• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Ogromni tehnološki kvar pogodio banke, medijske kuće, aerodrome, utiče i na Srbiju: Problemi širom sveta

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Glavne američke avio-kompanije su prizemljene

  • 8
tehnološki kvar Foto: Tanjug/AP/Stefanie Dazio/Christoph Soeder/dpa, x.com/PTI_News

Kompanije, uključujući banke, avio-kompanije, telekomunikacione kompanije, TV i radio stanice i supermarketi, isključeni su sa mreže nakon masovnog globalnog prekida rada. Ispostavilo se da je tehnički kvar izazvan ažuriranjem kompanije za sajber-bezbednost Crowdstrike koji je uticao na Windows.

Mac i Linux hostovi nisu pogođeni, rečeno je ispred kompanije. Uprkos tome što je problem ustanovljen, masovni poremećaji u radu su i dalje prisutni. Najgore su pogođeni aerodromi. Veruje se da je 1.390 letova otkazano usled tehnološkog kvara.

- Crowdstrike aktivno radi sa kupcima pogođenim defektom pronađenim u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove. Mac i Linuks hostovi nisu pogođeni - istakao je on.

Kompanija Majkrosoft saopštila je da je osnovni uzrok globalnog tehnološkog kvara otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedne aplikacije i usluge Office 365, prenosi Rojters.

Glavne američke avio-kompanije su prizemljene javio je jutros Sky News. Er Srbija oglasila se da može doći do masovnog poremećaja u redu letenja zbog aerodroma koji su pogođeni.

Iz Majkrosofta su ranije jutros poručili da preduzimaju "akcije za ublažavanje" nakon problema sa servisom, prenosi novinska agencija AFP.

Navode da je prekid počeo oko 18.00 ET u četvrtak.

"Izgleda da prekid utiče na Windows računare širom sveta, uključujući Sky News u Velikoj Britaniji koji nije mogao da emituje TV uživo u petak ujutro", pisao je Sky jutros dok su korisnici na subredditu za firmu za sajber bezbednost Crowdstrike prijavili su probleme u Indiji, Sjedinjenim Državama i Novom Zelandu.

Korisnici u Australiji počeli su da prijavljuju probleme rano danas, navodeći da su bili zaključani sa svojih radnih stanica.

Stručnjak objašnjava za Telegraf šta da radite ako ste na udaru tehnološkog kvara.

Najnovije vesti:

Telegraf će izveštavati o svim najnovijim vestima na ovu temu.

Globalni prekid u IT sektoru poremetio rad bolnica

Globalni prekid u IT sistemu, koji se danas desio i koji je povezan sa problemima kompanija za sajber bezbednost Kradustrajk i Majkrosoft, ported otkazivanja letova na aerodromima širom sveta, uticao je i na rad bolnica.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske saopštila je da IT prekid poremetio zakazane preglede lekara i kartone pacijenata, ali hitne službe nisu bile pogođene, prenosi Rojters.

Nekoliko bolnica u Holandiji moralo je da smanji broj operacija, javila je holandska novinska agencija ANP.

Vatrogasna služba Kopenhagena napisala je na zvaničnom profilu na X da je došlo do problema oko prijema požarnih alarma.

Dve bolnice u nemačkim gradovima na severu otkazale su operacije koje su za danas bile zakazane.

Lanac bolnica "Mass General Brigham" otkazao je sve ranije zakazane operacije i preglede za danas.

Od 17 časova, danas je širom sveta otkazano je skoro 5.000 letova, podaci su Kompanije za analizu avijacije Sirijum.

Brojni aerodromi širom sveta danas su prijavili kašnjenja, otkazivanja ili odlaganja letova usled tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija.

Kompanija Majkrosoft je ranije danas izdala saopštenje u kojem se navodi da je osnovni uzrok globalnog prekida rada IT mreža otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedne aplikacije i usluge Office 365.

Prema nekim procenama, kako pišu mediji, biće potrebno nekoliko sedmica da se čitav sistem normalizuje.

Analiza: Kako je odjednom pukla tehnologija širom sveta

Kada su u petak računari i tehnološki sistemi širom sveta prestali da rade, mnogi su se zapitali: Kako je ovo moglo da se dogodi 2024. godine?

Ažuriranje softvera jedne sajber bezbednosne kompanije, CrowdStrike iz SAD-a, bilo je osnovni uzrok haosa, ističući krhkost globalne ekonomije i njenu zavisnost od računarskih sistema na koje relativno malo ljudi obraća pažnju.

