• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko koštaju Olimpijske igre? Govorimo o milijardama, U Riju je budžet premašen za više od 300 odsto

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

OI Pariz 2024 su zvanično počele juče, a traju do 11. avgusta

  • 0
Paris panorama, Francuska, Olimpijada, olimpijske igre 2024 Foto: Tanjug/AP

Olimpijske igre Pariz 2024. su konačno tu, a sva dešavanja možete pratiti u našem segmentu OI! Oči celog sveta bile se uprte u jučerašnju organizaciju, a da li su Parižani bili na visini zadatka, ostavićemo vama da procenite. Ono što nas interesuje, jeste koliko novca je potrebno da grad bude domaćin OI i naposletku, kada sve prođe, da li je vredno?

Do danas, troškovi objekata i organizovanja Olimpijade i Paraolimpijskih igara su fiksirani na 8,9 milijardi evra. Kako se u izveštaju S&P Global Ratings navodi, očekuje se da će potrošnja za Igre u Parizu biti ispod 10 milijardi dolara – samo oko 25 odsto više od početnog budžeta.

Očekuje se da će obezbeđivanje Olimpijskih igara, ovaj događaj se suočava sa rizicima kao nijedan drugi sportski događaj u novijoj istoriji, još više povećati cenu. Francuska je objavila da raspoređuje 45.000 policajaca i vojnika i 50.000 privatnih izvođača da obezbede Igre u regionu Pariza. A da bi izbegla štrajkove javnih radnika, Francuska je pristala da ponudi bonuse i druge podsticaje piše portal Firstpost.

Tu je i dodatni trošak čišćenja reke Sene, ogromnih 1,4 milijarde evra potrošeno je da sportisti plivaju u njoj. Takođe postoji oko 3,5 milijardi evra za proširenje linije metroa 14.

Uprkos ovim sve većim troškovima, Organizacioni komitet Olimpijskih igara insistira na tome da su igre prilično „jeftine“.

Kakvi su troškovi u poređenju sa prethodnim igrama?

Olimpijske igre u Parizu za sada su jeftinije od Igara u Londonu 2012. (16,8 milijardi dolara), Riju 2016. (23,6 milijardi dolara) i Tokiju 2021. (preko 13,7 milijardi dolara), prema studiji čiji je koautor Budzier.

Prema izveštaju S&P Global Ratings, Igre u Rio de Žaneiru i Tokiju odstupile su od prvobitnih budžeta za više od 350 odsto, odnosno 280 odsto.

Rad oksfordskog ekonomiste Benta Flivbjerga iz 2020. otkrio je da je „svaka Olimpijada od 1960. godine premašila budžet, u proseku od 172 procenta u realnom iznosu, što je najveće prekoračenje zabeleženo za bilo koju vrstu megaprojekta".

Ali kako onda da su Igre u Parizu prekoračile budžet za samo 25 odsto?

Odgovor se krije u već postojećoj infrastrukturi. Oko 95 odsto mesta predviđenih za korišćenje tokom Olimpijskih igara u Parizu postojalo je pre pobedničke ponude grada za domaćina Igara. Posle su izgrađena samo tri: Olimpijsko selo vredno 1,6 milijardi dolara, Centar za vodene sportove vredan 190 miliona dolara i mesto za gimnastiku i badminton od 150 miliona dolara.

Ako je toliko skupo, zašto gradovi pristaju da budu domaćini?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je izjavio: "Održavanje Olimpijskih igara stvara snažnu ekonomsku korist".

Navodi se da održavanje Igara otvara više radnih mesta, podstiče turizam i poboljšava finansijsko zdravlje grada. U izveštaju Univerziteta u Limožu navodi se da se očekuje da će Olimpijske igre 2024. pružiti Parizu neto ekonomsku korist od skoro 12,2 milijarde dolara.

MOK često navodi Igre u Barseloni 1992. kao savršen primer kako ovaj događaj ostavlja pozitivan uticaj na grad. Nakon Igara te godine, Barselona se sa jedanaeste podigla na šestu najpopularniju destinaciju u Evropi.

CFR je citirao studiju o Olimpijskim igrama 2002. u Solt Lejk Sitiju koja je otkrila da su igre stvorile „sedam hiljada dodatnih radnih mesta, oko jedne desetine broja koji su obećali zvaničnici, i bez dugoročnog povećanja zaposlenosti“. Ovi poslovi, mnogi u građevinarstvu, često idu ljudima koji su već zaposleni.

Druga studija koju je citirao CFR otkrila je da je samo 10 odsto od 48.000 privremenih poslova tokom Igara u Londonu 2012. otišlo ljudima koji su ranije bili nezaposleni.

Organizacioni komitet Pariz 2024. tvrdi da će događaj biti „poluga za podsticanje aktivnosti i zapošljavanja“, zahvaljujući „preko 181.000 angažovanih radnih mesta“.

Preciziralo se da ova cifra uključuje poslove koji su posebno kreirani za tu priliku i poslove koji će na neki način biti uključeni u Olimpijadu, a već postoje.

To znači da neće biti efekta curenja. Štaviše, u mnogim slučajevima, hoteli, agencije za iznajmljivanje automobila, avio kompanije i slične firme su u nacionalnom ili međunarodnom vlasništvu, što znači da se profit ne zadržava na gradu domaćinu.

Pored lošeg povrata ulaganja, Igre su muka za lokalno stanovništvo. Za mnoge u Parizu naredne dve nedelje mogle bi da budu noćna mora zbog priliva turista zbog abnormalnog skoka cena u kom smo već pisali.

Inače, MOK je u Olimpijadu u Parizu uložio 1,7 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>