• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

35% poslodavaca nije spremno za rast minimalca, polovina njih bi potencijalno smanjila broj radnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umanjenje poreza i doprinosa je na prvom mestu rešenje koje može podržati poslodavce i dovesti do rasta zarada

  • 1

Unija poslodavaca Srbije sprovela je anketu poslodavaca vezanu za minimalnu cenu rada u 2025. godini. U istraživanju je učestvovalo 193 poslodavca koji zapošljavaju  35.990 hiljada radnika kao i tri udruženja koja u svom članstvu imaju 1.500 poslodavaca.

Oko šezdeset pet posto privrednika se izjasnilo da ima prostora za povećanje minimalne cene rada u idućoj godini, uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća. Umanjenje poreza i doprinosa je na prvom mestu rešenje koje može podržati poslodavce i dovesti do rasta zarada.

Oko 35 odsto poslodavaca nije spremno za dalji rast minimalne cene rada, od kojih njih 47 odsto ukazuje da će povećanje uticati na smanjenje broja zaposlenih. Najosetljiviji sektori po pitanju rasta minimalne cene rada su uslužne delatnosti, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo.

Skoro 50 odsto poslodavaca je za trenutnu minimalnu cenu rada reklo da je prihvatljiva a skoro 14 odsto je reklo da je previsoka. Njih 37 odsto je navelo da je trenutna minimalna cena rada preniska.

Oko 33 odsto njih je navelo da bi povećanje minimalne cene rada negativno uticalo na poslovanje, oko 23 odsto je navelo da bi ova promena imala pozitivan uticaj dok 44.5 odsto njih smatra da bi uticaj bio neutralan.

Umanjenje poreza i doprinosa je na prvom mestu rešenje koje može podržati poslodavce i dovesti do rasta zarada, dok bi 72% poslodavaca podržalo alternativne mere poput poreske olakšice za preduzeća koja isplaćuju više zarade, navodi se u anketi.

Savez samostalnih sindikata Srbije izašao je sa predlogom da se minimalna zarada sledeće godine kreće između 60 odsto potrošačke korpe i 60 odsto prosečne zarade, što bi iznosilo oko 62.000 dinara.

- UGS "Nezavisnost" je podržao naš predlog i stavovi su nam zajednički. Što se poslodavaca tiče oni su predložili povećanje od osam odsto, pa bi minimalna zarada iznosila nešto više od 50.000 dinara - poručio je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

Trenutni minimalac iznosi oko 47.000 dinara.

(Telegraf Biznis)

Video: Haos na tivatskom aerodromu: Ovako se dočekuju turisti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olalal

    16. avgust 2024 | 19:24

    Al bi 100% poslodavaca bilo spremno da smanji plate zapislenima I da ih be prijavi pio

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>