• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobre vesti iz Telekoma Srbija: Stiže 5G!

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ova mreža je vrlo zahtevan projekat ako se za njega na vreme ne pripremite, a mi smo uveliko spremni"

  • 0
Vladimir Lučić, Generalni direktor Telekom Srbija Foto: Nikola Tomić

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić najavio je danas da bi najkasnije početkom sledeće godine 5G mobilna mreža trebalo da profunkcioniše i u našoj zemlji.

- Najmodernija 5G mreža stiže u Srbiju vrlo uskoro, krajem ove godine ili početkom 2025, čim se raspiše tender za dodatni frekventni opseg. Mi već uveliko instaliramo bazne stanice, koje su potpuno spremne za 5G i čim dobijemo frekvenciju pustićemo je prvo u najvećim gradovima, a onda u ostatku zemlje. izjavio je Lučić za Jutarnji dnevnik RTS.

Prvi čovek Telekoma je istakao da su postojeće mobilne mreže u Srbiji izuzetno visokog kvaliteta, čak bolje od nekih 5G u Evropi.

- Ova mreža dolazi u Srbiju u pravo vreme, jer se širom sveta tek sada razvijaju napredni servisi koji se na njoj zasnivaju. Važno je znati da 5G ne služi samo da biste kao korisnik brže "strimovali" sadržaje sa interneta, naprotiv, ključna je napredna primena u širokom spektru delatnosti,V od izgradnje virtuelnih mreža i automatizacije procesa u velikim privrednim sistemima, preko saobraćaja, poput automatskog upravljanja vozilima, što se priprema za Ekspo 2027 u našoj zemlji, do najmodernijih usluga u zdravstvu i primene u nauci i obrazovanju - objasnio je Lučić.

Telekom Srbija je ove godine pustio u rad 5G mrežu u Crnoj Gori, kojom su pokriveni najveći gradovi i turistički centri, pa će u njenim bazičnim prednostima moći da uživaju kako stanovnici te zemlje tako i turisti koji budu letovali na crnogorskom primorju.

- Ova mreža je vrlo zahtevan projekat ako se za njega na vreme ne pripremite. A mi smo uveliko spremni. Telekom Srbija je u prethodnom periodu snažno razvijao optičku mrežu, kojom se stiže do repetitora, a na velikom broju baznih stanica već imamo instaliranu dodatnu opremu za 5G, tako da je ono što sada sledi prilično jednostavno. Spremni smo i tehnološki i finansijski. Ekskluzivno, u našem regionu imamo finansijsku podršku Evropske investicione banke, tu je i Švedska izvozna banka, a uz to, kao prvi iz cele Evrope i među retkima u svetu, dogovaramo saradnju sa američkom državnom izvoznom Eksim bankom. Posebno je važno strateško partnerstvo Telekoma Srbija sa Vodafonom, koji je globalni lider u razvoju 5G mreže i naprednih servisa koji su na njoj bazirani, i njihova iskustva i znanja su nam od velike praktične koristi - rekao je Lučić.

Uz 5G, od najvećeg značaja je razvoj i primena veštačke inteligencije (AI), na čemu u Telekomu Srbija takođe aktivno rade. Eksperti Telekoma trenutno razvijaju projekte primene AI za poboljšanje usluga ovog operatera, ali to je tek samo deo priče.

- Preko našeg TS Ventures fonda snažno i vrlo uspešno ulažemo u inovativne startapove koji se pre svega bave primenom AI na globalnom nivou. Dosad smo investirali u 12 startapova, od kojih čak pet imaju potencijal da postanu “jednorozi”, odnosno da im tržišna vrednost premaši milijardu dolara. To su startapovi koji se bave primenom AI za razvoj “pametnih naočara”, koje se automatski prilagođavaju dioptriji korisnika, onda za borbu protiv internet piraterije, za rano utvrđivanje bolesti krvnih sudova, a posebno je zanimljiv startap Anari, koji razvija mikroprocesore u "klaudu" i zvanično je proglašen jednim od 20 startapova za razvoj AI u hardveru sa najvećim potencijalom u čitavom svetu. Telekomu će takvi projekti da koriste kao važan dodatni izvor prihoda u budućnosti - objasnio je Vladimir Lučić.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>