• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Objavljen novi Javni poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva: Evo o kojoj cifri je reč

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prodajna dokumentacija je dostupna od 16. avgusta, a naknada za njen otkup je 150.000 dinara

  • 0
Jugoslovensko rečno brodarstvo Printskrin: Google Maps

Ministarstvo privrede objavilo je novi Javni poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) po početnoj ceni od oko 21,824 miliona evra.

Kako se navodi u pozivu, prijave se podnose do 3. septembra do podneva, a otvaranje ponuda će se obaviti 5. septembra u 10 časova u prostorijama Ministarstva privrede Srbije.

Prodajna dokumentacija je dostupna od 16. avgusta, a naknada za njen otkup je 150.000 dinara.

U Javnom pozivu je navedeno da je predmet prodaje JRB - preduzeća za prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, paket od 1.804.179 akcija u vlasništvu Srbije, što predstavlja 99,9831 odsto ukupnog kapitala subjekta privatizacije.

Pravo na učešće u pozivu imaju domaća pravna lica koja su podnela zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisala ugovor o čuvanju poverljivih podataka, ali i otkupila prodajnu dokumentaciju, a pri tome moraju da su samostalno ostvarila poslovni prihod u 2023. u iznosu od najmanje dve milijarde dinara i da su samostalno ostvarili poslovni i neto dobitak u 2023. godini.

Zainteresovana pravna lica u svom vlasništvu moraju da imaju najmanje 15 registrovanih teretnih potisnica u Srbiji, za koje "Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu" nije izdato nakon 31. decembra 2023. godine.

Ministartsvo privrede je 23. jula pokrenulo privatizaciju JRB po ceni od 29,2 miliona evra i tada je saopštilo da se poziv objavljuje u cilju pronalaženja renomiranog investitora koji će doprineti očuvanju, unapređenju i modernizaciji delatnosti preduzeća.

Taj postupak je, međutim, obustavljen, jer, kako je navelo resorno ministarstvo, "u periodu nakon pripreme i objave Javnog poziva, Ministarstvo privrede je obavešteno od strane Direkcije za imovinu Republike Srbije, a preko subjekta privatizacije da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Srbiju".

- Ministarstvo privrede je upravo i isključivo u cilju obezbeđenja sprovođenja ispravnog postupka privatizacije preduzeća, a pre svega u cilju zaštite javnog interesa, dana 24. jula 2024, donelo odluku o poništaju Javnog poziva i istovremeno uputilo zahtev preduzeću da procenitelj koji je vršio procenu vrednosti kapitala ukaže na sve napred iznete okolnosti, a radi dostavljanja korigovane procene", navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>