• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktori muku muče da nađu kadar: U Hrvatskoj ovih profesora gotovo nema, penzioneri se vraćaju pred table

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Studenti dobijaju stipendiju od 600 evra mesečno pod uslovom da rade u školstvu isti broj godina koliko su primali stipendiju

  • 2
profesor, nastavnik Foto: Shuttertock

Potraga za profesorima matematike, fizike, informatike i hemije u Hrvatskoj je za direktore škola prava glavobolja ali i lutrija. Kažu da kada im zatreba kadar traži se na sve načine, pa čak i ispred fakulteta.

Ministarstvo daje stipendije od 600 evra mesečno, no čini se kako ni to nije dovoljan mamac za studente. Koliko godina primaš stipendiju, toliko moraš raditi u sistemu.  Ovo znači da moraju minimum 4 godine da rade u školi.

Ovaj uslov je ono što potencijalnim profesorima daje zadršku pri zaposlenju jer žele da imaju opciju da promene pravac svoje karijere u momentu kada se za to ukaže prilika i želja.

- Do te mere (je teško) da smo dolazili pred sami fakultet, gledali oglase, zaustavljali kolege, raspitivali se ko je kada diplomirao i da li želi da dođe da radi u školi. I evo, nama se posrećilo. Zaista smo jednu mladu kolegicu doslovno na vratima pokupili - rekla je Branka Štefok Bojadžija, direktorka OŠ Borovje.

Matematika nije direktorima jedini problem jer profesora nedostaje i za informatiku, fiziku i hemiju.

- Dokle god se mi ne prihvatimo sveobuhvatnog rešenja problema, ovo je samo zakrpa. Nama se u sistem vraćaju nastavnici koji su u penziji, jer jedostavno, dovoljno stručnog kadra nemama - rekla je Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Ministarstvo stipendira 479 studenata STEM nastavničkih smerova a do sada je u školama zaposleno njih79.  U ministarstvu su svesni problema i kažu da će razmotrit dodatne mere, piše Dnevnik.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    2. septembar 2024 | 12:36

    To je priča koja nas čeka uskoro i u Srbiji. Mladi više ne upisuju smerove na fakultetu vezano za rad u prosveti. Međunarodne selidbe i rad u inostranstvu su po svim statistikama njihov jedini cilj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>