CrowdStrike je svuda: Brojne kompanije sa Fortune 500 liste koriste CrowdStrike-ov softver za sajber bezbednost kako bi otkrile i blokirale pretnje hakovanja. Računari s operativnim sistemom Microsoft Windows — jednim od najpopularnijih softverskih programa na svetu — su se srušili zbog neispravnog načina na koji je kodno ažuriranje izdato od strane CrowdStrike-a intereagovalo sa Windowsom.

CrowdStrike, firma vredna više milijardi dolara, proširila je svoje prisustvo širom sveta u više od deset godina poslovanja. Zbog toga su sada mnoge firme i vlade zaštićene od sajber pretnji, ali dominacija nekolicine firmi na tržištu antivirusa i otkrivanja pretnji stvara sopstvene rizike, prema mišljenju stručnjaka.

"Široko verujemo provajderima sajber bezbednosti, ali bez diverziteta; stvorili smo krhkost u našem tehnološkom ekosistemu", rekao je Maniš Volter-Pari, bivši direktor za sajber rizike za Grad Njujork, za CNN.

CNN je zatražio komentar od CrowdStrike-a.

Kako sprečiti da se ovo ponovo dogodi: Širok spektar provajdera kritične infrastrukture pogođenih prekidom verovatno će podići nova pitanja među američkim zvaničnicima i korporativnim direktorima o tome da li su potrebni novi politički alati kako bi se izbegla katastrofa u budućnosti.

En Nojberger, visoka zvaničnica Bele kuće za tehnologiju i sajber bezbednost, govorila je o "rizicima konsolidacije" u lancu snabdevanja tehnologijom kada je u petak bila upitana o prekidu.

Epizoda sa CrowdStrike-om "pokazuje ozbiljnu štetu koju bi mogao naneti zlonamerni protivnik ako bi to želeo", rekao je Tobajas Fikin, bivši ambasador za sajber bezbednost i kritičnu tehnologiju u australijskom Ministarstvu inostranih poslova, za CNN.

Sajber kriminalci koriste situaciju i pokreću lažne sajtove

Sajber kriminalci već iskorišćavaju haos nastao zbog masovnog globalnog tehničkog prekida u petak promovišući lažne sajtove ispunjene zlonamernim softverom dizajniranim da ugrozi nesumnjive žrtve, prema upozorenjima američke vlade i više stručnjaka za sajber bezbednost, piše CNN.

Hakeri postavljaju lažne URL-ove namenjene ljudima koji traže informacije o globalnom IT kolapsu ili rešenja za njega, ali koji su zapravo dizajnirani da prikupe informacije posetilaca ili da provale u njihove uređaje, rekli su stručnjaci za bezbednost.

Prevarantski sajtovi koriste nazive domena koji uključuju ključne reči poput CrowdStrike – sajber bezbednosne firme koja je izašla sa neispravnim softverskim ažuriranjem koje je dovelo do krize – ili "plavi ekran", što je ono što prikazuju računari pogođeni CrowdStrike greškom prilikom pokretanja.

Lažni sajtovi mogu pokušati da privuku žrtve obećanjem brzog rešenja za CrowdStrike problem, ili da ih prevare sa ponudama lažnih kriptovaluta.

U biltenu o prekidu, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo je da je svedočilo "pretnjama koje koriste ovu situaciju za fišing i druge zlonamerne aktivnosti."

"Budite na oprezu i pratite uputstva samo od legitimnih izvora", stoji u biltenu izdatom od strane Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturu pri Ministarstvu. CrowdStrike je izdao svoja uputstva o tome šta pogođene organizacije mogu da urade kao odgovor na problem.

Sama CrowdStrike je u petak saopštila da je primetila hakere koji "koriste ovaj događaj kao mamac."

Zlonamerni akteri su kreirali lažne sajtove, slali fišing mejlove pretvarajući se da su CrowdStrike zaposleni, i prodavali lažna rešenja za softverski bag, dodala je CrowdStrike.

"CrowdStrike obaveštajna služba preporučuje organizacijama da obezbede komunikaciju sa CrowdStrike predstavnicima preko zvaničnih kanala i da se pridržavaju tehničkih uputstava koje su CrowdStrike timovi za podršku pružili", napisala je kompanija.

