• 0

Ovih 5 uglednih američkih kompanija su glavni krivci za nezapamćen krah

  • 0
Apple, Boeing, Exxon, Facebook, Micron, pad kompanija

Foto ilustracija: Telegraf/Wikipedia

Pad dobiti za Epl, Boing, Ekson, Fejsbuk i Mikron doveo je S&P 500 indeks do prvog niza uzastopnih kvartalnih padova prihoda od 2017. godine.

S obzirom da je S&P 500 prvi put posle 2017. pretrpeo pad zarade, nekoliko velikih imena su zapravo najveći krivci.

Finansijski rezultati iz drugog kalendarskog tromesečja pokazali su zaradu za S&P 500 -0,14% komponenti koje su padale drugi uzastopni kvartal, trend koji se navodi kao "recesijska zarada". Dobit je pala za 0,35% u drugom kvartalu.

Analiza podataka pokazala je da je pet velikih kompanija najviše doprinelo recesiji zarade tokom prve polovine godine: Epl -0,14%, Boing -0,46%, Ekson + 0,29%, Fejsbuk -0,49% i Mikron -0,53%.

Razlozi za pad dobiti svake kompanije su različiti, što ukazuje da ne postoji jedinstven trend koji bi se mogao okriviti na pad zarada.

Boing

 

Boing je u drugom kvartalu naglo počeo da gomila gubitke zbog problema sa 737 maksom posle dve nesreće. Pored finansijskog pogotka kada su ti avioni povučeni iz upotrebe, kompanija je najavila da će imati veće troškove proizvodnje za ove letelice. Boing je na kraju prijavio neto gubitak od 3,3 milijarde dolara u drugom kvartalu nakon što je godinu dana ranije objavio profit od 1,9 milijardi dolara, što je najveći doprinos padu u drugom kvartalu.

Ekson mobajl

 

Pad cena nafte i poslovnih linija doprineli su da se u drugom tromesečju smanji profit Ekson mobajla, trend koji kompanija očekuje još jednom dok se priprema za objavljivanje svog izveštaja za treće tromesečje. Ekson je u svom poslednjem izveštaju napisao da je "zarada od hemijskih proizvoda mala" , dok je ukupna zarada opala za 34%.

Iako pad zarade kompanije Ekson nije bio najveći u energetskom sektoru, tržišna vrednost S&P 500 znači da rezultati kompanije imaju uticaj na ukupnu zaradu indeksa.

Novac, pare, berza,

Foto. Shutterstock

Epl

 

Epl pati od sličnog problema: Iako to nije bio najlošiji prihod u podsektoru tehnologije hardvera i skladištenja, gigantski profit kompanije značio je da je pad dobiti od 16,4% u prvom kalendarskom tromesečju ove godine najveći doprinos do pada S&P 500 u tom periodu. Eplova zarada opala je za 14,7% u prvoj polovini kalendarske godine, pošto se njena strategija prodaje sve skupljih pametnih telefona suočila sa pojačanim pritiskom u poslednjem iPhone ciklusu, pored tenzija sa Kinom.

Mikron

 

Zarada Fejsbuka i Mikrona naglašava druge probleme.

Fejsbuk je morao da ukalkuliše kaznu od 5 milijardi dolara u prvoj polovini godine koja se odnosi na nagodbu Savezne komisije za trgovinu, a taksa je podeljena između prvog i drugog kvartala. Iako je ta optužba bila jednokratna tema, regulatorni izazovi kompanije neće nestati, a Fejsbuk se takođe suočava sa povećanim troškovima dok pokušava da poboljša sigurnost svoje platforme.

Zarada Mikrona ostala je pod pritiskom usred zaliha čipova koja smanjuje cene memorije, nakon što su cene čipova porasle u 2018. godini i oštro povećali Mikronov profit u prethodnoj godini. Mikronovi prihodi opali su za više od 50% u prva dva tromesečja godine, a već su gurnuli S&P 500 u treći uzastopni kvartal pada, zabeleživši pad od preko 80% krajem prošlog meseca.

Analitičari očekuju još veći pad zarade prema rezultatima u trećem kvartalu. Jedino se Fejsbuku prognozira nešto veći profit u trećem kvartalu.

Iako su zarade za kompanije S&P 500 ove godine opale, cene akcija nisu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>