• 0

Skandal koji je otkrio suosnivač Epla: Kreditna kartica ne veruje ženama

Algoritam Eplove kreditne kartice diskriminiše korisnike po polu, na šta je ukazao i suosnivač Epla.

  • 0

Sosnivač Epla Stiv Voznijak pridružio se internet debati i optužbama da Eplova kreditna kartica diskriminiše korisnike.

Poslednjih nekoliko dana izvesni broj korisnika kreditne kartice Apple Card objavio kako su primetili diskriminaciju kada je reč o odobravanju kreditnih limita. Naime, u SAD-u je uobičajeno da supružnici dele bankarske račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim tim i isti kreditni rejting. Uprkos tome, gotovo po pravilu supruge su dobijale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera.

U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne – čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

Posle većeg broja prijava, od kojih je jedna došla i od samog suosnivača Epla, nadležne američke finansijske institucije pokrenule su istragu.

Ukoliko se pokaže da su algoritmi koji obrađuju podatke o bonitetu korisnika i dodeljuju im limite diskriminisali žene, oni koji su izdali karticu, u ovom slučaju Goldman saks i Epl, naći će se u sukobu sa zakonom.

Eplova kartica, na tržište je lansirana ovog leta, a Epl na njoj zarađuje od kamata, ali s druge strane, vlasnicima daje i određene popuste na svoje uređaje.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke