestaj i mora negde da stanuje dok ne resi to pitanje. - Meni je u ovoj prici sumnjiv kupac - zasto insistira na brzini ulaska u posed. Da nije i on stambeno ugorozen ili hoce stan da preproda ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>