• 30
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Od Beograda do Subotice za sat i 10 minuta: Vučić obišao radove na železničkoj stanici Vrbas Nova

T. U.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Železnička stanica „Vrbas Nova” biće u funkciji saobraćaja vozova za brzinu od 200 km/sat između Novog Sada i Subotice

  • 30
Vrbas železnička stanica, pruga , Aleksandar Vučić obilazi radove Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je završne radove na železničkoj stanici Vrbas Nova.

Nova železnička stanica u Vrbasu, gradi se na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, a kako je ranije najavljeno, već krajem novembra ili početkom decembra ove godine, ova železnička stanica primaće putnike, a saobraćaj će se odvijati brzom prugom.

Predsednik je rekao da ćemo za tri meseca imati otvorenu prugu Novi Sad - Subotica. Najavio je da će celu Vojvodinu premežiti prugama i da će vozovi ići 200 kilometara na sat.

Predsednik je izjavio uoči obilaska završnih radova na železničkoj stanici "Vrbas Nova", da će pruga do Subotice biti gotova do 1. decembra i dodao da je ostalo još nekoliko stvari da se završi, poput probne vožnje i nadzora.

"Očekujemo da pruga bude otvorena do Dana ujedinjenja, do 25. novembra, što je velika stvar za našu zemlju i za Vrbas. Vrbas će biti centralna stanica između Novog Sada i Subotice. Dakle, za tri meseca imamo otvorenu prugu Beograd Subotica i Novi Sad Subotica, što je velika, velika stvar za našu zemlju, velika stvar i za Vrbas", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je najavio radove i na pruzi koja će ići prema Banatu na kojoj će vozovi moći da idu i do 120 kilometara na čas.

"Od Pančeva preko opovske opštine, Zrenjanina, zatim do Kikinde, u stvari Novog Miloševa, pa bismo napravili krak do Kikinde i do Subotice i posebno Sombor-Vrbas, čime bismo spojili Sombor sa prugom Novi Sad-Subotica, odnosno Beograd-Subotice takođe. I ako uspemo taj dogovor da napravimo, onda bismo infrastrukturno i železnicom, čini mi se, spojili celu Vojvodinu, a posle toga samo da uradimo još Sombor-Mogujevo i naravno da obnovimo prugu Beograd-Šid", rekao je Vučić.

U obilasku sa predsednikom Vučićem su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predsednica pokrajinske Vlade Maja Gojković, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Aleksandar Vučić Printskrin: Pink Tv

Železnička stanica "Vrbas Nova" nalazi se sa desne strane brze pruge Novi Sad – Subotica.

Nova stanična zgrada ima prizemlje i jedan sprat, ukupna bruto površina ovog objekta je oko 517 kvadratnih metara. U prizemlju nove železničke stanice „Vrbas Nova” nalazi se čekaonica, šalteri za prodaju karata i druge usluge.

Putnici će podhodnicima u prizemlju izlaziti na perone. Na spratu će se nalaziti službene prostorije za otpravnike vozova i drugo železničko osoblje.

Nova stanična zgrada biće staničnim platoom povezana sa pristupnom saobraćajnicom.

Biće gotovo do 1. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će već u novembru moći da se stiže od Beograda do Subotice za sat i deset minuta.

"Biće gotova do 1. decembra, u stvari pruga je već, rekao bih, gotova, još su detalji neki ostali da se urade. Ostaje nam probna vožnja, nadzor da uradi svoje. Mi očekujemo do Dana prisajedinjenja (Vojvodine Srbiji), dakle 20. do 25. novembra, najkasnije da pruga bude otvorena. Dakle, za tri meseca imamo otvorenu prugu Beograd Subotica i Novi Sad Subotica, što je velika stvar za našu zemlju, velika stvar i za Vrbas", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje RTS da li će brza pruga biti otvorena do 1. decembra.

Vrbas će biti, dodao je, centralna stanica između Novog Sada i Subotice.

"Koliko to znači našim ljudima, čini mi se da se vide i po liniji Beograd-Novi Sad, a od Beograda do Subotice za sat i deset minuta moći ćemo da stižemo", rekao je Vučić.

"To su rezultati koje niko ne može da promeni", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Printskrin: Pink Tv

On je dodao da se nada da će sa kineskom kompanijom koja je, kako je rekao, najbrže obavila posao, da sa njima naprave dogovor za prugu na kojoj će vozovi moći da idu i do 120 kilometara na čas.