Zvaničnik Bele kuće razgovarao s izvršnim direktorom CrowdStrike-a

Visoki zvaničnik Bele kuće za sajber i tehnološka pitanja razgovarao je sa izvršnim direktorom CrowdStrike-a u petak kako bi procenio uticaj globalnog IT prekida i potvrdio da nije uzrokovan zlonamernim napadom.

En Nojberger, koja je zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost za sajber i nove tehnologije u Savetu za nacionalnu bezbednost, rekla je da je Bela kuća danas uputila niz poziva firmama koje se bave kritičnom infrastrukturom u SAD-u kako bi dobila uvid u to koliko je prekid bio disruptivan.

CNN: Kako jedno neispravno softversko ažuriranje može da ima tako široke posledice — i "potencijalno košta milijarde dolara"

Sigurnosni softver CrowdStrike radi na bezbroj pojedinačnih računara širom sveta — što znači da je ažuriranje koje je poslato tim uređajima prouzrokovalo da se svi ugase, gotovo istovremeno.

A u današnjoj umreženoj ekonomiji, prekid rada u jednom delu lanca snabdevanja može izazvati domino efekat duž celog lanca. Kada više delova lanca snabdevanja prestane da radi, to pokreće lavinu problema.

Neki pogođeni uređaji možda se retko servisiraju ili se nalaze u udaljenim oblastima. Drugi možda čak nemaju priključene monitore ili tastature, jer ne zahtevaju redovnu interakciju sa ljudima.

Najekstremniji primeri mogu uključivati senzore za praćenje vremenskih uslova ili uređaje u signalnim kutijama železnica, rekao je Endru Pek, stručnjak za sajber bezbednost sa Univerziteta Louborou u Velikoj Britaniji, što bi moglo zahtevati da tehničari fizički posete potencijalno stotine hiljada uređaja kako bi sproveli proces oporavka.

Oporavak će koštati svet "hiljade sati i milione, potencijalno milijarde dolara", rekao je Pek, što se brzo pretvara u "neke vrlo iscrpljene IT timove za podršku koji troše budžet koji nisu imali."

Od 17 sati širom sveta otkazano više od 4.000 letova

Od 17 časova, danas je širom sveta otkazano 4.295 letova – ova cifra može da se menja kako dan odmiče, podaci su Kompanije za analizu avijacije Sirijum.

Do sada su otkazana 143 leta sa odlazećih aerodroma u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je 4,6 odsto svih planiranih polazaka u zemlji, dok su otkazana 142 dolazna leta, prenosi Sky news.

Brojni aerodromi širom sveta danas su prijavili kašnjenja, otkazivanja ili odlaganja letova usled tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija.

Kompanija Majkrosoft saopštila je da preduzima "akcije na ublažavanju" nakon problema koje su prijavili korisnici.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga.

Direktor Crowdstrike: Moraće da prođe neko vreme pre nego što se sistemi aktiviraju

Izvršni direktor kompanije Crowdstrike Džordž Kurc izjavio je danas da bi moglo da prođe "neko vreme" pre nego što se svi sistemi ponovo aktiviraju nakon globalnog prekida u IT sistemu.

Stručnjaci u IT sektoru upozorili su da bi velikim organizacijama mogli da budu potrebni dani da se vrati u normalu.

"Iako sada postoji softversko rešenje za problem, potreban ručni proces će zahtevati ogroman posao", rekli su.

Da li će ovaj peh odvesti kompaniju u nepovrat?

Akcije Crowdstrike-a pale su za skoro 15% na Nasdak berzi u Njujorku.

To je izbrisalo oko 12,5 milijardi dolara sa vrednosti kompanije za sajber bezbednost. Stručnjak za tehnologiju Den Ajvs, iz kompanije Vedbush Securities, kaže za BBC:

- Crowdstrike ima jak brend i globalno marketinško prisustvo koje će morati da uđe u sledeću brzinu u narednim nedeljama i mesecima da bi se smanjila šteta od ovoga.

Ipak, kaže da uprkos široko rasprostranjenim problemima koji su izazvali, i dalje ima pozitivan dugoročni pogled na kompaniju kao na investicionu perspektivu.

Opet se oglasio CEO Crowdstrike-a

Izvršni direktor kompanije Kraudstrajk Džordž Kurc izvinio se zbog globalnog tehnološkog problema koji je danas poremetio rad kompanija u nekoliko sektora i obećao da će sarađivati sa svim klijentima da vrate operacije na mrežu. Smatra se da kompanija ima skoro 24.000 klijenata, što ukazuje na to da će rešavanje poteškoća biti zahtevno i složeno.

