• 1
 ≫ 

Isplati li se sada? Zabrana Huaveija bi podigla troškove 5G u Evropi za 62 milijarde dolara

 ≫ 

Osim toga, operateri bi morali da zamene postojeću infrastrukturu pre sprovođenja nadogradnje 5G

  • 1

Zabrana kupovine telekomunikacione opreme od kineskih kompanija uvećala bi troškove uvođenja 5G mreže u Evropi za oko 55 milijardi evra (62 milijarde dolara) i odložila tu tehnologiju za oko 18 meseci, prema analizi telekomunikacione lobističke grupacije GSMA.

Ta grupacija, koja zastupa interese 750 mobilnih operatera, izražavala je i ranije zabrinutost zbog mogućih posledica potpune zabrane kineske telekomunikacione kompanije Huavej, čiji se proizvodi kupuju širom sveta i koje koriste operateri u Evropi.

Procena od 55 milijardi evra odražava ukupne dodatne troškove koji bi proistekli iz potpune zabrane kupovine opreme od Huaveja i kineskog ZTE-a za uvođenje 5G mreže u Evropi.

- Polovina od tih dodatnih izdataka koji bi zadesili evropske operatere nastala bi kao posledica viših troškova inputa nakon znatnog gubitka konkurencije na tržištu mobilne opreme - ocenjuje se u izveštaju GSMA, u koji je imala uvid agencijas Rojters.

- Osim toga, operateri bi morali da zamene postojeću infrastrukturu pre sprovođenja nadogradnje 5G - dodaje se u izveštaju.

Pomenuta dva kineska proizvođača imaju zajednički tržišni udeo u Evropskoj uniji od preko 40 procenata.

Zabrana bi, prema tom izveštaju, takođe odgodila za 18 meseci uvođenje 5G tehnologije, koja bi imala primenu u oblastima od proizvodnje samoupravljajućih automobila do sektora zdravstva i logistike.

- Takvo odlaganje povećalo bi jaz između EU i SAD u uvođenju 5G mreže za više od 15 procentnih poena do 2025. godine - navodi se u izveštaju.

SAD su Huavej, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme, stavile na svoju "crnu listu" u maju, što je navelo globalne tehnološke gigante da prekinu veze sa kineskom kompanijom i da počnu da vrše pritisak na evropske zemlje da slede taj primer.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>