U diskusiji o litijumu i dalje se zaobilaze činjenice

Autori rada čije se povlačenje traži potpuno su pogrešno predstavili činjenice.

Komentari

  • Suzana

    29. avgust 2024 | 05:25

    Srbija ima prema izveštaju FORBSa 40 milijardera i 33 000 milionera u evrima! Ko se od njih uopšte obogatio normalno. Koliko para je dovoljno alama da ućute i ta prestanu da nam truju mozgove šta sve to mi obični ljudi ne razumemo.

  • Biljana

    28. avgust 2024 | 09:13

    Rio Tinto manipuliše podacima koje iznosi u javnost. Oni navodno imaju neki projekat za tehnologiju koja nikad do sad nije nigde primenjivana i sve njihove tvrdnje su samo teoretske.Navode da je za rudnik potrebno 200 hektara a prostorni plan predviđa 2000hektara. Zbog čega se ostavlja mesto od 2000 hektara ako je rudniku potrebno samo 200? Da l verujete onom što Rio Tinto kaže ili onom što rade? Profesorka Đorđević je upravo koristila dostupne podatke iz naših ustanova a nije se vodila onim što Rio Tinto priča u javnosti. Šta će se desiti sa čvrstim otpadom kad padne kiša? Većina tih toksičnih metala je reaktivna sa vodom? Odakle će uzimati enormne količine vode za ekstrakciju litijuma iz jadarita? Kažu iz kišnice ne iz reka? Koje kišnice kad kiša nije pala dva meseca? Rio Tinto mešetari u javnosti i iznosi netačne podatke prikrivajući činjenice kako će izgledati rudarenje u stvarnosti. Ko god ima internet može videti kakvu su pustoš ostavili gde god su rudarili litijum i nema ni jednog razloga da im verujemo da će oni sad voditi računa o našoj životnoj sredini i o tome da li ćemo mi imati vodu. Ne smemo dozvoliti da otvore rudnik jer je priča neće završiti na Jadru.

  • BB

    28. avgust 2024 | 08:12

    Rad profesorke Dragane Đorđević i njenih kolega nije doveden u pitanje već je izvršen jedan medijski manevar tako što je podneta neka žalba od koje neće biti ništa ali služi da se naši naučnici diskredituje u javnosti.Rad naših naučnika je prošao provere svetskih naučnika i tek onda je objavljen kao validan. Čak i da ne ulazimo u nauku, pitanje je zašto niko u Evropi ne kopa litijum a imaju ga više nego mi? Zašto ga Nemačka ne kopa, hoće da se mi obogatimo? Dajte ljudi, nemojte biti naivni, kopali bi oni ali znaju da bi trajno uništili deo zemlje zato hoće kod nas da rovare. Neće kopati!

  • Sremac

    26. avgust 2024 | 12:19

    Sve ovo je ne bitno,bitno je da su svi do sada mnogo lagali i pozicija i opozicija svi imaju samo lični interes i ništa više naš parlament je trenutno najveće zlo ovog naroda ne radnici i prevaranti,referendum

  • Vitez Koja

    26. avgust 2024 | 08:25

    Jedno je sigurno jasno, a to je da taj projekat nosi sa sobom veliki rizik, da ako se ne ispune svi bezbednosni standardi, da će trajno uništiti i zatrovati i zemlju i vodu i podzemne vode u čitavom regionu, a putem reka i šire.Taj sav rizik treba da podnesemo zbog 20 miliona evra godišnje rudne rente? Stadion u Leskovcu, na kome niko ne igra i ničemu ne služi je koštao 200 miliona, pa isto tako u Zaječaru,Loznici, EXPO će da košta 19 milijardi(za sada) a OI u Parizu su koštale 9 milijardi, na dnevnom nivou se putem korupcije ošteti budžet za barem 10 miliona evra.Fabrika baterija koja bi trebalo da se otvori treba da dobije subvencije od 400miliona.Ako sam dobro i pročitao, iskopavanja bi bilo samo u narednih 15-20 godina, što znači da bi svu zaradu od rudne rente, dao unapred kao subvenciju.Pa ko je ovde lud.Ne postoji nijedan argument, zašto bi se kopao Litijum kod nas.Još dovode najveće zlotvore i dokazane neprijatelje da nas ubeđuju kako je to dobro za nas.Totalno ludilo i moram priznati akt izdaje zemlje.

  • Saša

    25. avgust 2024 | 19:41

    A ti nezavisni stručnjaci koji su radili procenu od koga su angažovani i ko ih je platio? Da nije možda Rio Tinto? I mene ko plaća ja štitim njegove interese i baš me briga za drugu stranu da li je i koliko u pravu, moje je da zastupam onog ko me plaća.

  • GT

    25. avgust 2024 | 19:24

    O čemu pričate? Srpska akademija nauka i umetnosti protivi se projektu Jadar, svako ko ne uzima pare od Rio Tinta ima jasno mišljenje o projektu, ne može. Neka vrati pare ko je uzeo!