"Od Pančeva preko opovske opštine, Zrenjanina, zatim do Kikinde, u stvari Novog Miloševa, pa bismo napravili krak do Kikinde i do Subotice i posebno Sombor-Vrbas, čime bismo spojili Sombor sa prugom Novi Sad-Subotica, odnosno Beograd-Subotica, takođe. I ako uspemo taj dogovor da napravimo, onda bismo infrastrukturno i železnicom, čini mi se, spojili celu Vojvodinu, a posle toga samo da uradimo još Sombor-Mogujevo i naravno da obnovimo prugu Beograd-Šid", rekao je Vučić.

Govoreći o ceni vozne karte, Vučić je tokom obilaska stanice izjavio da nigde u svetu ne postoji povoljniji prevoz brzom železnicom nego što će to biti od centra Beograda do centra Subotice, odnosno za samo osam evra.

"Beograd centar, do centra Subotice, drugom klasom za osam evra, to nema nigde u svetu. To je 190 kilometara, nema jeftinije nigde", rekao je predsednik i dodao da će cena karte u prvoj klasi, biti oko 12 evra, odnosno 1.500 dinara.

Naglasio je da mu je važno da su svi koji rade na izgradnji pruge zadovoljni i fotografisao se sa kineskim radnicima koji su angažovani na ovom projektu.

Plan je da se cela Vojvodina premreži železnicom, ovo je sada druga zemlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je večeras završne radove na železničkoj stanici "Vrbas Nova" i istakao da će se od Beograda do Subotice stizati za sat i deset minuta.

"Ovo je velika stvar za našu zemlju i Vrbas i posebno sam ponosan na ovaj projekat. Vozovi će ići 220 kilometara na sat, a od Beograda do Subotice će se stizati za sat i deset minuta", naveo je Vučić na instagram profilu @budućnostsrbijeav.

On je dodao da sve ovo mnogo znači, a plan je, kako kaže, da se cela Vojvodina premreži modernom železnicom.

"Ovo je sada potpuno druga zemlja. Sve što smo radili, uskoro će da se vidi i svaki čovek će moći da kaže da je bio deo toga i da je stvarao. Ovo je nešto što radimo za istoriju, a koliko volimo svoju zemlju, pokazujemo rezultatima koje smo postigli", naveo je Vučić.

Tokom obilaska pruge naveo je da će pruga do Subotice biti "brža" nego pruga Beograd-Novi Sad, jer će vozovi "gotovo sve vreme" ići 200 kilomatara na sat.

Naveo je da će na mađarskom delu brze pruge vozovi ići do 160 kilometara na sat, kao i da Srbija želi da uradi prugu od Leskovca do Preševa za brzine od 120-160 kilometara na sat i prugu do Dimitrovgrada za brzine do 120 kilometara na sat.

Stanica „Vrbas Nova” će raspolagati sa 39 parking mesta za automobile i 44 parking mesta za bicikle. Čitav stanični plato površine je oko 7.030 metara, a uključuje i zelenu površinu, kao i prostor za odmor i dečije igralište.

Železnička stanica „Vrbas Nova” biće u funkciji saobraćaja vozova za brzinu od 200 km/sat između Novog Sada i Subotice.

U funkciji će ostati i postojeća, odnosno dosadašnja železnička stanica Vrbas, koja će služiti za saobraćaj vozova na budućoj rekonstruisanoj i elektrificiranoj regionalnoj pruzi Vrbas – Sombor.

Aleksandar Vučić Printskrin: Pink Tv

U toku je izrada planske i tehničke dokumentacije za rekonstrukciju jednokolosečne, neelektrificirane pruge Vrbas – Sombor duge 52 kilometra, koja je izgrađena još 1906. godine.

Zahvaljujući izgradnji brze pruge Novi Sad – Subotica, Vrbas sa dve železničke stanice, postaje savremeni i efikasan železnički čvor.

Inače, prvi voz prošao je kroz Vrbas 27. februara 1883. na tada izgrađenoj pruzi Budimpešta-Zemun. Zgrada stare Železničke stanice završena je 1884. i posle Velikog bačkog kanala, puštenog u upotrebu 1802. godine, bila je drugi bitan infrastrukturni objekat za Vrbas.

Podsetimo, Vučić je u utorak obišao radove na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, dok je u ponedeljak obišao radove na izgradnji dečije bolnice Tiršova 2.

Video: Vučić: "Veći roditeljski dodatak od 1. novembra"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    7. avgust 2024 | 19:56

    Pruga na kojoj će saobraćati brzi vozovi će mnogo značiti za bolje povezivanje građana Srbije.

  • Nikola

    7. avgust 2024 | 19:51

    Železnička infrastruktura je dobila novo lice zahvaljujući ideju i zalaganju pre svih predsednika Vučića.

  • Dunja

    7. avgust 2024 | 19:51

    Sjajna vest još jedna železnička stanica pri otvaranju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>