• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivene prljave navike planinara, radnici čuvene kolibe u Švajcarskoj zgađeni: "Vrše nuždu pored WC-a"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neki gosti pokazuju nedostatak kućnog vaspitanja čak i u sobama

  • 0
Švajcarska Hörnlihütte , Arosa, Graubunden, kuća, planina Foto: Shutterstock

Edit Lehner (58) već šest godina zajedno sa svojim mužem Martinom i timom od 14 ljudi vodi verovatno najpoznatiju planinsku kolibu na svetu – "Hörnlihütte" u podnožju Materhorna kod Cermata (VS) u Švajcarskoj. Lehnerova smatra ovaj posao kao ostvarenje sna, ali njeno raspoloženje je pokvareno.

- Nepoštovanje je ponekad neverovatno - kaže ona u razgovoru za Blick.

Švajcarske planinske kolibe pokušavaju svojim gostima pružiti maksimalnu udobnost. U Hörnlihütte (3260 m.n.v.) može prespavati 150 planinara u udobnim sobama, a vremena kada su gosti spavali na izležanim dušecima u zajedničkim prostorijama su odavno prošla. Postoje tuševi, Wi-Fi, sobe za dvoje, saloni i puno prostora, atmosfera kolibe pomalo podseća na hotel.

- Volimo naše goste i činimo sve što je u našoj moći da se osećaju što prijatnije, i, ako je moguće, da dostignu vrh Materhorna - kaže domarka.

Očigledno je ponosna na svoj posao, ponudu i uslugu koju ona i njen tim pružaju. To uključuje i prilagođavanje ishrane željama gostiju. Bilo da je u pitanju veganska, bezglutenska, bez laktoze ili bez svinjetine – Hörnlihütte to omogućava.

- Zapošljavamo obučene kuvare, kako bi sve što se tiče ishrane bilo savršeno - kaže Lehnerova.

Ni u ovom aspektu ništa ne sme da ometa uspeh gostiju u postizanju vrha. Tim iz poznate kolibe priprema do 400 obroka dnevno, a to zahteva planiranje, motivisane ljude i puno fleksibilnosti.

Nisu svi zahvalni

Međutim, ko veruje da svi gosti cene ogroman trud, greši. Lehnerova kaže:

- Naravno, sa većinom je lako raditi, ali ima i onih koji ne znaju da cene ono što mi ovde gore radimo.

Upravo te goste ona ima na umu kada govori o nepoštovanju. a primeri su šokantni.

- Svakog dana imamo goste koji odu bez plaćanja. To se uglavnom odnosi na one koji dolaze na ručak. Međutim, ni u samoj kolibi situacija nije mnogo bolja. Ostavljeni nered u toaletima je ponekad jednostavno bezobrazan. Bilo da su u pitanju izmet pored toaleta ili korišćeni ženski ulošci zalepljeni na zid, tim iz kolibe često mora da čisti nepotrebno prljanje. Naravno da čišćenje spada u naš posao, ali namerno prljanje zaista nije potrebno - kaže Lehnerova.

Neki gosti pokazuju nedostatak kućnog vaspitanja čak i u sobama. Smeće se ne baca u kante, iako je to obavezno, a neki gosti ne koriste vreću za spavanje.

- Lažu nas u lice kada ih pitamo. Vreća za spavanje ima dobre razloge: s jedne strane je za higijenu, a s druge strane za zaštitu posteljine, jer u kolibama ne postoji mogućnost pranja veša.

Loša reklama za posao

Problemi se javljaju i nakon obroka. Gosti bi zapravo trebali sami da sklone posuđe – u švajcarskim kolibama je to sasvim normalno:

- Međutim, vrlo često posuđe jednostavno ostave na stolu. To veoma otežava posao osoblju. Mi smo planinska koliba, a ne hotel.

A posao je dovoljno izazovan i bez nepoštovanja gostiju. Dani su dugi, a noći kratke.

- To je predivan posao, ali zahteva veliku dozu idealizma. Porodica je daleko, a u dolini bi se moglo zaraditi znatno više. Pored toga, tim iz Hörnlihütte često se suočava sa smrću. Materhorn često odnosi ljudske živote. Rođaci tada dolaze u kolibu da tuguju. Ponekad članovi tima i lično poznaju žrtve, na primer ako je stradao vodič. I mi moramo to da procesuiramo, ali istovremeno obavljamo svoj posao. Nema potrebe za dodatnim problemima sa gostima. Takve stvari iscrpljuju . istakla je ona.

Za kraj ona je poručila:

- Kada doživiš previše negativnih iskustava, jednostavno izgubiš želju za poslom. Još mnogi će odustati, ili se više neće moći naći naslednici. To znači da nepoštovanje gostiju direktno ugrožava tradiciju švajcarskih planinskih koliba.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>