• 2
 ≫ 

Američki Nutanix širi posao u Srbiji: Otvorene kancelarije u Beogradu, potpisan memorandum s Vladom

 ≫ 

"Primer ove kompanije pokazuje da se srpska ekonomija sve više zasniva na inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i naprednim tehnologijama"

  • 2
Nutanix

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Memorandum o razumevanju između Kancelarije za IT i eUpravu i kompanije Nutanix potpisan je večeras u novoj poslovnoj zgradi koju je ta američka kompanija upravo otvorila u Novom Beogradu.

Memorandumom se otvara put saradnje koja uključuje klaud tehnologiju u srpskim školama i upravi.

Nutanix se bavi proizvodnjom softvera, a na srpsko tržište je ušla posle kupovine najuspešnijeg domaćeg startapa Frame prošle godine. Trenutno ima oko sto zaposlenih u Beogradu i Nišu, sa planom da se u budućnosti taj broj poveća, a Beograd postane razvojni centar Nutanixa za celu Evropu.

Potpredsednik kompanije Nikola Božinović  rekao je da sjajni rezultati kompanije ne govore samo o njenom rastu, već i o potencijalima koje Srbija ima i da je misija Nutanixa jeste digitalna transformacija svih kompanija i institucija.

- Svojim rešenjima Nutanix omogućava državnim institucijama širom sveta lakše poslovanje kao i brojne korisničke servise za sve građane. Opslužuje više desetina državnih uprava širom sveta - rekao je on.

Kako je istakao, važno je i to što se stvara nova generacija lidera koja će učestvovati u brojnim projektima i doprineti razvoju preduzetništva.

- Time ćemo doprineti, kako ukupnoj ekonomiji Srbije, tako i boljim uslugama za građane - dodao je.

Svečanom potpisivanju memoranduma prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je obraćajući se novinarima, rekla da je dolazak ove, ali i prisustvo drugih IT firmi, poput Nordeusa, NCR-a primer šta se radi na poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji, ali i podsticanju razvoja IT.

- Tu leži naša najveća prednost, snaga i potencijal - rekla je Brnabić i istakla da je Vlada na raspolaganju i da će pomoći svima koji žele da ostanu i rade u Srbiji.

Ona je rekla da se preduzimaju mere da se podstaknu mladi da otvaraju startap preduzeća, a na tome su upravo razgovarali i na današnjoj sednici vlade, odnosno o  izmenama zakonske reguilative.

- Želimo da se oni toga ne plaše i da se u tome odvaže, jer imaju sve uslove - rekla je Brnabivć.

Izvoz IT sektora u Srbiju u prvih 10 meseci ove godine prevazišao je izvoz u celoj 2018. godini, rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da je 2018. taj izvoz iznosio milijardu i 135 miliona evra, a da je u prvih 10 meseci ove godine iznosio milijradu i 154 miliona evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    20. decembar 2019 | 21:25

    Ameri otvaraju Fabrike kao i EU kod nas a Putin nam utrpava bezvredno oruzje i daje ostre komentare vec godinama .

  • Discovery

    21. decembar 2019 | 08:53

    Kao i svugde u svetu, paravan za špijunažu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>