• 1

9 tehnoloških otkrića koje su Džef Bezos, Bil Gejts i Stiv Džobs predvideli pre 2000. godine

Otkrivamo 9 tehnoloških dostignuća koje su predvideli tehnički moćnici iz Silicijumske doline

  • 1
Stiv Džobs Bil Dejts, Dzef Bezos

Foto: Flickr/Ben Stanfield, Telegraf, Profimedia, Bloomberg Billionaires Index

Tehnički moćnici iz Silicijumske doline Stiv Džobs, Bil Gejts i Džef Bezos predvideli su mnoga tehnološka otkrića pre novog milenijuma koji se i dan-danas ostvaruju.

Stiv Džobs

Stiv Džobs, iPhone

Foto: Wikimedia/Matthew Yohe

Predviđanje iz 1984. godine:

Sledeća faza, u kompjuteru će biti "asistent", mala osoba zarobljena u kutiji koja će ispuniti sva vaša očekivanja.

- Oduvek sam maštao o prenosnom malom kompjuteru koji ću nositi svuda sa sobom -  Džobs je izjavio za Newsweek davne 1984. godine.

Sadašnjost:

Ajfon je predstavljen 2007. godine, a iOS digitalni asistent Siri lansiran je 2010. godine.

Predviđanje iz 1996. godine:

- Pogledajte auto-dilere. Toliko novca se troši na zalihe - milijarde i milijarde dolara. Inventar nije dobra stvar. Inventar baca tonu novca, postaje zastareo. I, obično, automobil koji želite, u boji koju želite, ionako nema, tako da moraju da ga dovoze od drugih dilera. Ne bi li bilo lepo rešiti se svih tih zaliha? Imajte samo jedan beli automobil i pogledajte ostale boje. Onda naručite svoj automobil u željenoj boji i dobićete ga za nedelju dana - rekao je Džobs 1996. godine.

Sadašnjost:

Tesla je svoj prvi salon otvorio 2008. godine u Los Anđelesu, a njegove prodavnice navodno imaju vrlo malo automobila na licu mesta. Kupci mogu da naruče svoje prilagođeno vozilo kod prodavca ili putem interneta.

Predviđanje iz 1996.godine:

- Više ništa ne čuvam od podataka, zaista! Imejl i veb koristim dosta i pored ta dva ne moram da nagomilavam višak informacija. Savršen način da podsetim sebe da uradim nešto jeste da pošaljem mejl sam sebi. To je moje skladište podataka.

Sadašnjost:

Epl je predstavio iCloud 2011. godine. Sada je normalno automatsko čuvanje naših datoteka na Internetu putem servisa, kao što su Google Drive i Dropboks.

Bil Gejts

Bil i Melinda Gejts

Foto: Tanjug/AP

Predviđanje iz 1999.godine:

- Stalni video "alarmi" u vašoj kući koji vas obaveštavaju kada neko poseti dok vi niste kod kuće postaće uobičajeni - predvidio je Gejts u svojoj knjizi "Business @ the Speed of Thought".

Sadašnjost:

Amazonove sigurnosne kamere sa zvonom na ulaznim vratima široko su prihvaćene u SAD-u, a neke lokalne policijske službe čak imaju pristup rezultatima snimanja, stvarajući neku vrstu nezvanične mreže video nadzora.

Predviđanje iz 1999.godine:

- Uređaji će imati pametno oglašavanje. Oni će znati vaše trendove koje pratite pri kupovini i prikazivaće reklame prilagođene vašim željama - napisao je Gates u" Business @ the Speed of Thought".

Sadašnjost:

Postoji uvereno mišljenje da Facebook i Instagram slušaju pametne telefone ljudi, a zatim predstavljaju reklame na osnovu njihovog govora.

Predviđanje iz 1999.godine:

Ljudi koji traže posao moći će da pronađu mogućnosti za zapošljavanje na mreži putem izjavljivanja svog interesovanja, potreba i specijalizovanih veština, "predvidio je Gejts u„ Business @ the Speed of Thought".

Sadašnjost:

LinkedIn je pokrenut samo četiri godine nakon što je Gejts napravio to predviđanje. Broj američkih radnika sa LinkedIn profilom iznosio je 154 miliona u februaru 2019. godine, prema istraživanju Hootsuite-a.

Džef Bezos 

džef bezos, amazon, milijarder

Foto: Tanjug/AP

Predviđanje iz 1999.godine:

- Kladim se da nas "Barnes & Noble" za godinu dana neće smatrati direktnim konkurentima, "rekao je Bezos.

- Jasno je da to rade danas, ali mi smo na različitim putevima ... Mi pokušavamo da izmislimo budućnost e-trgovine, a oni samo brane svoj teren - rekao je Bezos.

Sadašnjost:

Amazon je ogromno e-tržište sa ponudom koja prevazilazi knjige - hardver, video i muzička logistika samo su par delova Amazonovog ogromnog carstva.

Predviđanje iz 1999.godine:

- Ogroman deo robe oju kupujete u prodavnicama - hranu, toalet papir, potrepštine za čišćenje i slično - naručićete elektronskim putem - predvideo je Bezos u intervjuu za Vired za 2020. godinu.

Sadašnjost:

Amazon Prime Pantri predstavljen je 2014. godine, koji nudi „namirnice i predmete za domaćinstvo“ od deterdženta za pranje veša do šampona do šampona za kosu.

Predviđanje iz 1999.godine:

- Verujem da će mnogi uređaji u domu biti povezani sa internet mrežom - rekao je Bezos 1999.godine.

Sadašnjost:

Većinu kuća u SAD-u servisiraju uređaji "Alexa", od zvučnika do bezbednosnih sistema.

(Telegraf Biznis / businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>