• 0
 ≫ 

Kešles nacija: Rusi masovno plaćaju bezgotovinski

 ≫ 

Rusija postala lider u bezgotovinskom plaćanju

  • 0

Rusija je zabeležila rast plaćanja bez gotovine, i to poslednjih osam godina, nadmašivši ostale evropske zemlje, a količina transakcija je od 2010. do 2018. porasla za 30 puta, navodi Boston Consulting Group (BCG).

Ukupni prihodi od bezgotovinskih transakcija na evropskom tržištu porašće za 5,9 procenata do 2028. godine, prognozira BCG, napominjući da će u istočnoj Evropi ta vrednost iznositi 7,4 procenta. Rusija je glavni pokretač rasta u regionu, istakla je grupa u svom izveštaju.

Obim transakcija bez gotovine u Rusiji porastao je u proseku za 22,1 procenat, dok su plaćanja po osobi skočila sa 5,8 na 172 ili skoro 30 procenata od 2010 do 2018.

- Rusija je prema ovom pokazatelju prestigla sve evropske zemlje - rekao je Maks Hauser iz BGC.

Ovakav porast posledica je tri faktora, jeftinog finansiranja maloprodaje, velike koncentracije na tržištu i ogromnih ulaganja u tehnologiju, objasnila je konsultantska firma. BCG veruje da su ruski potrošači naterani da preskoče tradicionalni razvoj platnih sistema, jer je ta zemlja takođe i najveće evropsko tržište transakcija putem e-novčanika.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>