• 30

Vreme čitanja: oko 4 min.

Fernandez: Nijedna zemlja ne želi da trguje očuvanjem svoje životne sredine, pratimo projekat "Jadar"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istakao je da je od suštinske važnosti za svaku zemlju da svoje prirodne sirovine iskoristi u svoju korist i stvori još novih radnih mesta i okrene se novima tehnologijama.

  • 30
Hose Fernandez Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu Hose Fernandez izjavio je danas u Beogradu da je pitanje snabdevanja kritičnim mineralima važno i za Srbiju i za SAD i da će Amerika zato pratiti razvoj projekta "Jadar".

Fernandez je na konferenciji za medije u ambasadi SAD istakao da je od suštinske važnosti za svaku zemlju da bude u stanju da svoje prirodne sirovine iskoristi na korist svog naroda i da se okrene tehnologijama sutrašnjice.

Na pitanje novinara, na osnovu kojih procena je juče izjavio da će BPD Srbije da poraste zahvaljujući projektu "Jadar" za jedan do tri odsto, Fernandez je rekao da se i SAD i druge zemlje dosta angažuju na pronalaženju novih izvora i u vezi sa snabdevanjem kritičnih minerala, kao i da bi doprinos rastu srpskom BDP "Jadra" mogao da bude i duplo veći od toga ako bi se u Srbiji pravile i baterije.

- Treba nam 42 puta više tih minerala ako hoćemo do 2050. da postignemo ciljeve. Sada su neki od tih minerala pod kontrolom jedne ili dve zemlje. Možda pet odsto grafita, litijuma dve trećine. Ako ne povećamo naše snabdevanje za eksponencijalni nivo, nećemo moći da izađemo na kraj sa energetskom stabilnošću, a litijum je od ključne važnosti za to. Zato pratimo razvoj projekta Jadar - rekao je Fernandez.

Istakao je da je zato od suštinske važnosti za svaku zemlju da svoje prirodne sirovine iskoristi u svoju korist i stvori još novih radnih mesta i okrene se novima tehnologijama.

- Zato sam veoma zainteresovan za parlamentarnu debatu koja je vođena poslednjih nekoliko dana, jer to je upravo ono što demokratija treba da radi, da ima otvorenu i jasnu debatu o ovakvim temama, izazov ili napori koje činimo da smo stvorili partnerstvo za mineralnu sigurnost i Srbija se pridružila tom forumu. Želimo da radimo sa 14 zemalja i EU da bismo kontrolisali deo koji predstavljaju 55 odsto ili više svetskog proizvoda, da bismo i privatni sektor u to uključili i ono što je ključno da to učinimo uz primenu visokih standarda zaštite životne sredine - naglasio je Fernandez.

Istakao je da nijedna zemlja ne želi da trguje očuvanjem svoje životne sredine i da to žrtvuje da bi postigla ekonomski rast, jer bi to bio pogrešan izbor.

- Zbog toga pratimo debatu i verujemo da je značajno za Srbiju da postigne ovakvu investiciju koja će stvoriti radna mesta i približiti je EU i koja će takođe doneti koristi ne samo Srbiji i ne samo EU već svima nama širom sveta. Jer ćemo biti u boljoj poziciji da postignemo energetsku nezavisnost - naveo je Fernandez.

Napomenuo je da Rio Tinto nije američka kompanija i da američke firme od toga nemaju koristi.

- Mi to radimo zato što verujemo da je to generacijska prilika i za Srbiju i ako se to uradi na pravi način, to je prilika i za nas da proširimo dostupnost kritičnih minerala odnosno lanaca snabdevanja kritičnim mineralima. Možda će to doprineti bruto domaćem proizvodu i više, možda četiri odsto, o tome ću vam reći kasnije - rekao je Fernandez.

Dodao je da je, kako je rekao, postignut sporazum da i konzorcijum proizvođača automobila takođe uđe u taj sporazum, a ne samo da kupuje litijum.

- Nego i da pravi bateriju, baš ovde. Ako se to desi, onda nećemo govoriti od jedan do tri odsto (doprinosa rastu BDP) nego duplo više od toga - naglasio je Fendnadez.

Na pitanje da li misli da bi protivljenje eksploataciji litijuma u Srbiji moglo da zaustavi projekat "Jadar" i šta bi to značilo za Srbiju i za EU i da li saradnja SAD sa Srbijom po pitanju izvora čiste energije uključuje i projekat litijuma i na koji način, Fernandez je rekao da je nedavno potpisan sporazum i da će tu saradnju određivati ono što Vlada Srbije želi da uradi.

-Ako želi savet i podršku, to je ono o čemu ćemo razgovarati. Da budem jasan, odluka da se dozvoli da ovaj projekat napreduje je potpuno suverena odluka koja je na narodu Srbije. Kao što sam rekao, kompanija nije američka. Mi samo mislimo da će od čiste energije u budućnosti svi imati koristi, ali takođe verujemo da smo imali prilike da vidimo na koji način ovakve investicije zaista doprinose napretku privrede zemalja. I to doprinosi BDP-u, otvaranje novih radnih mesta, to je sasvim velika korist za zemlju - rekao je on.

Na kraju konferencije Fernadez je rekao da mu je veoma drago što je proveo vreme u Srbiji i da bi voleo da dođe ponovo.

- Smatram da je to prilika za nas da međusobne odnose sa ovom zemljom i sa regionom podignemo na viši nivo. I možemo biti deo prelaska na jednu modernu privredu koja je konkurentna u regionu i da budemo deo revolucije ka čistoj energiji. Video sam ovde da su mnoge američke firme ovde uspostavile svoj rad. To je deo investicija koje su ovde došle i nadam se da će toga biti još - zaključio je Fernandez.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Vučić: Potpisaćemo sa SAD značajan energetski ugovor sledeće srede

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    11. oktobar 2024 | 14:00

    Sviđa mi se vaša vizija o održivom razvoju Srbije.

  • Anamarija

    11. oktobar 2024 | 14:03

    Nadam se da će ovaj projekat inspirisati i druge zemlje.

  • Danijela

    11. oktobar 2024 | 13:56

    Projekat 'Jadar' može doneti inovacije uz očuvanje prirode

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>