• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbina menadžerka "terorisala" na poslu, on našao način kako da pobedi mobing: Šta biste vi uradili?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inženjer elektrotehnike se odlučno suprotstavio mobingu

  • 0
Mobing Foto: Shutterstock

Mnogo je radnika koji svakodnevno trpe zlostavljanje i neprijatnosti na radnom mestu. Kako je ranije za Telegraf rekla advokat Sonja Pekić, mobing se može vršiti na razne načine. Prema Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu, zlostavljanje (mobing) jeste svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor.

Dodala je da izvršilac zlostavljanja može biti poslodavac sa svojstvom fizičkog lica ili odgovorno lice kod poslodavca sa svojstvom pravnog lica, zaposleni ili grupa zaposlenih kod poslodavca.

Ovakvu vrstu pritiska doživeo je i jedan čovek iz Srbije, inženjer elektrotehnike, koji je svoje iskustvo podelio na društvenoj mreži Redit. Iz onoga što je napisao, ovaj čovek je znao svoja prava i nije dozvolio da ga nepovoljni uslovi rada poraze.

U  svojoj objavi naveo je da ga je jedna timliderka uzela na zub.

- Nisam ćutao i gledao pravo kao konj pa sam ja nju uzeo na zub jer je nepismena za poziciju na kojoj je radila, sa 0 tehničkog znanja. Vraćao sam joj tako što sam joj postavljao pitanja za koja znam da ne zna da mi odgovori a pritom sam koristio stručne izraze (inženjer sam elektrotehnike) - napisao je.

Spreman plan

Dodao je da mu je jednom bez razloga ova timliderka napisala opomenu što je, kako kaže, jedva dočekao jer je imao plan dalje akcije koji je taksativno naveo u objavi:

1. Prijavio sam je interno za mobing rukovodiocu

2. Zahtevao sam sastanak na kome smo bili rukovodilac, timliderka i ja

3. Tražio sam da ne radim više sa njom u smeni

4. Rekao sam da ću podneću privatnu tužbu, ako se išta slično ponovi

- Ovde imam pohvalu za ženu koja je bila rukovodilac i koja je preduzela sve korake kako bi me zaštitila jer je znala da nisam tip osobe koja drami za svaku sitnicu i svi moji zahtevi su usvojeni kao ispravni. Mislim da je timliderka dobila opomenu ili nešto slično nisam siguran i više nismo imali nikakvih problema. Kasnije sam saznao da je još par kolega koleginica imalo iste probleme sa njom - završio je svoju objavu ovaj čovek.

Telegraf je ranije razgovarao sa advokatom Sonjom Pekić na temu mobinga i pravnim koracima koje radnik može da preduzme, što možete pročitati OVDE.

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>