• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predviđanja stručnjaka: Kako će se cene kafe menjati u narednim mesecima

B. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cena kafe na svetskom tržištu beleži značajan rast poslednjih meseci, a početkom jula i u Srbiji su korigovane cene omiljenog napitka

  • 0
kafa Foto: Shutterstock/guys_who_shoot

Stručnjaci predviđaju da će se ovaj trend nastaviti i u narednim mesecima, a kao glavni uzroci navode se klimatske promene i geopolitički problemi.

„Skok cene kafe na svetskom tržištu uzrokovan je objektivnim razlozima. Obilne kiše u Brazilu i velike suše u Vijetnamu proteklih nekoliko godina dovele su do nestašice sirove kafe. To su prepoznali i investicioni fondovi koji posluju na berzama u Londonu i Njujorku, koji su ulaganjem milijardi dolara dodatno podigli cenu. Zbog viših cena sirove kafe, povećani su i carinski troškovi“, kaže ekonomista Ljubodrag Savić.

Pored klimatskih faktora, Savić naglašava i značaj logističkih problema.

„Problemi sa logistikom izazvani napadima Huta na transportne brodove u Crvenom moru prisiljavaju brodove da umesto Sueckog kanala koriste alternativne rute, što je povećalo i vreme i cenu transporta u Evropu. To su samo neki od problema na globalnom nivou, koji se prelivaju i na naše tržište, što rezultira očekivanim rastom cene kafe u Srbiji“, objašnjava ekonomista i zaključuje da se svi ovi faktori direktno odražavaju na cenu kafe u Evropi i širom sveta.

Kafa, vrste kafa Foto: Shutterstock

Otpornost domaćih proizvođača

Vredi napomenuti da su se domaći proizvođači kafe mesecima odupirali poteškoćama i nisu podizali cene kafe, uprkos rastu troškova sirovina i transporta. Međutim, zbog kontinuirane promene cena na globalnom nivou i dodatnih logističkih problema, ovo je postalo neizbežno. Domaći proizvođači su bili primorani da prilagode svoje cene kako bi održali poslovanje i kvalitet svojih proizvoda.

Dalji rast cena

Stručnjaci upozoravaju da bi cene kafe mogle nastaviti da rastu i u narednom periodu. Prema nekim prognozama, ako se klimatske promene nastave trenutnim tempom, prinosi kafe mogli bi dodatno opasti, što bi pojačalo pritisak na cene. Takođe, geopolitički konflikti, koji se pojačavaju na nekoliko frontova, mogli bi dodatno zakomplikovati logističke tokove.

Činjenica je da će kombinacija klimatskih, logističkih i ekonomskih faktora nastaviti da vrši pritisak na tržište kafe i da stvara ozbiljne izazove za proizvođače kafe i distributere. Kao rezultat svega navedenog, izvodi se zaključak da je iza nas, ali i pred nama nestabilan period – kako sa cenama kafe, tako i sa samim prinosima.

(Telegraf Biznis/PR)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>