• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jutro nakon ogromnog tehnološkog kvara: Svet se polako vraća u normalu, akcije CrowdStrike-a pale za 12 odsto

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoga preduzeća se sada suočavaju sa zaostalim poslovima i propuštenim porudžbinama za čije rešavanje može biti potrebno nekoliko dana

  • 0
internet, planeta, Zemlja Pixabay.com

Preduzeća i usluge širom sveta polako se oporavljaju nakon masovnog tehnološkog kvara koji je satima uticao na računarske sisteme u četvrtak i petak. Preduzeća, banke, bolnice i avio kompanije bile su među najteže pogođenim nakon što je firma za sajber bezbednost Crowdstrike izdala neispravnu softversku nadogradnju koja je uticala na Microsoft Windows.

Izvršni direktor Crwvdstrike-a se izvinio zbog poremećaja i rekao da je ispravka izdata, ali je priznao da bi moglo proći "neko vreme" pre nego što se svi sistemi ponovo pokrenu. Dok neke usluge avio-kompanija počinju da se vraćaju u normalu nakon što je  hiljade letova otkazano, operateri očekuju da će neka kašnjenja i otkazivanja trajati tokom vikenda.

Mnoga preduzeća se sada suočavaju sa zaostalim poslovima i propuštenim porudžbinama za čije rešavanje može biti potrebno nekoliko dana. Zdravstvene službe u Britaniji, Izraelu i Nemačkoj takođe su imale probleme, a neke operacije su otkazane.

Globalni haos je izazvao zabrinutost zbog ranjivosti svetskih međusobno povezanih tehnologija i stepena do kojeg bi jedan softverski kvar mogao imati tako širok uticaj.

Problem je počeo u četvrtak u 19:00 GMT i uticao na korisnike Windowa-a koji koriste softver za sajber bezbednost CrowdStrike Falcon, prema Microsoft-u, iako je puni obim problema postao jasan tek u petak ujutro.

Ali do petka uveče, problemi su se smanjili u mnogim delovima sveta, a mnogi aerodromi su rekli da, iako još uvek postoje problemi sa sistemima za prijavu na let i plaćanje, većina letova je uspostavljena.

Međunarodni aerodrom u Hongkongu nastavio je sa normalnim radom, javljaju kineski državni mediji. U međuvremenu, JP Morgan Chase, najveća banka u SAD, saopštila je da radi na obnavljanju usluge bankomata.

Izvršni direktor Crowdstrike-a Džordž Kurc rekao je na platformi Iks da je kvar pronađen "u jednom ažuriranju sadržaja za Windows  hostove".

- Duboko nam je žao zbog uticaja koji smo izazvali na kupce, na putnike, na sve koji su ovim pogođeni, uključujući i našu kompaniju - rekao je on za NBC mrežu.

- Mnogi korisnici ponovo pokreću sistem i on će biti operativan - poručio je.

Takođe, tehnički stručnjaci kažu da će popravka Crowdstrike-a morati da se primeni zasebno na svaki uređaj koji je pogođen.

Sada će se verovatno postaviti pitanja o uticaju Crowdstrike-a kao jednog od najvećih operatera na tržištu sajber bezbednosti i mudrosti da tako ključni deo industrije kontroliše samo mali broj kompanija piše BBC.

Akcije kompanije pale su za oko 12 odsto, na račun rivala SentinelOne i Palo Alto Netvorks.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>