- Mnogi korisnici ponovo pokreću sistem i biće operativan. Moglo bi da prođe neko vreme za sisteme koji se neće automatski oporaviti' - rekao je on za NBC njuz.

Podsetimo, Telegraf Biznis pisao je u kojim slučajevima možete da tražite nadoknadu ako vam leti kasni.

Beogradski aerodrom apelovao je na putnike da proveravaju red letenja u slučaju odstupanja. Wizz Air je obavestio putnike da dođu tri sata pre leta na aerodrom.

Kompanija za sajber bezbednost preuzela je odgovornost za tehnološki kvar, a njene akcije su od tada pale za 21 odsto.

Širom sveta bilo je planirano oko 110.000 komercijalnih letova, a otkazano je 1.390, prema kompaniji za analizu vazduhoplovstva Cirium.

Oglasila se Er Srbija: Danas moguća velika odstupanja reda letenja zbog tehnološkog kvara širom sveta

Dve bolnice u Nemačkoj otkazale operacije koje nisu hitne

Dve bolnice u severnim nemačkim gradovima Libeku i Kilu otkazale su elektivne operacije zakazane za danas. Nega pacijenata i hitne službe će se odvijati normalno, dodaje Univerzitetska klinika Šlezvig-Holštajn.

Pogođeni i IT sistemi Olimpijskih igara u Parizu, javlja BBC.Peti po broju putnika na svetu "United Airlines" poručio je da ,,prekid softvera treće strane utiče na računarske sisteme širom sveta, uključujući i United".

- Dok radimo na obnavljanju tih sistema, zadržavamo sve avione na njihovim odlaznim aerodromima.

Ukoliko imate probleme zbog tehnološkog kvara, javite se na mejl adresu: biznis@telegraf.rs

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić potvrdio je za Telegraf Biznis da se naši putnici nisu žalili na probleme sa povratkom ili odlaskom.

Aerodromi širom sveta u problemu

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu je zaustavljen danas do 9 sati po srednjeevropskom vremenu (08.00 sati po Griniču), a i svi aerodromi u Španiji prijavili su "incidente" zbog tehničkih problema, prenosi BBC.

Berlinski aerodrom saopštio je na platformi X da zbog tehničkih problema kasne letove.

U Španiji je "incident" prijavljen na svim aerodromima, navodi BBC.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da su svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući Delta, Junajtid i Amerikan erlajns obustavljeni danas zbog problema u komunikaciji.

Na aerodromu u Edinburgu došlo je do poremećaja u uslugama jer je računarska greška dovela do kvara na ekranima za odlazak. Činilo se da su se table za odlazak u glavnoj zgradi terminala zamrznule, pokazujući zastarele informacije o brojevima izlaza i vremenu poletanja - što znači da su neki putnici propustili letove.

Ranije jutros oglasio se požarni alarm u zgradi glavnog terminala, za koji se smatra da ga je pokrenula ista kompjuterska greška. Aerodrom Edinburg saopštio je da radi na rešavanju ovog problema.

Amsterdamski aerodrom Schiphol je poslednji koji je prijavio kašnjenja uzrokovana prekidom u informacionoj tehnologiji.

Pogođeni su i aerodromi u Japanu i Indiji.

- Žalimo zbog neprijatnosti i tražimo od naših gostiju da planiraju svoje putovanje u skladu sa tim - poručuju iz Air India.

Rianair takođe ima problema.

- Trenutno doživljavamo prekide širom mreže zbog globalnog prekida IT-a treće strane, koji je potpuno van naše kontrole. Rezervacija i registracija trenutno nisu dostupni. Ako putujete danas (19. jula) i tek treba da se prijavite na let, to možete učiniti na aerodromu - poručili su iz Rianair-a.

Problemi i sa železničkim saobraćajem u Velikoj Britaniji

Velika železnička kompanija upozorila je putnike da očekuju smetnje jer pati od "široko rasprostranjenih IT problema".

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    19. jul 2024 | 10:11

    Да им што дуже потраје а банкама систем за вијек вијекова тако оборен да остане. АМИН!

  • Mihajlo

    19. jul 2024 | 10:47

    Da nije to onaj sajber napad sto je Klaus Svaba najavio da ce biti gori od Kovida.... Kako taj covek sve zna unapred, da ne poverujes....

  • Hmeeee

    19. jul 2024 | 10:07

    Pa kada se kače sa Putkom i Siom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>