• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački penzioneri koji žive van zemlje moraju se javiti do 16. avgusta: Bez ovog papira mogu ostati bez novca

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka je već toliko dobro povezana sa nekim zemljama da tamošnji penzioneri ne moraju da popunjavaju potvrdu o životu, a to su Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska...

  • 0
Nemačka zastava, penzioneri Foto: Shutterstock

Nemačka želi da proveri da li neki građani i dalje imaju pravo da primaju penziju preko sertifikata "Lebensbescheinigung", ali nisu svi penzioneri pogođeni ovom potvrdom. Svi koji žive u inostranstvu i primaju penziju iz Nemačke ne samo da jednom godišnje dobiju poštu od penzionog društva sa obaveštenjem o usklađivanju penzije, već pismo često sadrži i važnu potvrdu koju ne treba zanemariti.

Takozvanu potvrdu o životu "Lebensbescheinigung" moraju svake godine da podnesu mnogi penzioneri kojima se penzija isplaćuje u inostranstvu. To je zapravo dokaz da ste živi.

Biće kontaktirani i primaoci koji žive u Nemačkoj, ali imaju račun u stranoj banci. Oni koji su "pogođeni" moraju učiniti tri stvari:

- Popuniti potvrdu;

- Dobiti sertifikat od zvaničnog organa;

- Poslati nazad originalne obrasce;

- Pri izgubljenom obrascu, preuzeti sertifikat.

Moguća digitalna potvrda Lebensbescheinigung

Kako se navodi, važno je da primaoci provere sve podatke na priznanici. Ako je potrebno, greške treba ispraviti i dokument potpisati. Pored toga, potreban je službeni sertifikat koji možete dobiti, na primer, od lokalnih vlasti, banaka ili nemačkih predstavništava u inostranstvu. Potom, sertifikat se pakuje u priloženu kovertu i šalje sve nazad, prenosi Fenix.

Za ovo postoje rokovi, na primer za 2024. godinu je 16. avgust. Važno: ukoliko odgovora ne bude do sredine oktobra, isplata penzija će prestati od kraja novembra. Ukoliko se dokaz o životu ne dokaže do kraja aprila naredne godine, zavod za penziju će trajno obustaviti isplatu.

Takođe, slanje dokumenata e-mailom ili faksom nije dozvoljeno. Alternativno, dokaz možete dostaviti i digitalno. Ovo zahteva pametni telefon koji možete da koristite da snimite fotografiju KR koda na pismu koje ste primili. Identifikacija se zatim odvija preko aplikacije PostIdent.

Nemačka je već toliko dobro povezana sa nekim zemljama da tamošnji penzioneri ne moraju da popunjavaju potvrdu o životu. To su Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Austrija, Poljska, Švedska, Švajcarska i Španija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>