Mira Biber pravi čuveni mokrinski lisnati sir: Od momenta kad se napravi može da traje 5 dana

E. S.
E. S.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zahvaljujući specifičnom terenu, domaćem mleku i vrednim domaćicama, čuveni mokrinski lisnati sir može da se pravi samo u određenim krajevima Vojvodine. Sir je toliko tražen da nije redak slučaj da u selo dolaze iz mnogih gradova i zemalja da bi ga kupili.

U potrazi za pravim lisnatim mokrinskim sirom stigli smo do Mokrinčanke Mire Biber, iskusne domaćice koja ga decenijama pravi, prenoseći tako znanje stečeno još od svoje bake. Mokrinski sir može da se pravi samo u Vojvodini, jer je teren za ispašu stoke od presudne važnosti, kao i domaće mleko, koje jedino dolazi u obzir prilikom pripreme sira.

''Baka je pravila sir od ovčijeg mleka, on je bio samo usireno mleko, sekao se u kriške i ređao, nasoljen, u kačice. Mokrinski se termički obrađuje i zbog toga je tako ukusan i takvog kvaliteta. Mokrinski sir je čuven zbog naše klime, podneblja i što krave idu na ispašu tokom godine, samo su tokom zime na suvoj hrani'', priča Mira Biber iz Mokrina.

Mokrinski sir toliko je tražen, da nije redak slučaj da u selo dolaze čak i iz drugih zemalja - samo da bi ga kupili.

''Ima ga sa tucanom ljutom paprikom, sa susamom, bosiljkom, maslinama, belim lukom, šta ko voli, a može se praviti i sa višnjama, to praktično bude torta od sira'', dodaje sagovornica.

Od momenta kada se napravi, mokrinski sir može pet dana da se čuva u frižideru, a posle toga mora, ili da se pojede, ili da se stavi u zamrzivač - legenda kaže da ima i takvih slučajeva...

(Telegraf Biznis/RTV)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>